< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 36, 6 september 2023

Land voor de Aarde

De Eemstuin is een biologisch dynamisch tuinbouwbedrijf in Uithuizermeden.
’t Leeuweriksveld en de Eemstuin hebben al langer een mooie relatie met elkaar: Liz heeft jaren geleden stage bij ons gelopen, we leveren vaak groente aan hun voor hun marktkraam in Groningen, daar heeft dan onze dochter weer op de kraam gewerkt.
Dit jaar heeft de Eemstuin een prachtige gulle gift gekregen, zodat zij een stuk land naast hun bedrijf konden verwerven. Het idee was, om het stuk land van de Aarde zelf te laten zijn, maar toen zij deze vraag aan een notaris voorlegden, begreep hij er helemaal niets van. Zo kwamen wij weer in gesprek met elkaar, omdat namelijk onze stichting: Mensen voor de Aarde, precies dit zelfde doel heeft: de aarde is niet (koop- en verkoopbaar) bezit van de mensen, maar is van zichzelf, en als goede beheerders mogen mensen op haar werken. En omdat dat als rechtsvorm niet bestaat op dit moment, hebben we de stichting als tussenschakel. Zo heeft de stichting nu dit stuk in eigendom gekregen, met de mensen van de Eemstuin als goede beheerders. Een deel van het land zal als waterberging gebruikt worden, er komt een stuk voedselbos, ruimte voor dierenweide, alles met veel natuurelementen en extensief bebouwd. Dat is het mooie aan zo’n geschenk, dat er zonder de grote financiële druk dat gedaan kan worden, wat het land vraagt.

Nieuwsgierig geworden? Op de Eemstuin doen zij nog veel meer mooie dingen, zo komt er een prachtig ecologisch gebouw: het centrum voor hartsbewustzijn en u kunt zich abonneren op hun maandbrief, erg mooi om te lezen en te kijken.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Pompoen't Leeuweriksveld
Paksoy't Leeuweriksveld
Rode uien't Leeuweriksveld
Andijvie óf spekbonen óf groenselderij't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Suikermais, sla, koolrabi, (cherry)tomaten, venkel …

Michaëlsfeest

In het weekend van 29 sept tot 1 okt hebben we een groep jonge mensen te gast, die bij ons het Michaëlsfeest vieren. Op zondag 1 okt. wordt onze jaarlijkse preparatendag onderdeel van dit feest. U kunt zoals gebruikelijk hieraan meedoen, zondag vanaf 9:30 of 10 uur (precieze tijd volgt nog). We zullen samen een aantal biologisch dynamische preparaten maken, iets vertellen over de achtergrond ervan en wat waarnemingsoefeningen doen. Graag bij ons aanmelden, als je mee wilt doen.

Biologisch dynamisch dineren

Dit jaar doen we geen open dagen en dit soort dingen, maar als u nog wat meer wilt zien en proeven van ’t Leeuweriksveld, kom dan bij bio-dynamisch dineren. Op 16 september zijn nog plekken beschikbaar. Om 16 uur is er een rondleiding en vanaf 18 uur diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Aankondiging Bijzondere markt

’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers en andere ondernemende mensen. De nadruk ligt op deze dag op ontmoeting en op kijken wat we elkaar te bieden hebben. Om te kunnen leven op aarde hebben we elkaar nodig, iedereen creëert waardes, (voor elkaar). In het algemeen denken we, dat we vooral eerst een zak geld nodig hebben om te kunnen leven, maar deze is in feite niks waard, als er geen waardes zijn om te verkrijgen. “Laat je geld voor je werken” en “geld met geld verdienen” zijn daar voorbeelden van, met alle scheefgroei vandien. Zo’n markt is een mooie oefening, om (denk)gewoontes te veranderen. Op 6 september is er een informatieavond ter voorbereiding op ’t Leeuweriksveld. Inloop 19 uur, begin 19:30u. Aanmelding gewenst: info@leeuweriksveld.nl


Recepten

Stamppot paksoy met kip

500 gr aardappelen, 1 ui, 1 paksoy, 1 knoflook, zout en peper, 2 el ketjap manis, 2 eetlepels gembersiroop, 150 gr kippenvlees of tofu, olijfolie, 100 ml kokosmelk, 15 gr sesamzaad

