Het kan soms gebeuren, dat we op een drukke oogst- en besteldag ineens met elkaar bij de pauze samen zitten en iedereen is in de stemming voor diepgaande gesprekken. Zo ook deze week dinsdag. Misschien lag het wel aan de zonsverduistering, die ons mensen altijd even weer laat zien, dat het toch een groot wonder is, dat de zon elke dag weer trouw voor ons aan de hemel staat, dat de hele aarde überhaupt zo in elkaar zit, dat wij en al die andere wezens daarop kunnen leven, of misschien speelde de naklank van afgelopen zondag nog mee, waar een groep boeren en onderzoekers bij ons op bezoek was, om te kijken, of en hoe je de laag van het leven/ de energieën/kwaliteiten zichtbaar kan maken in de vorm van stijgbeelden en chroma’s.
Maar om weer terug te komen op ons gesprek: we kwamen op het thema denken in tweeën of in drieën, oftewel de dualiteit versus de drieheid. In het algemeen zijn we gewend om in twee te denken. Dat werkt heel goed ivm. de materie en de natuurwetten, maar bv als je warm en koud hebt zijn dat de twee kanten van de medaille, als derde kun je dus de medaille zelf hebben.
Vraag: zie je dat dan echt als een driehoek, of zie je het toch nog anders? Of: als we ervan uitgaan, dat alles met elkaar verbonden is, of één, dan ben ik ook de koe; of mijn medemens. Ja, niet fysiek, maar wel op ziels- en geestniveau. En als ik dat écht tot in mijn diepste innerste kan ervaren, dan zou ik toch niet meer zo makkelijk een dier in een megastal opsluiten, of een ander mens veroordelen op basis van zijn andere zienswijze.
Wat een hele oefening is in de wereld van de dualiteit en de dagelijkse beslommeringen! Het helpt wel, dat we hier altijd genoeg mooie dingen om ons heen kunnen waarnemen, nu kleuren de bomen en struiken weer prachtig met hun herfstloof, het open landschap zorgt altijd voor prachtige vergezichten van de hemel, af en toe onderbroken door trekkende ganzen en grote zwermen spreeuwen of kraaien.
En om weer terug te komen in het hier en nu, is heel fysiek de ruimte voor deze column nu bijna vol, tijd om weer buiten verder met het werk te gaan.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Groenselderij | 't Leeuweriksveld |
Raapjes | 't Leeuweriksveld |
Palmkool | 't Leeuweriksveld |
Radicchiosla, andijvie, witte/groene kool, …
Woensdag 30 november, 18 uur, € 17,50 Aanmelding een info bij Alberta Rollema info@oogstenkokeneneten.nl 06-19199934
Het begint al een traditie te worden, de seminars op ’t Leeuweriksveld. Aan de hand van een brandactueel thema gaan we samen aan de slag met het oefenen in denken met je hart. Het volgende seminar vindt a.s. weekend plaats. Neem contact op voor meer info!
woensdag 2 november 19.30 op ‘t Leeuweriksveld, door Kees van de Water en Miranda Slob.
Vrijheid als basis van het menszijn. Daarbij kan
de vraag ontstaan, of wij er voor de overheid zijn,
of de overheid voor ons?
Bijdrage: 15 euro per mens of naar draagkracht
Aanmelden: Mail naar info@vrijekees.nl
Graag vermelden: aanmelding Lezing vrij! Emmen en aantal mensen.
www.vrijekees.nl
Mantra’s in beweging, altijd met life muziek.
Data: 27 november, 11 december
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Iraans recept (originele titel: Ash-e shalgham)
500 gr. herfstraap, 100 gr basmati rijst, 200 gr lamsgehakt, 2 grote uien, 50 gr spliterwten ½ theel. geelwortel, 100 gr verse of 2 theel gedroogde munt, olie, zout, zwarte peper
Rasp de uien of snijd ze heel fijn. Meng het
gehakt met de ui, zout en zwart peper.
Vorm kleine ballen en braad deze in olie bruin.
Voeg 4-5 glazen heet water toe en de spliterwten
en kook dit ongeveer 10 minuten op halfhoog
vuur. Was de herfstraap en de rijst. Schil de raap
en snijd deze in stukken. Voeg beide toe aan het
gehaktmengsel. Voeg ook geelwortel toe, zout en
zwarte peper. Vermeng dit goed en laat op een
laag vuur ongeveer 15-20 minuten sudderen. Roer
af en toe. Indien je verse munt gebruikt, was deze
en hak het fijn. Bak de munt 2-3 minuten op een
halfhoog vuur. Schep het gehaktmengsel in
borden en verdeel de munt erover.
3 stengels groenselderij, in stukjes, 150 g prei of venkel, in stukjes gesneden, evt 100 g pastinaak of wortelpeterselie, in kleine stukjes, 3 dl tomatensap of gezeefde tomaten, 1 ui, gesnipperd, scheutje olijfolie, 1 bouillonblokje, 1 laurierblaadje, een snufje kruidnagelpoeder, zwarte peper, vers gemalen, zout, evt 2 el zure room
Fruit de ui in olie, voeg de fijngesneden groente toe en laat een paar minuten meebakken. Voeg water, bouillonblokje(s), tomatensap, kruidnagelpoeder en laurierblad toe, breng de soep aan de kook en laat het geheel een kwartiertje op een laag pitje doorkoken. Maak op smaak met peper en zout. Serveer de soep naar wens met een lepel zure room in elke kom en geef er stokbrood bij.
hoofdgerecht voor 2 personen
150-200 gr granen (bijvoorbeeld kamutspaghetti, zilvervliesrijst of gerst), 300 gr prei, ½ blok tempeh (of ½ blok (rook)tahoe of een pak vegetarische roerbakreepjes), olie om in te bakken, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 pepertje, 4 flinke eetl. pindakaas, 2 dl (kokos)melk
Kook de pasta/rijst/granen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Was de prei en snijd deze in ringen. Pel en snipper de ui en knoflook. Was het pepertje, verwijder de pitjes en snijd de peper in ringetjes. Verhit de olie en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. krokant en bruin. Voeg ui, knoflook, het pepertje en de preiringen toe en roerbak nog enkele minuten. Verlaag het vuur, doe de pindakaas bij de tempeh en roer er de kokosmelk door. Laat langzaam warm worden. Breng naar wens op smaak met zout en eventueel sambal. Maak een grote schaal op met de pasta/rijst/granen en giet daarover de tempehsaus. Meteen serveren.
400 g groenselderij, in schijfjes, 1 ui, gesnipperd, 150 g (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl. bouillon, 1 dl. zure room, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, pasta voor 2 personen, peper en zout, Italiaanse kruiden, evt. geraspte kaas
Kook de selderij een paar minuten in water met
een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik
dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in
olie en bak de champignons na ongeveer 2 min.
mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 min.
stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook
de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg
er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas, en
champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen
totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De
bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens
geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur
in de voorverwarmde oven op ongeveer 175°C.
Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg
geschikt en feestelijk.
(favoriet van Kathinka)
4 eetl. yoghurt, 2 eetl. mayonaise, scheut balsamicoazijn, groentebouillonpoeder naar smaak. (ca 1 theel.) 1 heel klein uitje gesnipperd, of een paar stengels bosui, gesneden, ev scheut water, afhankelijk van de dikte van de yoghurt
Alle ingrediënten goed met elkaar mengen en over de goed gewassen veldslabaadjes geven.