Nu zijn we al weer zovele jaren op deze plek en toch kan er nog weer iets volstrekt nieuws gebeuren. Het ligt wel in de lijn met onze ideeën over goede landbouw, maar toch hadden we deze week een primeur: één van onze percelen werd door paarden geploegd. Sinds oktober is Robert met zijn partner Fokelien bij ons. Hij doet de Warmonderhof deeltijd opleiding en loopt bij ons stage. Zij hebben ook twee paarden, fjorden, die al gewend zijn om een kar te trekken, en al snel ontstond het plan, om ze ook te leren, op het land te werken.
Na een paar oefendagen bij de Men-academie was het tijd voor een eerste oefening bij ons op het land. De twee paarden trokken een éénschaar ploeg. Het was een mooi beeld om te zien. De paarden gingen steeds een paar uur werken, en dan was er weer een pauze voor paarden én mensen, want in eerste instantie gingen ze gewoon te snel! Ze moeten leren, om in een rustige gang te komen, zodat ze in de toekomst dit ook langer achter elkaar kunnen doen. Maar voor een beginnend tweespan was het een mooi gezicht. Maandag was het nogal vochtig en na een paar rondjes waren de paarden helemaal aan het dampen, maar verder geen dieselstank en herrie!
Het blijft dan altijd weer een grappige gedachte: met de trekker was deze klus hier op de boerderij in een paar uur tijd klaar. Uit energetisch oogpunt is het dan altijd een andere rekensom, want als je alle tijd en energie, die om zo’n trekker gebruikt wordt, erbij optelt, dan zijn dus de paarden efficiënter. En dan hebben wij nog weer zo’n oud trekkertje van bijna 40 jaar oud, die grote gevaarten van trekkers, die hier in onze omgeving rondrijden, die zijn energetisch nog veel inefficiënter.
Onze buurboeren in het dorp lachen altijd een beetje om ons, dat we op zo’n klein stuk land met zoveel mensen werken, en nu dan ook nog met paarden, we zullen wel weer voor gespreksstof zorgen.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes | 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij | 't Leeuweriksveld |
Paprika | Ecoveg, Erica |
Witte kool, aardpeer, prei, …
We hebben in het voorjaar de bezorgtijden aangepast, als een experiment, om niet in z’n geheel met de zomertijd mee te gaan. Dat werkte eigenlijk nauwelijks. Nu is het weer wintertijd en zitten we weer op de oorspronkelijke tijden. Maar in de loop van een seizoen komen er ook weer kleine aanpassingen, door nieuwe thuisbezorgingen enz. Wilt u voor uw afhaalpunt de juiste tijd weten, kijk dan op onze website.
Verder hebben we de winkelopeningstijd op de zaterdag aangepast: het is nu van 9 - 14 uur.
elke laatste woensdag van de maand: 29 november, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Zondag 26 november 13-16:30uur € 15,- pp. Op ’t Leeuweriksveld, met Eleonora. Samen zingen en bewegen in kringdans, met life muziek. Welkom in de kring! Graag aanmelden bij Eleonora: etmhelderman@gmail.com
Afgelopen zomervakantie heeft de stichting die de enige antroposofische peuterspeelzaal in Emmen beheerde, onverwachts besloten om de stekker eruit te trekken. Gelukkig is er een enthousiaste groep ouders en hun peuterjuf, die door willen starten. Zij willen een eigen stichting opzetten. Meer weten: kijk op:
https://www.doneeractie.nl/help-de-peuters-terug-naar-school
1 knolselderij, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, 1 eetlepel gedroogde tijm
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de knolselderij; daarvoor kun je de knol twee keer doormidden snijden en dan de kwarten schillen. Snij de groente in blokjes. Doe in een kom de olijfolie met zout en peper en meng de blokjes knolselderij ermee. Meng ook de gedroogde tijm erdoor.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de gekruide blokjes knolselderij. Rooster de blokjes tot ze zacht en goudbruin zijn, dat is vaak na ca 25 minuten. Draai de blokjes halverwege om. Dit is een lekker bijgerecht.
