Is het ineens al weer augustus! De tijd vliegt voorbij, over twee weken komen al weer de laatste planten van dit seizoen voor buiten op de akker. Op de Blauwe bessengaard was het een geslaagde open dag, veel mensen, die met plezier hun eigen bessen plukten. Ook nu is er nog volop te oogsten, dus als u zelf nog een voorraad voor de vriezer wilt aanleggen, wees welkom. En ons gevogelte blijft maar bezig. Een eend is gaan broeden en werkelijk waar, we hadden het twee weken lang niet door, dat die direct naast onze auto een nest had gemaakt. Ik heb er nu toch maar een hok omheen gebouwd, voor de veiligheid. De kip met haar acht kuikens doet het goed, de kuikens zijn al erg groot, sommigen vertonen al haantjesgedrag. Bij jonge dieren kun je toch altijd weer met de grootste verbazing stilstaan bij het wonder van het leven. Wat gebeurd er toch voor geheimzinnigs? De kip geeft warmte aan de eieren, tot er een heel kuikenwezen uit het ei komt, vervolgens gaat er voer en water in en de groei is zo hard.
Maar om even weer terug te komen op het denken in oorzaak-gevolg: de zaak van het leven lijkt toch nog veel complexer. Als ik nu het oorzaak-gevolg-denken voor de materie gebruik, zou ik voor het levendige het idee kunnen toepassen: het geheel is meer dan de som der delen. Over het kuiken gesproken: het levende beestje is meer dan warmte, voer en water en een ingewikkeld chemisch proces, het is levende have.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikebladsla | 't Leeuweriksveld |
Witte kool | 't Leeuweriksveld |
Rode biet | 't Leeuweriksveld |
Cherrytomaatjes | 't Leeuweriksveld |
Tomaten | 't Leeuweriksveld |
Courgette | 't Leeuweriksveld |
Sla, andijvie, (cherry) tomaten, …
De oogst is rijkelijk, ze smaken heerlijk en zijn o zo gezond.
€ 7,50/kg als u ze zelf plukt (Tegen € 14,-/kg als
u ze in de winkel koopt)
op 10 september 2022, zet het alvast in uw agenda!
Wie wil de volgende taak overnemen: voor de appelpers kunnen mensen zich aanmelden. Hiervoor
moet dan een schema gemaakt worden: hoeveel
mensen komen met hoeveel appels, wie is wanneer aan de beurt bij de pers, en dit soort dingen.
Je hebt een beetje organisatietalent nodig, maar
het is goed te doen, lijkt je dat wat, meld je bij
ons.
En alvast de datum voor dit jaar: zaterdag 24
september 2022.
In deze workshop gaan we Touma Im'ragda (geferm. knoflook), Hamed M'raqed (geferm. citroen) en S'men (geferm. roomboter) maken volgens Marokkaans grootmoeders recept. Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie weckpotten mee naar huis, Hierin blijft de inhoud jaren houdbaar. Op 't Leeuweriksveld op volgende zondagen: 21 augustus, 25 september, 23 oktober van 13-17 uur. € 49,95 voor een workshop. Aanmelding en info bij Mina Bahnini, info@habous-shopping.com of 06-15396114
"Nadenken kunnen we allemaal, maar nadenken is iets anders dan het denken dat ons het vermogen geeft onderscheid te maken tussen waarheid en onwaarheid."
Aan de hand van het boek van Mieke Mosmuller:
Leer denken!* gaan we in 13 bijeenkomsten van
een uur aan de slag met de teksten en oefeningen
die je dan thuis voortzet. De opzet van elke
bijeenkomst is het bespreken van de oefening en
het uitwisselen van ervaringen met de oefening.
