Begin van de week wordt altijd van alles geoogst. In de kassen staan nu volop bonen en tomaten, de komkommers zijn al een beetje over hun hoogtepunt heen, maar buiten op het land staat ook van alles klaar: sla en andijvie, sperziebonen, snijbiet, palmkool, aardappels, mais en de eerste knolselderij, om maar een paar te noemen. Het weer zorgde echt voor afwisseling, op vrijdag viel in een paar uur tijd 40mm regen, de sloten en de vijver stonden zelfs in februari niet zo vol met water. Het mag nu wel weer wat droger worden, want binnenkort willen we de aardappels oogsten en de pompoenen en laatste staan dit jaar op één van de laagste plekken.
Op de bessengaard wordt het ook al rustig, de late soorten blauwe bessen hadden last van vorst gehad en daarom weinig opbrengst. Straks rijpen daar wel weer van die bijzondere vruchten zoals kweeperen en mispels.
De dieren zijn wel blij met het vochtigere weer, groen gras voor de koeien, meer beestjes voor de kippen en eenden, weer meer nectar in de bloesems voor hommels, bijen en vlinders. In de ochtenden wordt het een stuk koeler, soms mistig en veel dauw, lekker fris. Van collega’s kunnen we eindelijk weer nieuwe Nederlandse appels krijgen, het nazomeren is begonnen.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla óf spekbonen | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Bosbiet | 't Leeuweriksveld |
Tomaten | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Takje dille (heerlijk in de slasaus bijvoorbeeld!) | 't Leeuweriksveld |
Suikermais, sla, paksoy, courgette/spekbonen/tomaten, …
Het kiezelpreparaat roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Vrijdag 1 september om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je mee wilt doen.
elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Café Wehmut is een Amsterdamse muziekgroep die eigen Nederlandstalige nummers speelt en zingt. Meer info: www.michelvdijk.nl/muzikant
De concerten zijn op: Zaterdag 9 september om 14.00 uur en Zondag 10 september om 12.00 uur en om 15.30 uur.
Er zijn nog beperkt aantal stoelen beschikbaar.
Locatie: Dé Huiskamer, Dommersweg 32, 7833 KR Nieuw Amsterdam
Info en aanmeldingen bij: Herman Hemmen. E. hhfhemmen@hotmail.com T. 06 44186492
’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers. De nadruk ligt op deze dag op ontmoeting en op kijken wat we elkaar te bieden hebben.
Om te kunnen leven op aarde hebben we elkaar nodig, iedereen creëert waardes, (voor elkaar). In het algemeen denken we, dat we vooral eerst een zak geld nodig hebben om te kunnen leven, maar deze is in feite niks waard, als er geen waardes zijn om te verkrijgen. “Laat je geld voor je werken” en “geld met geld verdienen” zijn daar voorbeelden van, met alle scheefgroei vandien. Zo’n markt is een mooie oefening, om (denk)gewoontes te veranderen.
Op 6 september is er een informatieavond ter voorbereiding op ’t Leeuweriksveld. Inloop 19 uur, begin 19:30u. Aanmelding gewenst: info@leeuweriksveld.nl
500 gr tomaten, 1 ui, 1 aardappel, 1 teentje knoflook, 1 rode biet, 1 prei, 0,5 liter water, peper, zout, bouillonpoeder, peterselie, olie om in te bakken, scheutje sojasaus en gembersiroop
Schil en snij de ui in ringen. Ontvel de knoflook. Snij de tomaten in kwarten en verwijder oneffenheden. Schil de aardappel en snij in grove stukken. Schil de biet en snij in blokjes. Maak de prei schoon en snij in fijne ringen. Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hierin de ui. Pers de knoflook uit boven de pan en bak kort mee. Doe daarna de verse tomaten, aardappel en biet in de pan, schep goed om en laat zo’n 2 a 3 minuten zachtjes meebakken. Schenk 0,5 lt water in de pan en voeg de bouillonpoeder toe. Breng aan de kook en laat zo’n 15-20 minuten garen. Pureer tot een gladde soep met een staafmixer. Zet de pan met tomatensoep weer op het vuur en voeg hier de fijngesneden prei aan toe. Breng de soep weer aan de kook en laat nog 10 minuten garen.
