hebben we nog weer vier producten van eigen land in het groentepakket. Knolselderij, groene kool, prei en veldsla. Een wortelgewas en drie bladgewassen. Door het jaar heen is er altijd variatie van de verschillende soorten groente: wortel, blad en vrucht. Waarbij we in de winter bij de inheemse groenten meer wortelgewassen hebben en in de zomer vaak vruchtgewassen. Door het jaar heen kunnen we ons dus zo door de hele plant eten. Bij elke maaltijd kun je ook zelf een beetje kijken, dat er van alle delen van de plant iets in de maaltijd zit. De granen zijn dan mooie vertegenwoordigers van de zaden (vrucht). Bij de kruiden en specerijen vinden we ook veel zaden. Je kunt ook bij jezelf kijken, waar eigenlijk je voorkeur ligt: hou je meer van wortels, bladeren of vruchten? En dan heb je altijd van die aparte tussenvormen: de aardappel is bv eigenlijk een verdikking van een stengel, maar dan onder de grond. Bij de broccoli eet je dus bloemknoppen, misschien dat die daarom zo geliefd is? Wat ook mooi is, dat je bij de wortelgroentes vaak hele fijne geuren vindt, bijna bloemig. De knolselderij heeft ook zo’n heel eigen geur, die je eigenlijk bij zijn “aardse” uiterlijk niet meteen verwacht.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Groene kool | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Veldsla | 't Leeuweriksveld |
Zoete bataat | Galema, Marknesse |
Palmkool, rode biet, winterpostelein?, raapjes, …
(voor jezelf of voor iemand anders)
Roelant de Vletter deelt elke week zijn stijgbeeldonderzoeken met een groep geïnteresseerden. Met stijgbeelden kun je de vitaliteit van voedingsmiddelen zichtbaar maken. Je laat sap opstijgen in chromapapier en daarna zet je het in het zilvernitraat. In het licht ontstaat een beeld dat iets zegt over de levenskracht/gezondheid van het product.
Het is mooi, als dit nog wat meer onder de aandacht komt en zo is er nu een speciale Sinterklaasactie: geef iemand een aantal weken “stijgbeeldabonnement” cadeau, zo kan dit mooie onderzoek nog beter bloeien! Het is € 1,-per week.
Voor meer informatie: www.stijgbeeld.nl
We hebben de soorten:
Tulpenmix rood, roze en zalm 25st € 18,-
Narcissenmix geel en geel/oranje 25st € 18,-
Insectenmix 10 verschillende soorten 50st € 22,-
De speciale kersteditie 17 december is vol en daarom op 21 december een extra kans! Eten wat de pot schaft in kerstsfeer. Bijdrage € 22,50 en aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl, Alberta Rollema 0619199934.
Mantra's in beweging, altijd met live muziek.
11 december
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523
komen de Midwinterhoornblazers bij ons blazen.
In week 51 leveren we een dubbelpakket, (ook voor de dubbele prijs). Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt. In week 51 leveren we ook alvast de aardappels van week 52. Week 52 en week 1 leveren we geen pakketten en zijn we gesloten. In week 2 is alles weer normaal.
vanwege gestegen brandstof- en overige kosten
1-persoons groentepakket € 6,30
2-persoons groentepakket € 11,-
3-persoons groentepakket € 15,-
4-persoons groentepakket € 18,-
combipakket € 12,-
1-persoonscombipakket € 7,80
Aardappelpakket € 4,95
hoofdgerecht voor 2 personen
125 gr groene erwten, 25 gr gerst of gort, ½ liter water, 1½ theel zout, 1 kleine ui, 1 kleine aardappel (± 50 gr), 125 gr prei, 75 gr knolselderij, 50 gr wortel of venkelknol, 1½ eetl olie, 50 ml groentebouillon, 1¼ eetl arrowroot of ½ eetl maizena, ¼ theel oregano, ½ theel komijn, 1 theel bouillonkruiden. ¼ eetl gomasio, ½ theel. venkelzaad, ½ eetl sojasaus, peper, eventueel notenpasta of zonnebloempasta of tahin
Laat de groene erwten en de gerst (of gort) 24
uur in ½ liter water weken.