Vanaf week 37 t/m week 50 (uitgezonderd de
herfstvakantie), op dinsdagmorgen of nog nader
te bepalen, in Emmen. Info en aanmelden vóór 1
september: info@driegeleding.nl
*https://www.uitgeverij-occident.nl/nl/boeken/filosofie/leer-denken-9789075240610
bijgerecht voor 2 personen
1 ei, 350 gr. witte kool, 1 sjalotje of 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, ½ à 1 theel. sambal, 2 theel. gemalen koriander (ketoembar), scheut olie om in te bakken, 1 dl. kokosmelk, 1 eetl. geraspte kokos, 1 à 2 theel. citroensap
Kook het ei hard. Snijd de witte kool in smalle
reepjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Knoflook
pellen en uitpersen. Ui, knoflook, koriander/-
ketoembar en sambal in wat olie goudbruin
fruiten. Met een handvol tegelijk de koolreepjes
toevoegen en even meefruiten. De kokosmelk
erbij gieten en ca. 15 min. op een laag pitje laten
sudderen tot de kool beetgaar is.
De geraspte
kokos erdoor scheppen en alles op smaak brengen
met zout en citroensap. Ei pellen en in plakjes
snijden. Garneer de schotel met de plakjes ei.
Lekker met rijst.
Maak een extra feestelijke
rijsttafel met bijv. gebakken tofu of vlees,
kroepoek, atjar, seroendeng en gebakken banaan.
voor 2 personen
300 gr rode bieten, 400 ml groentebouillon, 100 gr tomatenblokjes (uit blik), ¼ citroen, 50 gr feta, verse oregano, peper, zout
Schil de rode bieten en snijd ze in blokjes. Pers de
citroen en vang het vocht op. Snijd de feta in
blokjes. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de
rode biet toe en kook ze in 15 minuten zachtjes
gaar. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 5
minuten koken. Pureer de soep met een
staafmixer.
Warm de soep nog even door en
breng op smaak met citroensap, vers gemalen
peper en zout. Verdeel de feta over de borden en
schep er de hete soep over. Werk af met verse
oregano.
Lekker met stokbrood met kruidenboter.
bron: www.libelle-lekker.be
bijgerecht voor 2 personen
de courgette uit het pakket, olijfolie, zout, peper, eventueel Provençaalse kruiden
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete
lucht). Was de courgette en verwijder de steel en
het harde puntje van de courgette. Snijd de
courgette in de lengte in ca. ½ cm dunne
schijven. Bestrijk aan beide kanten met olie.
Bestrooi de courgettes met zout en peper en
eventueel Provençaalse kruiden. Leg de plakken
op een bakplaat en bak de courgettes in 15-20
minuten gaar met een bruin randje.
Zowel warm als koud lekker.
bijgerecht voor 2 personen
½ grote of 1 klein teentje knoflook, zout, zwarte peper (versgemalen), 1½ eetl balsamico-azijn, 60 ml extra vierge olijfolie, 3 rijpe tomaten, 1 kleine sjalot, 8 gr verse basilicum en een paar hele blaadjes verse basilicum
Hak het teentje knoflook fijn. Hak de sjalot fijn.
Hak 8 gram basilicum fijn. Doe de knoflook in
een kommetje. Voeg een flinke snuf zout en
versgemalen zwarte peper toe. Klop de
balsamicoazijn erdoor en voeg geleidelijk de
olijfolie toe, roer tot de saus dik en goed mengt.
Was de tomaten, haal de kroontjes eraf en snijd
de tomaten in dunne plakjes.
Bestrooi een bord
met zout en versgemalen zwarte peper en schik
de gesneden tomaten hierop. Strooi de sjalot en
het fijngehakte basilicum erover.
Sprenkel de
saus over de tomaten en versier ze met hele
basilicumblaadjes.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla, 75 gr blauwe bessen, 50 gr Emmentaler kaas (of geitenkaas of blauwschimmelkaas),
pecannoten (of walnoten)
dressing: 1 klein sjalotje, 1 eetl frambozenazijn
of appelazijn, 1½ eetl olijfolie, ½ theel mosterd,
½ theel honing, peper en zout
Haal de bladeren van de sla, was de sla en droog
de sla. Snijd de sla fijn en leg het in een kom.
Rooster de pecannoten of walnoten en laat ze
afkoelen. Was de blauwe bessen, droog ze en
verdeel ze over de sla. Snijd de kaas in kleine
blokjes en verdeel ze over de sla. Verdeel de
afgekoelde noten over de sla.
Pel en snipper het sjalotje en meng dit met de
overige ingrediënten voor de dressing. Giet de
dressing over de sla.
Ook lekker met croutons erover.
Bron: www.smulweb.nl