< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 38, 20 september 2023

Mensen op ons erf

September 2023 zouden we wel de maand van de mensen kunnen noemen. Het gonst hier van de activiteiten.
Afgelopen week was “erf en karweitje” op bezoek, twee bd-klussers met hart voor de zaak. Zij hebben een kast gebouwd voor onze koffie- en thee-tappunt, er moet nog een stopcontact komen en dan kan die eindelijk los. Verder een trapleuning bij de zolder, een plank bij de werkbank, een kippenstalletje voor in de kas, waar nu de kip met haar kuikens lekker scharrelt, een kasdeur gerepareerd en de regenwateropvang in de muurkas geïnstalleerd, dat alles in één week!

Zaterdag was weer bd-dineren met zo’n 20 mensen, met zonnig weer bij de rondleiding en een lekker menu was het weer geslaagd, dit jaar dan nog één keer op 4 november.

Nu ik dit schrijf, is net een schoolklas van het Parcivalcollege Groningen gearriveerd, zij logeren drie nachten bij ons, zullen helpen bij de pompoen- en aardappeloogst, en zich lekker buiten vermaken.

Onze mensenmaand eindigt dan in het laatste weekend van september met de

Michaëlsdagen De uitnodiging:

Met Michaël organiseren wij een viering op het Leeuweriksveld. Jullie zijn van harte uitgenodigd. De Michaëldagen zijn een jaarlijks terugkerende viering die vanuit de antroposofische Jeugdsectie wordt georganiseerd. Michaël staat voor kracht en moed, evenwichtig handelen in de wereld, en de draken die aanwezig zijn bedwingen. Het is een viering die ook het einde van de zomer inluidt en voorbereidt op de donkere dagen die gaan komen. De Michaëldagen zijn er om samen te komen, jong en oud en ons te verdiepen in thema’s passend bij Michaël. Moed en menswaardigheid zijn belangrijke thema’s waar we in verschillende werkgroepen aan werken. Naast de werkgroepen is de ontmoeting met elkaar een belangrijk onderdeel en daarbij ook de gezamenlijke biologische, vegetarische maaltijden. Werkgroepen zijn onder andere smeden, dynamische oordeelsvorming en fenomenologie.

Van 29 september tot 1 oktober komen we samen, kamperende, op het Leeuweriksveld. Van 1 tot 100 jaar.

Meer info: www.michaeldagen.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Suikermais óf koolrabi't Leeuweriksveld
Rode biet't Leeuweriksveld
Venkel't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Prei, spitskool/koolrabi, sla, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Heb je appels, peren, kweeperen of mispels over waar je niets mee doet?

Word dan appeldonateur bij Mooyland Cider! In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvang je een fles cider retour. Ook appels en (stoof)peren die je zelf niet lekker vindt zijn vaak juist heel geschikt voor het maken van cider. Mooyland uit het Drentse Benneveld maakt cider om oude fruitrassen en hoogstamboomgaarden te behouden. Tevens herstelt en onderhoudt Mooyland landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en natuurlijk ook boomgaarden. Zo maken zij het landschap weer mooi. Kijk op hun website op welke dagen je je appels en peren kunt komen brengen.
www.mooyland.nl/appeldonateur

Bijzondere markt, zaterdag 7 oktober, 13-16 uur op ons erf

’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers en andere ondernemende mensen. De nadruk ligt op deze dag op ontmoeting en op kijken wat we elkaar te bieden hebben. Om te kunnen leven op aarde hebben we elkaar nodig, iedereen creëert waardes, (voor elkaar). Dat dit belangrijker dan het bezit van geld is, lijkt logisch, maar in onze economie gaat dat nu vaak anders. Er zijn dan een 20tal kramen. De kraamhouders zullen onderling in een levendige uitwisseling komen, maar ook als bezoeker van buiten kunt u rondkijken kennismaken en ev iets kopen. Dit alleen tegen contante betaling.


Recepten

Koolrabi

1 koolrabi, 1 appel, paar slabladeren, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel citroensap, 1 snee brood, olijfolie, peper en zout. Voor de dressing: 1 eetlepel appelazijn, 0,5 eetlepel mosterd, beetje citroensap, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout, 1 eetlepel mayonaise

Schil de koolrabi en snij in blokjes. Spoel de appelen en snij ze in dunne plakken. Bedruppel met limoensap en kruid alles met peper en zout. Meng alle ingrediënten voor de dressing en kruid met peper en zout. Snij het brood in blokjes. Pel en pers de knoflook. Bak de knoflook kort aan in olijfolie.
Voeg de broodblokjes toe en bak ze goudbruin. Kruid met peper en zout. Verdeel wat slabladeren over twee borden. Leg er het mengsel van groenten en appelplakjes op.
Bedruppel met de dressing en versier met de croutons.

