Samen met de schoolklas had Wouter al op woensdag afgelopen week de eerste 11 meter van de aardappels gerooid.
Met een kleine kantenrooier achter de trekker wordt dan steeds één rij losgemaakt en dan is het oprapen. In drie uur tijd hebben 25 mensen deze klus geklaard en konden twee volle pallets aardappels de koeling ingaan. Ze hebben een poging gedaan, om ze te tellen en kwamen op ongeveer 13.000 st aardappels. Altijd weer mooi om te zien, dat sommige kinderen dit een hele leuke klus vinden en anderen in eerste instantie heel hard mopperen, met aardappels gooien, om dan langzaam toch in een stroom te komen. Begin deze week is dan de rest van de aardappels geoogst.
Gelukkig hadden wij het redelijk droog in het weekend, want het was niet zo makkelijk, om iemand te vinden, die dit voor ons wil doen, want wij hebben zelf geen grote aardappeloogstmachine. Maar uiteindelijk kwam maandag een collega hier uit de buurt met zijn megagrote rooier. Wouter en ik stonden achter op de machine aan de band kluiten, rotte aardappels en onkruid uit te sorteren. Het gaat met grote vaart en binnen 3 uren was de hele akker geoogst. En de oogst in kuubskisten verdeeld, 7 kisten vol. We waren toch nog weer best tevreden over de oogst, na al het gekke weer, veel coloradokevers, dachten we dat het erger zou zijn.
De Twister, de nieuwe kruimige soort: Sevilla hebben mooie knollen gemaakt, alleen de Leeuwerikken zijn dit jaar wat kleiner gebleven. Nu staan de kisten in de schuur, eerst bij elke kist de luchtblazer erdoorheen, want er zit toch nog wat vochtige grond erdoorheen, als je dat zo laat, dan zijn de aardappels niet zo goed bewaarbaar.
We zijn blij dat we deze oogst weer binnen hebben.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Venkel | 't Leeuweriksveld |
Spitskool óf suikermais | 't Leeuweriksveld |
Takje basilicum | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij met loof, bospeen, andijvie, koolrabi, sla, …
wordt onze jaarlijkse preparatendag onderdeel van de Michaëlsdagen (zie vorige pakketbrief) . U kunt zoals gebruikelijk hieraan meedoen, zondag vanaf 9:30 of 10 uur (precieze tijd volgt nog). We zullen samen een aantal biologisch dynamische preparaten maken, iets vertellen over de achtergrond ervan en wat waarnemingsoefeningen doen. Graag bij ons aanmelden, als je mee wilt doen.
elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Word dan appeldonateur bij Mooyland Cider! In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvang je een fles cider retour. Ook appels en (stoof)peren die je zelf niet lekker vindt zijn vaak juist heel geschikt voor het maken van cider. Mooyland uit het Drentse Benneveld maakt cider om oude fruitrassen en hoogstamboomgaarden te behouden. Tevens herstelt en onderhoudt Mooyland landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en natuurlijk ook boomgaarden. Zo maken zij het landschap weer mooi. Kijk op hun website op welke dagen je je appels en peren kunt komen brengen.
www.mooyland.nl/appeldonateur
’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers en andere ondernemende mensen. De nadruk ligt op deze dag op ontmoeting en op kijken wat we elkaar te bieden hebben. Om te kunnen leven op aarde hebben we elkaar nodig, iedereen creëert waardes, (voor elkaar). Dat dit belangrijker dan het bezit van geld is, lijkt logisch, maar in onze economie gaat dat nu vaak anders. Er zijn dan een 20tal kramen. De kraamhouders zullen onderling in een levendige uitwisseling komen, maar ook als bezoeker van buiten kunt u rondkijken kennismaken en ev iets kopen. Dit alleen tegen contante betaling.
Mensen hebben soms moeite om een pompoen door te snijden. Een tip: breng een pan met een laag water aan de kook, doe de pompoen erin en laat met de deksel erop zo’n 10 tot 15 minuten koken. Draai na vijf minuten de pompoen om. De pompoen wordt dat wat zachter en je snijd haar makkelijker door.
Tot januari hoef je niet te schillen omdat de nog jonge schil zacht wordt tijdens de bereiding.