Kook de erwten en de gerst ± 1 uur in het
weekwater, voeg het zout toe en laat de erwten
nog tenminste 1 uur nawellen.
Snijd de prei in dunne ringen, de knolselderij in
kleine dobbelsteentjes en de knolvenkel of
wortel in dunne plakjes. Snijd de ui fijn, schil de
aardappel en snijd hem in plakjes. Verwarm de
olie op een matig vuur en fruit hierin eerst de ui
en daarna de groente. Voeg de groentebouillon
toe en laat alles in ± 10 minuten gaar koken.
Maak de arrowroot of maizena aan met wat
water en bind de soep hiermee. Voeg de overige
kruiden toe aan de soep. Stamp de soep naar
wens fijn, verdun haar zo nodig met wat extra
groentebouillon. Maak de soep verder op smaak
met peper en sojasaus. Maak de soep eventueel
wat voller van smaak met 1-2 eetlepels
notenpasta, zonnebloempasta of tahin.
Zuid-Afrikaans bijgerecht voor 2 personen
500 gr bataat, 225 gr prei, 150 gr mozzarella, zout, peper, 150 ml warme groentebouillon, 15 ml olijfolie, boter
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de
bataat en snijd deze in plakken. Kook de bataat
10 minuten in ruim water. Was de prei en snijd
deze in ringen. Snijd de mozzarella in plakken.
Verwarm de groentebouillon. Vet een
ovenschaal in. Leg in de ovenschaal om en om
een laag bataat, prei en mozzarella, maak elke
laag op smaak met zout en peper. Eindig met een
laag bataat. Verdeel de warme groentebouillon
over de schaal en sprenkel de olijfolie erover.
Verdeel klontjes boter over de schaal. Zet in de
voorverwarmde oven en bak ongeveer veertig
minuten. Lekker met geroosterde kip en rijst.
Bron: www.smulweb.nl
hoofdgerecht voor 2 personen
½ knolselderij, 1 eetl. azijn, 200 gr aardappels, 100 ml room, eventueel nootmuskaat, 200 gr prei, 1 eetl. (arachide)olie, 50 gr gezouten spekblokjes
Schil de knolselderij en snijd het in blokjes. Was de prei en snijd deze in ringen. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe de knolselderij in een pan met water zout en azijn en laat koken tot de knolselderij goed gaar is (ca. 20 minuten). Kook de aardappels gaar in gezouten water. Stamp de knolselderij en de aardappelen met de room grof met een pureestamper. Maak op smaak met peper en zout en eventueel nootmuskaat. Bak de prei heel even in de olie. Bak ook de spekblokjes krokant. Verdeel de stamppot over twee borden en strooi de prei en spekjes erover.
bijgerecht voor 2 personen
100 gr veldsla, 75 gr geitenkaas, 35 gr walnoten
Dressing: sap van ½ sinaasappel, 1 eetl
citroensap, 1 theel (dragon)mosterd, 1 theel tijm,
1 theel vloeibare honing, 4 eetl walnotenolie, zout, peper
Van de veldsla eventueel worteltjes verwijderen. Veldsla wassen. Korstjes van de geitenkaas snijden en kaas in stukjes snijden. Walnoten halveren. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar. Schep de veldsla, walnoten en geitenkaas erdoor.
hoofdgerecht voor 2 personen
1 groene kool, 150 gr rijst
Voor de pindasaus: 1 ui, olie, 2 eetl. bloem, 4 dl melk, 200 gr. pindakaas, halve eetlepel suiker, gemalen komijn en koriander, bouillonpoeder, sambal, knoflook uit de pers
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de groene kool, verwijder lelijke plekken en snijd de kool in reepjes. Bak de groene kool kort in hete olie, voeg water en zout toe en stoof het gaar in een half uurtje. Snipper de ui fijn en bak deze in een steelpannetje kort in de olie. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten op laag vuur mee, pas op voor aanbranden. Voeg beetje bij beetje de melk toe, al roerend met de garde, let er op dat er geen klontjes ontstaan maar een gladde saus. Voeg de pindakaas toe en meng tot een homogeen geheel. Maak op smaak af met de overige ingrediënten, laat nog kort pruttelen. Serveer de kool met de rijst en de pindasaus.