Eén van de dingen die Saskia aan 't Leeuweriksveld heeft nagelaten is een zelfgemaakt bundeltje van wijsheden, spreuken, aforismen en 'tegeltje-aan-de-wand'-teksten. Allemaal citaten van bekende en onbekende (m/v) Wijzen, Meesters en Profeten. Dit bundeltje ligt nu in onze kantine. Een stapeltje A4-tjes met een touwtje erdoor, meer niet.
Soms blader ik het 's ochtends even door, op zoek naar wat inspiratie voor de komende dag.
Zodoende troffen mij van de week twee citaten. Elk citaat op zich vond ik al bijzonder, maar dat deze twee samen op één bladzij durfden te staan...
Hildegard von Bingen schreef:
"Vertrouwen wijst de weg."
Cicero schreef daaronder:
"Door te twijfelen komen we tot waarheid."
Tegenspraak? Hm, het lijkt er op. Maar, op zoek dus naar inspiratie voor de komende dag, neem ik beide teksten in me op. En onder het spruitenplukken, prei schonen of pakketten rondbrengen probeer ik te zien waar deze twee teksten zich met elkaar verbinden. Want Saskia heeft ze niet voor niets op dezelfde bladzij gezet.
Martin
onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool | 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein, radicchio of veldsla | 't Leeuweriksveld |
Pastinaken | 't Leeuweriksveld |
Spruiten | 't Leeuweriksveld |
Peterselie (kunt u herplanten) | 't Leeuweriksveld |
Tomaten | Bioworld, Sexbierum |
Groene kool, knolselderij, …
U kunt vanaf volgende week bij ons ook biologische bloembollen krijgen, om de wereld nog een beetje mooier te maken.
We hebben de soorten:
Tulpenmix met de kleuren rood, roze en zalm
Narcissenmix met de kleuren geel en geel/oranje
Insectenmix: 10 verschillende soorten, waar de insecten in het vroege voorjaar voeding kunnen vinden én die natuurlijk ook mooi zijn voor het mensenoog.
Ook belangrijk omdat in de gangbare bollenteelt heel veel gif gebruikt wordt, en nog maar 0,25% van de Nederlandse oppervlakte bollen biologisch geteeld wordt...
Woensdag 30 november, 18 uur
€ 17,50
Aanmelding en info bij Alberta Rollema info@oogstenkokeneneten.nl
06-19199934
Mantra’s in beweging, altijd met live muziek.
Data: 27 november, 11 december
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com
06-18887523
Donderdag 22 dec vanaf 15 uur
komen de Midwinterhoornblazers bij ons blazen. Afgelopen jaar hebben wij zelf voor het eerst naar hun geluisterd in Oud-Schoonebeek en het was zo mooi, dat wij spontaan het idee kregen, om hun bij ons uit te nodigen. Zo komen zij dus nu bij ons in de week voor kerst.
Dit jaar gaan wij twee weken dicht: in week 52 en in week 1 leveren we niet. In week 51 ontvangt u zoals gebruikelijk een dubbel pakket.
1-persoons groentepakket € 6,30
2-persoons groentepakket € 11,-
3-persoons groentepakket € 15,-
4-persoons groentepakket € 18,-
combipakket € 12,-
1-persoonscombipakket € 7,80
Aardappelpakket € 4,95
Walnotencoulis: 3 eetl walnoten, ½ bosje (platte) peterselie, 1 theel zeezout, 4 eetl olijfolie
Soep: 300 gram pastinaak, 500 ml bouillon, 125 ml slagroom, peper en zout,
Hak de walnoten en de peterselie fijn. Meng het zeezout en de olijfolie erdoor, pureer en laat afkoelen in de koelkast.
Schil de pastinaak en snijd de pastinaak in blokjes. Kook de pastinaakblokjes in 10 tot 15 minuten gaar in de bouillon.
