2004 - 2024
Een kleine terugblik op 20 jaar Leeuweriksveld. Met een paar
bijzondere momenten, die ons gëinspireerd en verwonderd
hebben en ons met dankbaarheid vervullen.
In 2004 zochten we een plek voor het te starten bedrijf, graag
dicht bij Duitsland. In Emmen was een vrije school met Nederlandse en Duitse leerlingen, hoe passend
voor ons. En ze zochten een tuinbouwleraar…
Het derde jaar in Dalen (2006) kon alle kanten op: de teelt ging goed, de afzet en de plek waren onzeker,
een stuk handel met groenteabonnementen en winkel erbij? Nee, niet voor een principiële driegeleder 😊
En toch gingen we precies dit doen in Orvelte, een plek voor de volgende twee jaar. En zo schrijven we
sinds februari 2007 de pakketbrieven, 850 columns zijn uit onze pen gevloeid, elke week weer ruimte voor
inspiratie.
We wilden graag een eigen plek, die mogelijkheid kwam in 2008 in zicht. Nog steeds krijgen we
kippenvel, als we terugdenken aan de vergadering in augustus, waar precies genoeg mensen met precies de
passende hulp kwamen en we in 2009 in Wilhelmsoord aan de slag konden. Laat daar dan net toe-vallig (?)
de natuurwinkel in Emmen failliet gaan, zodat heel biologisch Emmen op zoek was naar een alternatief, de
perfecte promotie voor de boerderijwinkel.
Op de plek in Wilhelmsoord is het altijd bewogen gebleven: in 2011 kwamen de eerste blauwe
bessenstekken, wat uitgroeide tot ¼ ha blauwe bessengaard, sinds 2015 is er Eten wat de pot schaft van
OKeE, stichting Mensen voor de Aarde is opgericht en sinds 2020 komt er zowat elk jaar een nieuw
project bij, allemaal kleine lichtpuntjes op aarde.
Op ’t Leeuweriksveld bewerken we de grond, oogsten we groentes en hebben we de zorg voor huisdieren,
al het werk kan gedaan worden door de mensen, die elke dag weer komen werken. Velen komen hier voor
een kortere periode, maar er zijn ook mensen, die al meer dan 15 jaar op ’t Leeuweriksveld werken, mooi
is dat!
Wouter en Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Rode biet | 't Leeuweriksveld |
Spruitjes | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | 't Leeuweriksveld |
Zoete bataat | 't Leeuweriksveld |
Stoofperen | Boomgaard mts. Twisk, Dronten |
Zuurkool | Kramer, Z.Scharwoude |
Rode puntpaprika | via Udea (es) |
Courgette | via Zann (es) |
Boerenkool, pastinaak, winterpostelein…
Deze week ontvangt u de laatste levering van dit jaar, daarna gaat 't Leeuweriksveld 2 weken in
winterslaap, de winkel is open t/m zaterdag 21 december en gaat dan weer open op maandag 6 januari.
Als afsluiting van ons werkzaam en kunstzinnig jaar hebben we nog de uitvoering van het
Kerstspel uit Oberufer, zaterdag 21 december, 16:30 uur op 't Leeuweriksveld, wees welkom.
Heeft al een mooie start gemaakt: in de eerste week kwam 1% binnen, in de tweede week staat de teller op 10%.
Mooi Weerdinge www.mooiweerdinge.nl
Wij dromen van een toekomst waarin grond geen handelswaar meer is, maar een gemeenschappelijk
goed. Ons doel is om 1,6 hectare geschikte tuinbouwgrond vrij te kopen in Weerdinge. De totale
kosten bedragen €120.000. De eerste €20.000 zijn al binnen dankzij een grote schenking. De overige
€100.000 euro moeten we ophalen vóór 15 februari. Jouw bijdrage maakt het verschil!
Doe ook mee en word deel van de beweging!
Maak je bijdrage over via NL 90 INGB 0003 8383 39 t.n.v. stichting Driegeleding, o.v.v "Mooi
Weer". Stichting Driegeleding heeft een Anbi-status.
