Het is warm en droog buiten, overal op het land staan de sproeiers aan, ook bij ons geregeld, wat zijn we blij, dat we die mogelijkheid hebben, zodat er toch nog knapperige kroppen sla en andere bladgewassen op het land groeien. Voor het graan is dit soort weer nu weer heel goed, kan het mooi droog afrijpen, zo zal binnenkort de loonwerker weer met de maaidorser kunnen komen. We zijn heel benieuwd hoe de oogst van ons stukje Emmer gaat worden. Het is een mooi graan: aren met lange kafnaalden, die wuiven in de wind. Omdat we het zelf op willen slaan, moeten we kuubskisten maken, waar lucht doorheen geblazen kan worden én waar later geen muizen in kunnen om mee te eten, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Emmer is een oud graanras, een voorloper van de tarwe. 2 -3000 jaar geleden werd het al in Nederland verbouwd op de raatakkers of “celtic fields” de gemeenschappelijke akkers van onze voorouders. Daar borduren we altijd graag op voort. En omdat aan de emmer niet zoveel gesleuteld werd als aan de moderne tarwe, is het voor mensen met gevoelige darmen vaak goed verteerbaar. Het heeft een laag glutengehalte.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla | 't Leeuweriksveld |
Andijvie of groenlof | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | 't Leeuweriksveld |
Komkommer | 't Leeuweriksveld |
Cherrytomaatjes | 't Leeuweriksveld |
Tomaat | 't Leeuweriksveld |
Courgette | 't Leeuweriksveld |
Paksoy | 't Leeuweriksveld |
Sla, prei, koolrabi, (cherry) tomaten, …
Zaterdag 20 augustus roeren en spuiten we weer het kiezelpreparaat, u kunt zich aanmelden om mee te doen, aanvang 7u. Daarna dit seizoen nog één keer, op 17 september.
Wie wil de volgende taak overnemen: voor de appelpers kunnen mensen zich aanmelden. Hiervoor
moet dan een schema gemaakt worden: hoeveel
mensen komen met hoeveel appels, wie is wanneer aan de beurt bij de pers, en dit soort dingen.
Je hebt een beetje organisatietalent nodig, maar
het is goed te doen, lijkt je dat wat, meld je bij
ons.
En alvast de datum voor dit jaar: zaterdag 24
september 2022.
op 10 september 2022, zet het alvast in uw agenda!
De oogst is rijkelijk, ze smaken heerlijk en zijn o zo gezond.
€ 7,50/kg als u ze zelf plukt (Tegen € 14,-/kg als
u ze in de winkel koopt)
In deze workshop gaan we Touma Im'ragda (geferm. knoflook), Hamed M'raqed (geferm. citroen) en S'men (geferm. roomboter) maken volgens Marokkaans grootmoeders recept. Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie weckpotten mee naar huis, Hierin blijft de inhoud jaren houdbaar. Op 't Leeuweriksveld op volgende zondagen: 21 augustus, 25 september, 23 oktober van 13-17 uur. € 49,95 voor een workshop. Aanmelding en info bij Mina Bahnini, info@habous-shopping.com of 06-15396114
"Nadenken kunnen we allemaal, maar nadenken is iets anders dan het denken dat ons het vermogen geeft onderscheid te maken tussen waarheid en onwaarheid."
Aan de hand van het boek van Mieke Mosmuller:
Leer denken!* gaan we in 13 bijeenkomsten van
een uur aan de slag met de teksten en oefeningen
die je dan thuis voortzet. De opzet van elke
bijeenkomst is het bespreken van de oefening en
het uitwisselen van ervaringen met de oefening.
Vanaf week 37 t/m week 50 (uitgezonderd de
herfstvakantie), op dinsdagmorgen of nog nader
te bepalen, in Emmen. Info en aanmelden vóór 1
september: info@driegeleding.nl
*https://www.uitgeverij-occident.nl/nl/boeken/filosofie/leer-denken-9789075240610
hoofdgerecht voor 2 personen
1 ui, 3 eetl olijfolie, 200 gr risottorijst, 1 bos peen, 90 gr gorgonzola kaas, 15 gr verse peterselie, 100 ml room, 600 ml water
Ui pellen en snipperen. Fruit in een pan met
zware/dikke bodem in 2 eetlepels olie de helft
van de ui circa 5 minuten. Voeg de rijst toe en
bak ze al omscheppend tot ze glazig zijn. Schep
in gedeeltes het water door de rijst, blijf roeren en
wacht steeds met toevoegen van meer water tot
dit is opgenomen door de rijst. Maak op smaak
met peper en zout.
