Twee weken geleden zijn wij in Zeeland geweest. Daar is rond de eeuwwisseling onze “landbouwcarriere” in Nederland begonnen, in St Philipsland op de Wilhelminahoeve. Een akkerbouwbedrijf van 80 hectare. Best een groot bedrijf in een lange gangbare landbouwtraditie. De eigenaresse heeft toen besloten, om het bedrijf om te schakelen naar biologisch-dynamisch en om het onroerend goed onder te brengen in Stichting Loverendale. Dat leek ons wel een goede basis en Wouter heeft daar gesolliciteerd en is uiteindelijk aangenomen. We hebben daar 2 jaar gewoond en gewerkt. Het was de fase van omschakeling en we zijn een kleine kudde (vlees)koeien daar gaan houden, voor de eigen mestvoorziening. Onze oudste dochter is daar geboren en we zijn daar getrouwd. Maar we waren daar toch (nog) niet op onze plek en zijn na een paar omwegen hier beland. We zijn er 20 jaar niet geweest, als boer kom je meestal niet zomaar van je eigen plek weg.
Maar nu dan wel. Het was een goede ontmoeting! Goede gesprekken met de mensen daar, na een aantal roerige jaren lijkt het nu daar in een goede stroom te komen, de landbouw vindt weer zijn goede vorm. Alleen de nieuwe koestal staat op dit moment leeg – vanwege: stikstof… In de hoop dat dit toch nog goed op te lossen is, waren er wel een paar pinken in de wei. Toen we met de boer in een intensief gesprek in de stal stonden kwam een enorme onweersbui. De elementen moesten blijkbaar ook even mee praten. Dat was wel leuk.
Eigenlijk kunnen we nu pas met de levenservaring van nu, zien, wat voor grote en moedige stap het toen was: de omschakeling, de andere eigendomsvorm, vanuit de gegroeide traditie. Het was goed om daar weer geweest te zijn, maar we weten ook, dat we hier écht op onze plek zijn.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode biet | 't Leeuweriksveld |
Groen kooltje | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | 't Leeuweriksveld |
Groenlof of andijvie | 't Leeuweriksveld |
Regenboogsnijbiet | 't Leeuweriksveld |
Spruitjes, waspeen, winterpostelein, …
We hebben in het voorjaar de bezorgtijden aangepast, als een experiment, om niet in z’n geheel met de zomertijd mee te gaan. Dat werkte eigenlijk nauwelijks. Nu is het weer wintertijd en zitten we weer op de oorspronkelijke tijden. Maar in de loop van een seizoen komen er ook weer kleine aanpassingen, door nieuwe thuisbezorgingen enz. Wilt u voor uw afhaalpunt de juiste tijd weten, kijk dan op onze website.
Verder hebben we de winkelopeningstijd op de zaterdag aangepast: het is nu van 9 – 14 uur.
elke laatste woensdag van de maand: 29 november, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Doe jezelf of een ander een bijzonder cadeau: wordt S (stijgbeeld) O (onderzoeks) V (volger).
Stuur mij een email met “SOV kado” en het email adres, dan stuur ik het vier weken op.
In de hoop dat de interesse wordt gewekt.
roelantdevletter@gmail.com
Zondag 26 november 13-16:30uur € 15,- pp.
Op ’t Leeuweriksveld, met Eleonora.
Samen zingen en bewegen in kringdans, met life muziek. Welkom in de kring!
Graag aanmelden bij Eleonora: etmhelderman@gmail.com
Afgelopen zomervakantie heeft de stichting die de enige antroposofische peuterspeelzaal in Emmen beheerde, onverwachts besloten om de stekker eruit te trekken. Gelukkig is er een enthousiaste groep ouders en hun peuterjuf, die door willen starten. Zij willen een eigen stichting opzetten. Meer weten: kijk op:
https://www.doneeractie.nl/help-de-peuters-terug-naar-school
3 rode bieten, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicozaijn, 1 teentje knoflook, zout en peper, 50 gr feta kaas, een paar walnoten en als je het in huis of tuin hebt voor de garnering: peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de rode bieten en snijd ze in blokjes. Ontvel een teentje knoflook en snijd zo fijn mogelijk. Doe de blokjes biet in een kom en meng met olijfolie, balsamicoazijn, knoflook, zout en peper.
