De invallende winter is op ’t Leeuweriksveld altijd aanleiding om nog snel wat producten te oogsten die niet mogen bevriezen. Zo heb ik donderdag de resterende yacon uit de grond gehaald en drie dagen bij de kachel gezet – pas dan komt hij op smaak. Het oordeel is aan u, want ze zitten in het pakket!
Van collega Gerard Lanting van akkerbouwbedrijf de Gulle aarde uit Oosterhesselen hoorden we dat hij nog een halve hectare wortelen in de grond had zitten. Het meeste was wel geoogst, maar dit deel van de akker was te nat om met de zware oogstmachine te kunnen rijden. Of wij geen interesse hadden om wat op te halen voor onze pakketten en winkel?
Zo’n aanbod kunnen we natuurlijk niet laten schieten, en bovendien zou Gerard het verlies op deze manier nog een heel klein beetje kunnen compenseren. (We hebben een prijs afgesproken die zowel voor hem als voor ons gunstig is).
Afgelopen vrijdag ben ik met onze bakwagen, 3 kleine kuubskisten, wat kratten en vorken naar Oosterhesselen getogen. Het had al een beetje gevroren, dus werd het nu wel hoog tijd want de koppen van de wortels kunnen niet tegen vorst. Maar zo’n vaart loopt dat gelukkig ook weer niet: al het water in de grond houdt nog een tijdje warmte vast en ook het wortelloof beschermt de kop tegen bevriezing.
Wortels worden op ruggen geteeld. Met zijn drieën waren we een uur of vier bezig om met de hand de wortels uit de rug te halen. Je kon van de zijkanten van de ruggen plakken bevroren grond opzij duwen en dan vlot de wortels scheiden van het loof en zoveel mogelijk van grond ontdoen. Zo hebben we alle meegebrachte kisten en kratten gevuld. Alles bij elkaar zo’n 1000 kg, voor ons heel wat maar op de akker stond nog véél meer. Het leverde wel wat koude tenen op! Maar ook een boel goede gesprekken en een waardevolle voorraad peen waar we tot en met februari zeker genoeg aan hebben: een geslaagde actie dus.
Wouter
onder voorbehoud van wijzigingen
Spruiten of groene kool | 't Leeuweriksveld |
Yacon | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | De gulle aarde, Oosterhesselen |
Zuurkool | Kramer, Zuid-Scharwoude |
Aubergine | via Udea (Spanje) |
Winterpostelein, aardpeer, rode biet, pompoen, …
In week 51 leveren we een dubbelpakket, (ook voor de dubbele prijs). Uitzondering: de fruittassen van BioNoord leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt. In week 51 leveren we ook alvast de aardappels van week 52.
Week 52 en week 1 leveren we geen pakketten en is onze (web)winkel gesloten. In week 2 is alles weer normaal.
Lees- en studie groep te Emmen start in Januari 2024 met Rudolf Steiner. Theosofie
De essentie van het mens-zijn
- Opgave en verdere informatie: info@driegeleding.nl
- Kosten € 60 ; voor de ruimte en koffie/thee.
- Deelname moet voor iedereen mogelijk zijn; neem zo nodig contact op.
- Wekelijks van dinsdag 9 januari tot en met 30 april 2024
- Tijd 9.30u – 11.00u
- Oude Roswinkelerweg 118, Emmen. Camping Emmerdennen
200 gr (vegetarische)kipreepjes, 1,5 eetlepels olie, 3 theelepels Chinese 5 kruidenmix, (peper, steranijs, venkelzaad, kruidnagel, kaneel), 200 gr yacon, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 25 gr cashewnoten, 1 gele paprika, 50 gr spinazie of raapsteel of paksoy, 3 eetlepels zoete chilisaus, 1 eetlepels sojasaus
Marineer het vlees met sesamolie en Chinese 5 kruidenmix circa 20 minuten. Schil de yacon en snijdt het in blokjes. Leg de yacon in water met citroen tegen verkleuring. Snijd de paprika in reepjes. Snijd de sjalot in stukjes. Bak eerst het vlees en haal dit uit de pan. Bak de sjalot en de knoflook op een gematigd vuur. Voeg de yacon en paprika toe, op het laatst de spinazie. Voeg het vlees weer toe. Voeg 3 eetlepels zoete chilisaus en 1 eetlepel ketjap/sojasaus toe.