Intussen de peen schoonmaken
en in plakken snijden. In een grote koekenpan de
rest van de olie verhitten. Rest van de ui met de
wortel 4 min. bakken. Pan afdekken en ui/wortel
in ca. 10-15 min. beetgaar stoven. Gorgonzola in
stukken snijden. Peterselie fijnknippen. De room
en de helft van de peterselie door risotto
scheppen. Gorgonzola over de peen verdelen en
beetje laten smelten. Risotto over twee borden
verdelen en bestrooien met de rest van de
peterselie.
Wortel er voorzichtig naast scheppen.
Bij dit zomerse weer is een glas ayran soms een goed idee: een Turkse hartige yoghurtdrank. Ga zelf een beetje experimenteren, maar het basisrecept is ongeveer zo:
½ tot 2/3e deel yoghurt, de rest water, opkloppen
met een garde. Zout naar smaak erbij en een
beetje citroensap.
Een stuk geraspte komkommer en/of fijngesneden
muntblaadjes zijn een welkome aanvulling.
hoofdgerecht voor 2 personen
500 gr aardappels, melk, 1 ei, scheutje (arachide)olie, 1 struik paksoi, 1 kleine ui, ½ rode paprika, ½ bakje kruidenkaas met knoflook, zout, peper, evt. azijn
Schil de aardappels en kook ze gaar. Schil en
snipper de ui. Was de paprika en snijd deze in
reepjes. Was de paksoi, verwijder de bladvoet en
snijd de paksoi in kleine stukjes. Verhit de olie in
een wok en bak hierin de ui 2 minuten. Voeg de
paprika toe en bak ook dit weer 2 minuten. Dan
de paksoi erbij en roerbak dit tot de paksoi net
een beetje zacht begint te worden, maar let op: de
groente moet knapperig blijven.
Giet de
aardappels af en stamp dit met de melk en het ei
tot puree. Roer de paksoi door de aardappelpuree,
voeg de kruidenkaas toe en laat het goed heet
worden.
Breng op smaak met zout, peper en
eventueel een scheutje azijn.
1 krop andijvie, gewassen en in dunne reepjes gesneden, 1 ui fijngesneden, scheutje olijfolie, zout, ½ eetl. maizena, scheutje melk en/of room, evt. nootmuskaat
Bak de ui in de olie glazig en voeg de andijvie
met wat zout toe. Schep de groente om totdat de
andijvie geslonken is. Laat de pan met groente
met deksel erop nog ongeveer 10 tot 15 min. op
het vuur staan.Voeg eventueel een scheutje water
toe om aanbranden te voorkomen. Roer in een
kopje de maïzena met de melk/room tot een glad
papje en bind hiermee de andijvie. Even goed
blijven roeren ter voorkoming van klontjes. Strooi
er naar wens nootmuskaat over.
Serveer met gebakken aardappelen of een
gekookte graansoort.
bijgerecht voor 2 personen
2 tomaten of handje cherrytomaten, 1 klein teentje knoflook, 1½ eetl rodewijnazijn, ½ theel zout, 1 ei, ½ krop sla, ½ komkommer, ½ rode ui, 1½ eetl olijfolie
Was de tomaten en snijd deze in partjes. Pel de
knoflook en snijd deze in grove stukken. Meng de
knoflook, azijn en het zout in een kom en roer tot
het zout is opgelost. Schep de tomaten erdoor en
laat 20 min. staan. Kook ondertussen de eieren in
8 min. hard. Pel en snijd ze in de lengte in parten.
Was de slabladeren en laat ze uitlekken. Leg ze in
een schaal.
Snijd de komkommer in schuine
plakken. Pel de ui en snijd deze in dunne halve
ringen. Leg de komkommer samen met de
uiringen op de sla. Leg de tomatenpartjes zonder
de knoflook op de salade. Zeef het
knoflookazijnmengsel en roer de olijfolie erdoor.
Leg de eieren op de salade en besprenkel met de
dressing.