Verspreid de bietjes op een bakplaat en rooster ze 25 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen buiten de oven. Doe de afgekoelde bieten in een schaal. Snijd de walnoten klein. Verstrooi ze boven de bieten en verbrokkel de feta erover. Garneer evt met peterselie.
Bruine linzen smaken hier goed bij.
1 groene kool, 250 gram gehakt, 1 kop rijst, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 potje tomatensaus of passata, zout en peper, 2 eetlepels olijfolie, 1 afgestreken theelepel suiker of een klein scheutje agavesiroop, citroensap
Haal de grote bladeren voorzichtig van de kool. Leg de bladeren 5 tot 10 minuten in licht kokend water om ze zachter te maken. Laat de bladeren uitlekken en afkoelen. Snijd aan de achterkant een stuk van de dikke nerven af. Snijd de ui in kleine blokjes en fruit in olijfolie lichtbruin. Pers het laatste minuutje de tenen knoflook erboven uit en laat even mee fruiten.
Voorverwarm de oven op 180 graden. Roerbak het gehakt gaar en meng met de ui en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Pak de afgekoelde koolbladeren en doe een beetje van het gehaktmengsel in elk koolblad. Vouw ze dicht als een envelop. Leg de opgerolde bladeren in een ovenschaal en giet de tomatensaus of passata erover. Besprenkel met olijfolie. Bak gaar in de oven gedurende 30 tot 40 minuten.
Lekker bij puree van zoete bataat.
500 gr andijvie, 2 teentjes knoflook, 200 mililiter creme fraiche, 3 eieren, 1 bakje spekjes of paddenstoelen, 250 gr kaas, 250 gr gehakt, 8 aardappelen
Haal de bladeren van de andijviekrop en was het zand eraf. Snijd in fijne reepjes en laat uitlekken. Ontvel de knoflook en snijd de teentjes fijn. Bak de spekjes of paddenstoelen in olijfolie. Doe de knoflook erbij. Braad het gehakt in olijfolie en doe de andijvie erbij zodat het inkrimpt.
Schil de aardappelen en kook die nog net niet gaar. Snijd ze in plakjes. Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp de kaas. Doe de eieren in een kom en klop ze met de crème fraiche en de kaas tot een smeuig geheel. Voeg wat peper en nootmuskaat toe. Haal het mengsel uit de pan en meng met de eieren. Vet een ovenschaal in en vul met het groentemengsel. Doe de aardappelplakjes erop en daarop weer de spekjes.
Zet het drie kwartier in de oven.
1 pompoen, 1 ui, 2 teen knoflook, 2 eetlepels olijfolie, bouillonpoeder, zout en peper, 1 theelepel gemalen komijn, 0,5 theelepel gemalen koriander, snuf nootmuskaat, naar keuze een beetje room en wat verse kruiden (als ze er zijn) zoals bieslook en/of peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de pompoen in vier kwarten. Haal de pitten eruit en snijd de parten in kleine blokjes. Leg de blokjes op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, zout en peper en rooster ze zacht en lichtbruin in ca 25 minuten. Snijd de ui fijn en fruit in olijfolie. Plet de knoflook en snijd zo fijn mogelijk. Voeg op het laatst nog even bij de ui. Als je dat lekker vind kun je een klont roomboter toevoegen.
Pak een pan voor de soep. Doe het uimengsel erin en voeg de geroosterde pompoen toe. Kruid met de bouillonpoeder, komijn, koriander en nootmuskaat. Zet het vuur aan, verhit het mengsel al roerende en voeg een liter water toe. Breng aan de kook en laat ca 15 minuten sudderen.
Je kunt de soep fijnmixen met de staafmixer, maar dat hoeft niet.
Je kunt ook naar smaak room toevoegen en eventueel verder op smaak brengen met zout en peper en verse kruiden.
1 bosje snijbiet, 2 teentjes knoflook, sap van 1 citroen, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, Parmezaanse kaas
Was de snijbiet. Haal het blad van de nerven. Snijd de nerven of stelen in kleine stukjes en de bladeren in repen. Hak de knoflookteentjes fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de knoflookteentjes een minuutje. Voeg dan de snijbietstelen toe tot ze zachter zijn, duurt ca 3 minuten. Dan kunnen de bladeren erbij.
Doe na 3 minuten het citroensap erbij. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Rasp een stuk parmezaans kaas (of koop geraspte kaas). Doe de snijbiet in een schaal en strooi de parmezaanse kaas erover.
Lekker bij gekookte aardappelen.