Het is u vast niet ontgaan dat het vogelgriepseizoen dit jaar wat langer duurt. Miljoenen kippen worden weer over de kling gejaagd. Figuurlijk gesproken. De kippen worden bedwelmd met koolzuurgas en sterven. En dan begint het verspreiden van het virus. Ja de dode kippen worden in de bak van een shovel gegooid. Die shovel rijdt naar buiten en kiept de dode kippen in een gereedstaande vrachtwagen. Nou, je snapt het al de veren en de virussen vliegen in het rond.
De vogelgriep wordt gezien als een virusprobleem. Dat is maar zeer ten dele waar. De vogelgriep is primair een moreel probleem. De wijze waarop in de bio-industrie met de dieren wordt omgegaan kun je als misdadig betitelen. Op het niveau van de boerderij zorgt de boer goed voor zijn dieren. Maar het systeem deugt niet! Er moet goed en goedkoop voedsel geproduceerd worden, volgens de overheid. Dat is echter een illusie. En de dieren zijn er het slachtoffer van. De dieren kunnen zich daar maar op een manier tegen verzetten, namelijk grootschalig sterven. Dat is nu aan de gang. Marieke de Vrij heeft dat ongeveer 20 jaar geleden al voorspeld. Mag het dier ook dier zijn? Naar zijn eigenheid leven? Voor gezelschapsdieren vragen we of de baas plezier beleeft aan het dier en de minstens even belangrijke vraag is of het dier plezier beleeft aan de baas.
Terug naar de kippen. Kippen zijn van nature buitendieren. Opsluiten in een stal is totaal onnatuurlijk. Dus koop alleen Vrije Uitloop, Biologische of Bio-dynamische eieren.
Hans Meijer
onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse bonen óf prei | 't Leeuweriksveld |
Paksoy | 't Leeuweriksveld |
Venkel | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | Eko de eerste, Marknesse |
Prei óf diverse bonen, sla, raapstelen, …
roeren en spuiten we de laatste keer van dit seizoen het kiezelpreparaat, u kunt zich aanmelden om mee te doen, aanvang 7u.
Vanaf september weer de laatste woensdag van
de maand:
28 sept 18 uur, € 17,50
Aanmelding een info bij Alberta Rollema info@oogstenkokeneneten.nl
06-19199934
Café Wehmut is een Amsterdamse muziekgroep
die eigen Nederlandstalige nummers speelt en
zingt. Café Wehmut bestaat uit: Eva Zwaving viool/zang, Michel van Dijk – gitaar/zang,
Jean Koolen – gitaar/zang en Jochen Hachgenei –
percussie.
Aanvang 20u – kosten € 15,-
graag reserveren.
Zondag 18 september - Welkom vanaf 13.00
Start 13.30 tot 17.00
Kosten 15 euro
Voor kinderen 7,50 euro
Zijn de kosten een bezwaar, omdat je met meerdere kinderen komt? Dan is overleg mogelijk.
op ‘t Leeuweriksveld.
We sluiten af met een Potluck voor wie nog samen wil zijn na de dans. Neem je eigen servies
mee en een heerlijk vegetarisch/veganistisch gerecht dat we delen met elkaar.
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Aanmelden is nodig voor organisatie en locatie.
Bij deze Mantradans zijn ook en speciaal kinderen én
jeugd uitgenodigd en zeer welkom!
Een unieke kans om ze met deze mooie vorm van bewegende meditatie kennis te laten maken! Het programma is zo samengesteld dat we voor de pauze samen dansen met de jonge kinderen. Na de pauze is er
voor hen een kinderoppas terwijl wij verder dansen.
Geef bij aanmelding aan wie je meeneemt en als het
om kinderen gaat, hoe oud ze zijn. Voor deze seizoensopening werken we zelfs samen met 2 andere
dansleidsters uit Nederland.
Voel je welkom in de
Kring!
Warme groet, Anita, Simone en Eleonora
Op 't Leeuweriksveld op volgende zondagen: 25
september, 23 oktober van 13- 17 uur.
€ 49,95
voor een workshop
Aanmelding en info bij Mina Bahnini, info@habous-shopping.com of 06-15396114
bijgerecht voor 2 personen
½ of 1 venkelknol, 1 kleine appel, 2
sinaasappels, handje gepelde walnoten,
(kruiden)zout
Dressing: 4 eetl. walnootolie, 1 eetl.