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met wat zout gaar in ca 20 minuten. Snipper de ui. Schil de knoflook, plet het teentje en hak fijn. Meng de ketjap, de gembersiroop, de ui en knoflook met een snuf peper en zout in een kom. Snij de kip in kleine blokjes en meng met de marinade. Als je tofu gebruikt, laat dan eerst het vocht eruit trekken (20 minuten in een schone theedoek met iets zwaars erop) en doe de tofu in stukjes in de marinade. Laat ca 15 minuten staan. Roer af en toe.
Scheur de paksoy bladeren van de krop. Was het zand eraf. Leg de bladeren op elkaar en snijd in fijne reepjes. Haal de kip of tofu uit de marinade en bak in olijfolie goudbruin. Voeg na een paar minuten de marinade toe. Giet de aardappelen af, doe de kokosmelk erbij en stamp tot puree. Doe de paksoy erbij. Rooster wat sesamzaad in een droge koekenpan.
Serveer de puree met paksoy en de kip of tofu met marinade apart. Op het bord kun je de geroosterde sesamzaadjes verstrooien.
Een paar zoetzure augurken smaken hier lekker fris bij.

Pompoensoep met kerrie

1 pompoen, ½ eetl. kerriepoeder, 2 kleine uien, 1 teentje knoflook, 625 ml bouillon, 75 ml (kook)room, zout, peper, olijfolie

Pompoen schoonmaken, halveren en pitten verwijderen. Schillen is niet nodig. In stukjes snijden. Pel en snipper de knoflook en de uien. Doe een scheutje olijfolie in een soeppan en bak de knoflook en de gesnipperde uien licht aan en vervolgens de kerriepoeder en zet het vuur laag. Voeg nu de pompoen en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel ca 30 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de room toe (hou een beetje room achter om te garneren).
Breng de soep verder op smaak met zout en peper.

Pizzaatje met koolrabi

1 of 2 koolrabi’s, bladerdeeg of pizzadeeg, roomkaas california, kappertjes, parmezaanse of oude kaas, zout en peper, olijfolie

Schil de koolrabi en snijd in plakken van ca 2 mm dik. Blancheer 10 minuten in kokend water met wat zout. Ontdooi de plakken blader- of pizzadeeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg de plakken deeg naast elkaar op de bakplaat. Smeer de roomkaas uit, laat de randen vrij. Verdeel de plakken koolrabi over het deeg. Bestrijk de randen van de deegplakken met olijfolie. Strooi een paar kappertjes, een beetje zout en peper en een paar rauwe rode uiringen over de koolrabi en verstrooi geraspte parmezaanse of oude kaas over de pizza’s.
Bak in ca 10 minuten in de oven.

Hele rode ui uit de oven

4 rode uien, 2 teentjes knoflook, tijm (vers of gedroogd), 90 gram boter, halve citroen

Rode ui is zoeter dan gele ui en extra knapperig. Daardoor wordt ze vaker rauw gegeten dan de gewone gele ui. Bij een biefstuk bijvoorbeeld.
Maar uit de oven zijn ze een heerlijk bijgerecht.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de schil van de uien en snijd er aan de onderkant een stuk af zodat de ui rechtop blijft staan. Snijd van boven naar beneden de ui in vier kwarten maar niet helemaal tot onderaan. Zet de uien naast elkaar in een kleine ovenschaal. Snijd de knoflook in kleine dunne plakjes en verdeel de plakjes over de snedes in de uien. Verdeel ook wat tijm over de inkepingen. Snijd de boter in kleine vierkantjes en druk die ook in de uien. Knijp het sap uit de halve citroen en verdeel het sap over de uien.
Bak 40 minuten in de oven.

Snelle andijvietaart

1 krop andijvie, 3 eieren, 0,5 liter room of melk, zout en peper, nootmuskaat, boter of olijfolie

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Was de andijvie en snijd de bladeren in dunne slierten, zo fijn mogelijk. Hak een rode ui fijn. Fruit de andijvie en de rode ui in olijfolie met een beetje citroensap of witte wijn tot gaar. Strooi er wat zout, peper en nootmuskaat over. Roer af en toe en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Laat afkoelen en uitlekken in een vergiet. Pak een taartvorm (voor een boterkoek bijvoorbeeld). Vet de bodem in met boter of olijfolie. Verdeel de uitgelekte andijvie met de ui over de bodem. Klop de eieren met de room en/of melk los. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Giet het eimengsel gelijkmatig over de andijvie en bak het af in 30-35 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt kun je het afdekken met aluminiumfolie. Als de taart bijna klaar is verbrokkel je nog wat boter over de taart en laat hem nog vijf minuten afbakken.
Je kunt de taart verfraaien door kaasblokjes, noten of gebakken champignons toe te voegen.

< terug naar overzicht