Goed mengen en serveren met rijst of noedels.
250 g spruiten, 1 ui, 125 g kastanjechampignons, 1 eetlepel roomboter of margarine, 7,5 gr bloem, groentebouillon poeder of blokje, 60 ml (slag)room, 100 ml water
Snijd de onderkant van de spruiten, haal de buitenste blaadjes eraf en halveer de spruiten. Snipper de ui en snijd de champignons in kwarten. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spruiten, ui en champignons op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 min. mee. Verkruimel de bouillon erover, voeg de (slag)room en het water toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. op laag vuur stoven.
Roer regelmatig.
250 gr aardappelschijfjes, 250 gr rundergehakt, 250 ml passata, 150 ml halfvolle melk, 15 gr roomboter, 15 gr bloem, 1 aubergine, 1 ei, 1 teen knoflook, 1 ui, 1 laurierblaadje, 1 theelepel oregano, 0.5 theelepel piment , 0.5 theelepel kaneel, (olijf)olie, nootmuskaat, peper en zout
Verwarm de oven voor op 185 graden. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe samen met de piment, kaneel, oregano, peper en zout naar smaak. Bak het gehakt rul.
Voeg dan de passata toe samen met het laurierblaadje en laat dit 20 minuten rustig koken. Breng op smaak met peper en zout. Verhit in een andere pan een beetje olie en bak de aardappel schijfjes kort goudbruin en gaar. Verdeel ze over de bodem van een ruime ovenschaal. Snijd de aubergine in dunne plakken, kruid ze met een peper en zout en bak gaar aan beide kanten in dezelfde koekenpan. Verdeel de helft van de aubergine over de aardappels, verdeel daarover de gehaktsaus (verwijder het laurierblaadje) en daarop doe je de rest van de aubergines.
Tot slot de saus voor over de moussaka:
Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, voeg de bloem toe en bak dit kort mee. Langzaam de melk toevoegen en roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Haal de pan van het vuur en meng het ei erdoor met een garde.
Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem nog even in laten koken tot een lobbige saus (vergelijkbaar met yoghurt).
Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka in de oven voor 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is.
500 gr kruimige aardappelen, 250 gr zuurkool, 100 ml melk, 100 gr spek of 100 gr geraspte (vegan) kaas, plakjes 1 appel, peper en zout
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet ze af en laat heel even droogstomen. Voeg de melk (en eventueel een klontje roomboter) toe en stamp er een gladde puree van. Verwarm de zuurkool in de tussentijd in een klein laagje water. Giet af en meng dit door de aardappel puree. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de zuurkoolstamppot in een ovenschaal. Snijd de appel in dunne plakjes en steek deze in de stamppot. Verdeel tot slot de plakjes spek (of geraspte kaas) over de bovenkant.
Bak de zuurkoolschotel 20 minuten in de oven.
1 el olijfolie, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr wortel, stukje gember, 1 el appelazijn, 750 ml water en groente bouillon, zout en peper
Snipper de ui en knoflook. Verwarm de olijfolie in een grote soeppan, voeg de ui toe en bak glazig, roer af en toe om. Was de peen en snijd in stukjes. Snipper de knoflook. Voeg de knoflook en de wortels toe en bak het geheel even mee.
Rasp de gember en roer het met de appelazijn door het mengsel en voeg dan het water met de bouillonpoeder toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat rustig koken tot de wortels gaar zijn, ongeveer 30 minuten. Maak de soep glad met een staafmixer.
Een beetje kokosmelk erbij is smakelijk.