Je kunt de blokjes ook pureren, dan heb je knolselderijpuree.
400 tot 500 gram spruiten, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels balsamicoazijn
Snijd het kontje van de spruiten en verwijder de buitenste bladeren als ze niet mooi zijn. Snijd ze doormidden. Ontvel twee teentjes knoflook, plet ze plat met de heft van een mes en snijd ze zo fijn mogelijk. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spruitjes even aan.
Zet het vuur laag, bestrooi met zout en peper naar smaak en laat ca 15 minuten zachtjes sudderen. Als de pan te droog is kun je een klein beetje water toevoegen. Voeg op het laatst de knoflook toe en 2 eetlepels balsamicoazijn. Laat alle smaken nog een paar minuten goed intrekken, roer af en toe.
Lekker bij de knolselderij(puree) en een (stukje)vlees-vervanger.
5 ons waspeen, 2 ui, 1 teen knoflook, zout en peper, olijfolie
Snijd de waspeen in dunne plankjes en versnipper de ui. Die kun je ook in ringen snijden. Snijd de knoflook zo klein mogelijk. Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe zodra de olie heet is en bak de ui tot die doorschijnend en lichtbruin is, 6 tot 8 minuten. Voeg de wortels toe en bak deze nog 6 minuten, roer dan de knoflook erdoor en bak nog ongeveer 1 minuut.
Ook dit gerecht is lekker bij de knolselderij of aardappelpuree met bijvoorbeeld hachee.
zakje winterpostelein, 2 eetlepels mayonaise, 1 kleine eetlepel azijn, 2 eetlepels olie, zout en peper, een handje walnoten
Klop de mayonaise, azijn, olie, zout en peper tot een homogene dressing in een kom. Was de winterpostelein en meng het met de dressing.
Rooster de walnoten tot ze geuren en verdeel al of niet verkruimeld over de salade.
Lekker bij de gebakken spruiten en/of de geroosterde knolselderij.
1 of 2 paprika’s, 250 gram (runder of vegan) gehakt, 1 kop rijst, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 blik tomaten, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel komijn, zout en peper, 1 of 2 ons kaas
Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking. Hak de ui in kleine stukjes en de knoflook zo fijn mogelijk. Bak in een grote pan het gehakt rul in de olijfolie. Voeg de ui toe en bak tot glazig en op het laatst kan de fijngesneden knoflook erbij. Bak nog een minuutje al roerend.
Laat de tomaat uitlekken en voeg toe aan het gehaktmengsel. Doe de paprikapoeder, komijn, zout en peper erbij en laat het geheel ongeveer tien minuutjes sudderen. Doe de gekookte rijst door het gehaktmengsel.
Voorverwarm de oven op 200 graden. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten (zaadjes en alles wat wit is). Verwijder ook de aanhechting van het steeltje. Vul de gehalveerde paprika met het gehaktmengsel. Zet ze in een ovenschaal. Bak ze ongeveer 25 minuten in de oven. Rasp de kaas (ca 100 tot 150 gram) (jong belegen of belegen) en strooi dat over de paprika’s. Zet ze nog even in de oven tot de kaas gesmolten is.
Lekker met de salade van winterpostelein.
1 knolselderij, 4 augurkjes, 1 appel, 2 eetlepels griekse yoghurt, 1,5 eetlepel olie, 1 theelepel citroensap, peper en zout, eventueel peterselie
Schil de knolselderij en snijd het in kleine blokjes. Breng in een pan wat water aan de kook met een beetje zout. Blancheer (=kort koken) de blokjes ca 5 minuten in het kokende water. Laat uitlekken in een vergiet. Als je een biologische appel gebruikt hoef je niet te schillen. Snijd deze in blokjes. Maak kleine stukjes van de augurk.
Klop de yoghurt, olie en citroensap tot een homogene dressing. Als de knolselderij wat is afgekoeld kun je de blokjes door de dressing doen.
De appel en augurk kunnen erbij en tot slot, als je die gebruikt, de peterselie.