Pureer de soep. Voeg de room toe en breng op smaak met peper (eventueel nog wat zout). Serveer met op elk bord een eetlepel van de walnotencoulis.
bijgerecht voor 2 personen
4 stuks of 500 gr tomaten, 80 gr paneermeel of gemalen beschuit, 2 teentjes knoflook, 50 gr Parmezaanse kaas, 1 uitje, klontje boter, ½ bosje peterselie, 1 theel (gemalen) tijm, peper en zout, 1 eetl olijfolie
Verwarm de oven op 180°C. Snijd het bovenste
gedeelte van de tomaat (hoedje) en schep het
waterige gedeelte met de pitjes er uit en doe in
een kom. Bestrooi het binnenste gedeelte van de
tomaat met een beetje peper en zout. Hak de uien knoflook fijn en bak 3 minuutjes in de boter
in een koekenpan. Doe het uimengsel in een kom
en schep de kaas en het paneermeel of beschuit
door de ui. Hak de peterselie fijn en roer samen
met de tijm door het mengsel. Doe het waterige
gedeelte van de tomaat in een zeef en vang het
vocht op. Voeg 1 à 2 eetl tomatenvocht toe aan
het uienmengsel. Vul de tomaten met het
mengsel en besprenkel de bovenzijde met een
paar druppels olie. Doe het dekseltje weer op de
tomaten. Zet ze in een ovenschaal en bak ze 25
min in de oven.
Bron: www.leukerecepten.nl
bijgerecht voor 2 personen
500-600 gr spruitjes, amandelschaafsel, nootmuskaat, peper, zout, olijfolie
Schil de spruitjes en was ze. Breng water aan de kook en kook de spruitjes ca 10 min. Bak ze eventueel nog even in een koekenpan met olie. Voeg amandelschaafsel, peper, zout en nootmuskaat toe.
hoofdgerecht voor 2 personen
500 gr aardappels, 50 ml melk, zout en peper, 100 gram geraspte jong-belegen kaas, 2 eetl boter, 1 stronk boerenkool (of 300-400 gram gesneden), scheut slagroom, 100 ml kippen- of groentebouillon, 250 gr rundergehakt of tofugehakt, 1 theel. kerriepoeder
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook ze met wat zout in 25 min gaar. Verwarm de melk. Stamp de aardappels met de warme melk tot een puree. Roer er 50 gram geraspte kaas door en breng op smaak met zout
en peper.
Verhit 2 eetl. boter en roerbak hierin de
boerenkool ca. 5 minuten tot de boerenkool
geslonken is.
Roer de slagroom en bouillon er
door en laat alles op zacht vuur ca. 10 minuten
stoven. Breng de kool op smaak met zout en
peper.
Bak het gehakt in 2 eetl boter rul. Voeg de
kerriepoeder, zout en peper toe en laat het
mengsel nog ca. 5 minuten sudderen. Schep de
boerenkool in een ovenschaal, schep hierop het
gehakt en eindig met de aardappelpuree.
Bestrooi het gerecht met de laatste geraspte kaas
en gratineer het in ca 30 minuten in het midden
van de oven.
Bron: smulweb
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla of 150 gr winterpostelein of 150 gr veldsla, 1 ei, 1 kleine tomaat of 2 cherrytomaatjes, ¼ komkommer, ½ blikje tonijn
op water of olie
Dressing: 50 ml volle yoghurt, ¼ theel.
mosterd, 3/4 eetl citroensap, 1 eetl. olie, zout,
peper, 5 gr verse bieslook
Kook het ei hard en laat afkoelen. Pel het ei en
snijd het ei in plakjes. Was de sla, laat goed
uitlekken en snijd het eventueel kleiner. Was de
tomaat en komkommer en snijd ze in plakjes of
stukjes. Giet het blikje tonijn af. Knip de bieslook
fijn. Meng de ingrediënten voor de dressing en
maak op smaak met zout en peper. Meng de sla
met de tomaat, komkommer en tonijn en de
dressing. Garneer met de plakjes ei.
Bron: www.smulweb.nl