De laatste tijd is de regen niet langs ons heen gegaan, maar hebben we inmiddels water zat. Wij zijn dan één van de gelukkigen, die het graan nog vóór deze periode hebben kunnen oogsten, en ook de laatste twee plantingen van dit seizoen zijn tussen de buien door in de grond gekomen. Nu kunnen we dan wel weer een paar droge dagen gebruiken, de grond is nu heel dicht en overal zou geschoffeld moeten worden. We willen ook nog een perceel gras maaien voor wintervoer voor de koeien. Maar de planten zien er weer een stuk frisser uit en uiteindelijk zijn van de bomen en struiken van de nieuwe haag toch een heleboel goed aangeslagen. Dit jaar hebben we ook meer bloemen, dankzij de bloemenactie van Roos en Wouter heeft ook nog een aantal bedden bloemen gezaaid. Als groenbemester na de rogge hebben we nu niet wéér rogge gekozen, maar boekweit en phacelia, zou leuk zijn, als die ook nog tot bloei komen.
De vijver staat weer bijna zo vol als in de winter, dat is wel een meter hoger dan in de droge periode.
We hebben een partij van de rogge hier gehouden, voor eigen zaadgoed en liefst ook voor een beetje bakrogge. Maar ja, die moet dan wel geschoond worden. Als iemand nog een tip heeft waar we aan zaadgoedzeven kunnen komen, die een beetje betaalbaar zijn, houden we ons aanbevolen.
Neerzetpunt Laan van de Marel-Emmen.
Is er iemand die voor mijn twee poezen kan zorgen? Het gaat om 2x een paar dagen eind augustus en begin september. Vraag is uit nood geboren nu vaste oppas plots niet kan.
Precieze datum graag in persoonlijk contact.
06-18887523 of etmhelderman@gmail.com
gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, met lattebodem, 200x90 cm, zonder matras
Te bevragen bij Martin martin.rhebergen@freedom.nl
onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Courgette | 't Leeuweriksveld |
Komkommer | 't Leeuweriksveld |
Bosui | 't Leeuweriksveld |
Tomaten | 't Leeuweriksveld |
Sla, venkel, courgette/komkommer/tomaten, snijbiet, deel vd pakketten:boontjes, …
Maak eens uw buren of de planten-water-gever blij met uw pakket. Vergeet niet erbij te vertellen hoe het pakket eruit ziet (o.a. de kleur en grootte van het krat), en wat erin zit (groente, fruit), zodat het bij het afhalen niet tot verwarring leidt. Maar u kunt natuurlijk ook aan ons doorgeven dat de levering tijdelijk gestopt moet worden, doe dit minimaal een week van tevoren.
elke laatste woensdag van de maand. Nu weer 30 augustus, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon,
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Laatste keer dit seizoen: vrijdag 1 september om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je mee wilt doen.
(zie ook de brief van week 31)
De crowdfundingsactie loopt nog tot 17 augustus.
www.crowdfundingvoornatuur.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/466/vrienden-voor-de-tuin
’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers. Hoe willen we eigenlijk met waarde en geld omgaan? Wil je meer weten, vraag ons om informatie.
2 courgettes, 1 potje tapenade, 200 ml slagroom, 1 ons champignones, 1 ons geraspte parmezaanse kaas, zout en peper, 2,5 ons spaghetti
Snijd de champignons in plakjes en braad ze in olijfolie met zout en peper. Zet ze even apart. Snijd de courgettes in blokjes en braad ze gaar in dezelfde pan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de courgettes in een kom met de slagroom en het potje tapenade. Mix het fijn met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Doe de champignons erdoor en meng alles met de gare pasta. Warm nog even op. Rasp de parmezaanse kaas en strooi dat erover voor het serveren. De gevulde slabladeren (zie elders in deze brief) zijn hier heerlijk bij.
1-2 koolrabi's, 1 teentje knoflook, 1 el olijfolie, 1 tl bruine suiker of een scheutje agavesiroop, 75 gr pindakaas, snufje peper of sambal, evt een klein scheutje ketjap
Schil de koolrabi's en snijd ze in plakken. Kook of stoom ze 7-10 minuten. Pel het teentje knoflook en hak het fijn of duw het door de knoflookpers. Verhit de olie in een koekenpan en roer de knoflook door de hete olie. Giet er een glas water bij. Voeg de bruine suiker of siroop , de pindakaas en de peperof sambal toe. Roer goed en laat het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg evt nog een klein scheutje ketjap toe. Verdun met water als je de saus te dik vind. Lekker bij rijst.
0,5 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, 80 gr mais, 100 gr kidney bonen, 100 gr zwarte bonen (uitgelekt), 1 pond tomaten, korianderpoeder, sap van een kwart citroen, beetje chilipoeder
Snijd de ui fijn en fruit in olie. Hak de knoflook fijn en doe na ca 2 minuten bij de ui. Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe bij de ui en knoflook. Laat de tomaat in ca 15 minuten al roerende stuk koken zodat er een soort saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, chilipoeder, korianderpoeder en het citroensap. Laat ondertussen de bonen en de mais uitlekken. Roer ze door de tomatensaus en warm alles goed op.
2 venkelknollen, 30 gram boter, citroensap, zout en peper. Voor de saus: 60 gr boter, 35 gr bloem, 3 dl water, groentebouillon (half blokje of 1 theelepel poeder), een scheutje melk, 1 mespunt mosterd, worcestershiresaus, dragon, zout en peper
Haal zo nodig de buitenste bladeren van de knollen af, haal het groen eraf en snijd de stelen eraf. Het groen kun je fijnhakken en ermee garneren. De stelen kun je weggooien, die blijven hard en taai. Snijd de knol in vieren en verwijder de harde kern. Smelt de boter in een hoge pan, doe er wat citroensap bij en zout en peper. Leg de venkel in de pan, doe er zoveel water bij dat ze half onderstaan. Breng aan de kook en laat zachtjes 15 minuten garen.
Smelt de boter voor de saus, voeg de bloem toe en laat al roerend even pruttelen. Voeg al roerend het water toe en de bouillonpoeder. Laat even doorkoken en voeg dan de melk, de mosterd, de worcestershiresaus en 1 a 2 theelepels dragon toe. Maak de smaak af met zout en peper. Giet de venkel af en doe de saus erover. Strooi het fijngehakte venkelgroen erover.
Lekker met gebakken aardappelblokjes.
Paar stevige bladeren sla; 2 ons (soja)gehakt, 1 ui, 2 eetlepels mayonaise, drie theelepels tomatenpuree, zout en peper, druppeltje citroensap of azijn
Was de sla en laat uitlekken. Zoek een paar stevige bladeren uit en gebruik de rest voor 'gewone' sla. Snipper de ui fijn en bak met het gehakt met zout en peper en laat afkoelen. Doe de mayonaise erdoor met de puree en een druppeltje citroensap of azijn. Proef en maak de smaak af met zout en peper. Je kunt er wat tuinkruiden bij doen (tijm, rozemarijn, peterselie). Vul de slabladeren en serveer als bijgerecht.
1 koolrabi, 0,5 eetlepel azijn, 0,5 theelepel mosterd, 1,5 eetlepel olie, zout en peper. Evt een paar takjes koriander
Schil de koolrabi en rasp ze. Roer de azijn, mosterd en olie doorelkaar. Doe er een beetje zout en peper bij. Besprenkel de geraspte koolrabi met 1 of 2 eetlepels van de vinaigrette. Strooi er gehakte koriander over. Dien de rauwkost op en geef de rest van de vinaigrette erbij.