1 pompoen, bouillonpoeder, 2 eieren, scheutje melk, 2 uien, 2 eetlepels bloem, 250 gram runder of sojagehakt, chilipoeder, peper en zout, nootmuskaat, teentje knoflook, chilisaus of tomatenketchup, tijm, salieblaadjes, olie
Snijd de pompoen in niet te grote stukjes en verwijder de pitten.
Los het bouillonpoeder op in een beetje water en kook de pompoenstukjes 10 minuutjes. Snij de ui in ringen en fruit ze in olijfolie. Voeg na ca 2 minuten 2 eetlepels bloem toe en wat peper, zout en chilivlokken. Roer doorelkaar.
Verwarm 4 eetlepels olie in een koekenpan en laat deze heet worden. Bak hierin de salieblaadjes kort tot ze beginnen te verkleuren en krokant worden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Bak nu het gehakt met een teentje knoflook in dezelfde pan en breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Schenk eventueel het teveel aan vet af en bak het gehakt mooi droog. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de pompoen af en maak er een puree van met de 2 eieren en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smeer een ovenschaal in met wat boter of olie en doe er de helft van de puree in. Verdeel het gehakt over de puree en doe er naar smaak ca 2 eetlepels chilisaus of tomatenketchup over. Verdeel dan de rest van de puree en verspreid de uien erover. Zet de schotel zo’n 30 minuten in de oven tot deze een mooie bruine kleur krijgt. Verdeel de salieblaadjes en de tijm over de pompoen ovenschotel en serveer.
Bruine linzen of gierst zijn smakelijk hierbij.
1 kop volkorenrijst, 1 kop water , 1 kop kokosmelk, een mespunt bouillonpoeder , ca 500 gr prei, een kneepje citroensap of een scheutje sherry, peper en zout
Snijd de prei in fijne reepjes. Doe olijfolie in een pan en bak de rijst en de prei aan. Voeg kokosmelk, water en bouillonpoeder toe. Laat rustig gaar koken. Roer op het einde wat citroensap door de rijst en breng verder op smaak met peper en zout.
1 krop sla, 100 gr zonnebloempitten, scheutje tamari.
Voor de vinaigrette: 6 eetlepels olie, 2 eetlepels wijn- of appelazijn, 1 theelepel bessenjam, 1 theelepel mosterd
Rooster de zonnebloempitten al roerende in een droge pan tot ze beginnen te bruinen, giet er een scheut tamari op en roer nog even om op het vuur tot de tamari karameliseert. Maak een vinaigrette door de olie en azijn te kloppen tot een geheel. Roer er de bessenjam en eventueel de mosterd door. Was de sla en pluk de bladeren in stukken (dan blijven de vitamines beter bewaard als wanneer je snijd, leerde ik van mijn moeder). Laat uitlekken en meng met de vinaigrette.
Decoreer met de (afgekoelde) zonnebloempitten.
2 maiskolven, 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels gerookte paprikapoeder, snufje zout, peper, rasp van een halve citroen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de olie met de kruiden en de citroenrasp. Snijd de maiskolven in vieren met een scherp mes en smeer ze in met de kruidenolie. Bedek een ovenplaat met bakpapier, leg de maiskolven erop en check na 15 minuten of ze gaar zijn. Zo niet dan verleng je de baktijd.
0,5 spitskool, paar zoet zure augurken, 0,5 appel, 0,5 citroen(sap), 200 g saladekaas, scheut olijfolie, scheut appelazijn, 2 eetlepels mayonaise, zout en peper
Snijd de spitskool met behulp van een mandoline of rasp in zeer fijne reepjes. Voeg zout hieraan toe, masseer de groente kort en krachtig en zet er een gewicht op (bijvoorbeeld een bord op de kool in de schaal en daarop een met water gevulde kop). Laat het zout een 20-tal minuten inwerken. Snij de appel en augurk in kleine blokjes. Doe deze in een kom en sprenkel het citroensap erover. Spoel de spitskool af en laat uitlekken. Voeg deze bij de appel en augurk. Klop de olie en azijn en meng met de mayonaise. Roer door de spitskool en proef of er nog zout en peper bij moet.
Verbrokkel de kaas over de salade.