(appel-)azijn, ½ theel. mosterd, snufje
cayennepeper
Groen van venkel knippen en stelen eraf snijden.
Venkel wassen, harde kern verwijderen en de
rest in dunne plakjes snijden.
Dressing kloppen van de ingrediënten. Appel
(met schil) in schijfjes snijden, klokhuis
verwijderen.
1½ sinaasappel schillen en in partjes delen. Sap
van ½ sinaasappel met de dressing mengen.
Dressing en partjes sinaasappel door de salade
mengen. Beetje (kruiden)zout over de salade
strooien.
Even laten rusten. Salade garneren met de
walnoten.
hoofdgerecht voor 2 personen
200 gr gehakt, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, 350 gr snijbonen of spekbonen, 2 kleine zoetzure appels, 500 gr aardappelen, beetje melk, boter, geraspte kaas, peper en zout, nootmuskaat, kaneel
Ovenschaal invetten. Aardappels schillen en in ca 20 min gaarkoken. Snij- of spekbonen afhalen, puntjes eraf en in ca 10 min koken. Appels schillen, klokhuis verwijderen en in plakken snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Aardappels afgieten en met melk en boter tot puree stampen. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Laat dit lekker bruin en knapperig worden. Oven voorverwarmen op 200 graden. Leg het gehakt onderin de ovenschaal, daarna de snij- of spekbonen, leg daarop de plakken appel. Bestrooi deze met kaneel. Dek vervolgens het geheel af met de aardappelpuree. Dik bestrooien met geraspte kaas. Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de kaas heel licht bruin is geworden. Lekker met appelcompote.
hoofdgerecht voor 2 personen
1 liter runderbouillon, 1 klein teentje knoflook, 2 eieren, boter, 125 gram kastanjechampignons, 1½ cm verse gember, 1 kleine stronk paksoi of ½ grote stronk, 1½ eetl. sojasaus, ½ theel. sesamolie, 2 bosuitjes, stokbrood, kruidenboter
Verhit de bouillon in een soeppan. Kneus de
ongeschilde gember, voeg deze toe aan de
bouillon en laat 15 minuten zachtjes trekken.
Was de paksoi en snijd deze in grove repen.
Maak de champignons schoon en snijd ze in
plakjes. Snijd de bosuitjes fijn. Pel en snipper de
knoflook. Verwijder de gember uit de bouillon.
Voeg de paksoi, champignons, sojasaus en de
knoflook toe aan de bouillon. Laat nog 5 minuten
koken totdat de groentes gaar zijn.
Klop intussen de eieren los met wat zout.
Verwarm boter in een pan met anti-aanbaklaag en
bak van de eieren een dunne omelet. Snijd de
omelet in flinterdunne reepjes.
Voeg aan de soep de sesamolie toe . Garneer de
soep met de bosui en de omeletreepjes.
Serveer
met de stokbrood met kruidenboter.
bijgerecht voor 2 personen
250 gr bospeen, 1 (bloed-)sinaasappel, 37 gr groene knoflookolijven, 1 theel. komijnzaad, 2 kleine teentjes knoflook, 2 eetl. munt, 1 theel. suiker, 1½ eetl olijfolie, ¼ theel kaneel
Schrap de wortels, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukjes van ca. 4 cm. Kook ze in water met zout en de suiker in 7 minuten beetgaar. Pel de sinaasappels, snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang het sap op. Hak de knoflookolijven fijn. Pel de knoflook. Snijd de munt fijn. Rooster het komijnzaad in een droge hete koekenpan. Giet de wortels af en doe ze in een kom. Meng de olie, kaneel, olijven, het komijnzaad en het opgevangen sinaasappelsap erdoor. Pers de knoflook erboven uit en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de sinaasappelpartjes en de munt toe en schep alles voorzichtig om. Serveer de wortelsalade lauwwarm.
bron: www.okokorecepten.nl
25 gr boter, 25 gr bloem, 1½ dl. melk, 1½ dl. kookwater van de bloemkool, 3 eetl geraspte kaas, zout, peper, nootmuskaat
Smelt de boter in de pan en roer er de bloem doorheen. Meng het bloemkoolnat en de melk. Roer beetje voor beetje dit vocht door het bloemmengsel. Kaas erdoor roeren op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Over de bloemkool schenken.