Gestoofde knolvenkel

1 of 2 venkelknollen, 150 gram tomaten, 2 knoflooktenen, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel venkelzaad, 40 ml witte wijn of twee eetlepels citroensap, 1 eetlepel zwarte olijven, zout en peper, een mespuntje honing of agavesiroop of suiker, takje basilicum

Was de venkel, snijd de bodem ervan af en haal het venkelgroen eraf. Leg dat apart. Snijd de knol in de lengte in acht stukken en snijd de stronk telkens weg. Doe de tomaten even in kokend water en haal de schil eraf. Snijd in acht stukjes. Pel de knoflook, plet met de heft van een groot mes en snijd zo fijn mogelijk. Pel de ui, snijd in vier stukken en dan in 0,5 cm dikke reepjes. Verhit de olie in een koekenpan, fruit de venkel met het venkelzaadal roerend twee tot drie minuten. Bak de knoflook en ui mee.
Schep de tomaten erdoor en voeg de witte wijn of het citroensap toe. Roer de olijven erdoor en breng op smaak met zout, peper en zoetstof. Doe een deksel op de pan en laat nog 20 minuten stoven. Pluk de basilicumblaadjes in stukjes en snijd het venkelgroen fijn. Meng door het venkelgerecht en serveer.
Lekker met aardappelpuree of bruine basmatirijst.

Gevuld stokbrood met tonijn en sla

2 ei, blikje tonijn in olie (150 gr), 1 of 2 tomaten, 1 groene paprika, 1 witte of rode ui, wat slabladeren, 2 knoflooktenen, 2 takjes basilicum, 1 el zwarte olijven, 1 tl mosterd, 1 el azijn, zout, peper, 3 el olijfolie, 1 stokbrood

Kook de eieren in ca 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in kleine stukjes. Was de tomaat en snijd haar in acht stukjes. Was de paprika, snijd in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Pel de ui, snijd in vieren en in dunne reepjes. Was de slabladeren, laat drogen en scheur in stukken.
Snijd de eieren in blokjes of plakjes. Pel een teentje knoflook en hak het zo fijn mogelijk. Scheur de basilicum in kleine stukjes of gebruik gedroogde. Ontpit de olijven.
Roer de mosterd, azijn, met het zout en peper door elkaar en schep er twee eetlepels olijfolie door. Pers het andere teentje knoflook uit en roer door twee eetlepels olijfolie. Verdeel de stokbrood (vers of verpakt en opgewarmd uit de oven) in twee helften. Snij in de lengte open. Bestrijk de onderste helft met de knoflookolie. Meng alle ingrediënten van de salade door de vinaigrette en verdeel het mengsel over de onderste helften van het stokbrood. Leg de bovenste helften erop en laat even een kwartiertje rusten voor het serveren.
Lekker als lunch of bij een kop soep.

Quiche met raapstelen

In de vorige nieuwsbrief plaatsten we een recept voor een hartige taart met raapstelen. We kregen bericht van een klant die zich afvroeg wat er fout was gegaan, omdat de inhoud niet goed was gestold. We zullen het zelf nog eens uitproberen, maar hebben ondertussen een ander recept gezocht met een goede kans van slagen.

1 ui, 1 teentje knoflook, 3 cl olie, 250 gr gerookte spekblokjes of paddenstoelen, 1 eetlepel bloem, 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 2 dl room, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de worteltjes van de raapstelen en de rest in fijne stukjes. Pel de ui en snij net als de look zeer fijn. Fruit de ui in olijfolie. Voeg na twee minuutjes de knoflook en gesneden raapsteel toe. Kruid met peper en zout. Laat het meeste vocht uitlekken in een vergiet. Laat het spek kort bakken in een pan zonder vetstof of snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en fruit ze met zout en peper in olijfolie.
Strijk een bakblik van 3 cm hoogte in met de olie, strooi er de bloem over en klop het overtollige bloem af. Leg het bladerdeeg in het bakblik en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verwijder het overtollige deeg met een mes en vul daarmee de leemtes op. Verdeel de raapstelen en de ui met knoflook over de bodem van het deeg. Verdeel er de spekblokjes of paddenstoelen over. Roer de eieren los met de room, kruid bij met peper en zout. Giet over de raapstelen en het spek of paddenstoelen. Bak in een oven van 180 °C gedurende 25 minuten.
Haal uit de oven en laat even rusten. Snij in vier porties.

< terug naar overzicht