Breng de op smaak met peper, zout, een scheutje sojasaus, gembersiroop en verse peterselie. Serveer met een broodje.
Als je hier twee dagen van wilt eten verdubbel dan de hoeveelheden.
1 komkommer, 0,5 courgette, 0,5 ui, 1 teentje knoflook, bouillonpoeder, 100 ml room, 0,5 eetlepel citroensap, dille, pijnboom- of zonnebloempitten
Was en snijd de komkommers (houd een paar plakjes komkommer achter) en courgette in stukken. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Verhit een pan op het vuur met een scheutje olie. Fruit de ui en knoflook aan.
Voeg vervolgens de komkommer en courgette toe en bak dit even mee. Doe de bouillon erbij en laat zachtjes koken totdat de groenten gaar zijn (circa 10 minuten). Voeg vervolgens de room toe samen met de basilicum en dille. Verwarm dit nog kort even mee en pureer het tot een gladde soep.
Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat geroosterde pijnboom- of zonnebloempitten en wat schijfjes komkommer. Je kunt de soep warm eten maar ook laten afkoelen en dan serveren.
4 ons tomaten, klein potje tomatenpuree, 5 gr Italiaanse kruiden, 0,5 citroen, basilicum, bakje ricotta, 1 of 2 courgettes, 100 gr oude kaas, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout
Voorverwarm de oven op 180 graden.
Zet een grote pan water op het vuur. Snijd de courgette in de lengte in dunne linten met behulp van een kaasschaaf. Snijd wat resteert in blokjes. Kook de courgettelinten een minuut in een pan met water en laat uitlekken. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verhit een hapjespan met een scheut olijfolie fruit hierin de knoflook en de ui in twee minuten glazig. Voeg de courgetteblokjes toe en bak drie minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat even meebakken. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en doe ze bij het ui mengsel. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Hak de basilicum fijn en rasp de schil van de citroen. Pers het sap uit en meng met de basilicum en de citroenrasp door de ricotta. Breng op smaak met peper en zout. Schep 1/3e van de tomatensaus in een ovenschaal. Leg hier een laagje courgetteplakken op. Schep hierop 1/3e van de ricotta. Ga verder met weer 1/3e tomatensaus, courgette en ricotta. Eindig met de ricotta. Bestrooi met de geraspte kaas.
30 minuten in de oven.
Lekker met maccaroni.
Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel appelazijn en een snuf zout en peper. Klop goed door elkaar en meng met de gewassen en uitgelekte sla.
1 bosbiet, 1 ui, 1 teen knoflook, handje cashewnoten, 1 eetlepel edelgistvlokken, zout en peper
Snij het loof van de bieten. Was de bieten en gaar ze met schil op bakpapier in de oven ca 20 minuten op 180 graden. Snijd het blad van de nerven van het bietenblad. Was het zand eraf.
Snijd de nerven in millimeterstukjes. Snijd het blad in reepjes en snij de reepjes fijn. Snipper de ui fijn en het knoflookteentje ook. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit eerst de ui en doe dan de knoflook erbij.
Roer af en toe. Doe de gesnipperde nerven erbij en bak twee minuutjes mee. Voeg dan het fijngesneden blad erbij. Snijd cashewnoten klein en voeg toe. Doe er 1 eetlepel edelgistvlokken bij. Breng op smaak met zout en peper.
Pak een groot plat bord. Haal de bieten uit de oven en haal de schil eraf (onder een zacht stromende kraan als je geen rode vingers wilt). Snijd de biet in plakjes en sorteer op het bord. Doe daarop het bladmengsel uit de koekenpan.
Lekker met rijst.