Samen kunnen we de toekomst van de aarde veiligstellen. Wil je op een andere manier bijdragen
dan horen wij dit graag; dit kan via Stichting Mensen voor de Aarde: info@mensenvoordeaarde.nl of
met de tuinder Sabijn Peeters 0654255011
Deze keer: De idee van het kennen, toetssteen voor het eigen bewustzijn.
vrijdag 24 januari 19.30 uur t/m zondag 26 januari 14.00 uur
op 't Leeuweriksveld. Meer informatie zie: www.driegeleding.nl
Met winterpostelein kun je een lekkere salade maken. Maar de blaadjes lenen zich ook goed voor het versieren van een gerecht.
1 rauw bietje; 1 koolrabi (of een paar plakjes rettich); 30 g boter; 1 stukje gemberwortel; zout en peper; dille, winterpostelein als decoratie, hazelnoten of amandelschijfjes
Voorverwarm oven op 200 graden. Rooster het bietje gaar in ca 45 minuten. Maak de koolrabi schoon, snijd plakjes en kook gaar in ca 6 minuten. Als je rettich gebruikt dan kan dat rauw. Doe de boter met geschilde en in plakjes gesneden gember in een koekenpan. Smelt op laag vuur. Laat de boter de kleur van hazelnoot en geur van gember aannemen. Stroop de bieten en snijd ze in dunne plakjes. Schik de bietjes en koolrabi op een slablad op een schoteltje. Giet de geurige boter door een zeefje over de groentes. Strooi er zout en peper over. Garneer met dille en/of winterpostelein en geroosterde hazelnoten. Je kunt de amuse per persoon serveren, dus dan maak je voor iedere eter een schoteltje.
4 ons rode bieten, ca. 5 ons zoete aardappel, 1 blikje kokosmelk, 1 stukjes gemberwortel, 2 teen knoflook, 1 ui, 0,70l water, bouillonpoeder en citroensap, peterselie
Gaar de bieten en zoete bataat 20 minuten in de oven op 200 graden. Schil de bietjes en zoete aardappel en snijd ze in gelijkmatige stukjes van ca. 2 x 2 cm. Snijd de ui in grove ringen en fruit in een scheut olijfolie (in een soeppan).Voeg de bietjes en zoete aardappel samen met de hele teen knoflook en bouillonpoeder toe aan de gefruite uitjes. 10 minuutjes aanbakken. Regelmatig roeren, af en toe een scheutje water erbij om aanbakken te voorkomen. Snijd ondertussen de gember in kleine stukjes van ca. 1,5 x 1,5 cm en voeg toe. Doe er een beetje citroensap en 0,70 liter water bij. Laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken tot gaar. Haal de pan van het vuur, voeg de kokosmelk toe en staafmix tot een mooie gladde soep. Strooi fijngeknipte peterselie over de soep voor het mooie contrast.
100 gram rode biet, 1 rode ui, 1 teen knoflook, 1 tl tijm, 1 eetlepel rode wijn, 1 eetlepel tamari, 90 gram paddenstoelen, 125 gram groene linzen, 60 gram havermoutvlokken, 1 eetlepel chiazaad, 1 eetlepel olie, 3 eetlepels peterselie, zout en peper
Week de linzen ongeveer 1 uur in een dubbele hoeveelheid water. Kook gaar en laat een beetje afkoelen en uitlekken (doe er wat water bij als het drijgt aan te branden). Meng het chiazaad met 1,5 eetlepel water en laat even wellen. Neem een bietje van ongeveer 1,5 ons. Schil en rasp deze. Snipper het uitje fijn en fruit in olie. Doe na ca 2 minuten de geraspte biet en het fijngesnipperde teentje knoflook erbij. Doe er na een paar minuten de rode wijn en tamari bij. Snijd de paddenstoelen heel fijn. Fruit mee en roer tot het vocht een beetje verdampt is. Meng alles met de linzen en het chiazaad. Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak je handen een beetje nat en draai 6 balletjes van het mengsel. Als het niet lukt kun je alles fijnmixen en dan nog eens proberen. Leg ze op een bakplaat met bakpapier 15 minuten in de oven, draai ze om en rooster ze nog eens 15 minuten.
500 gram spruiten, zout, roomboter, olijfolie, nootmuskaat
Haal de minder mooie blaadjes van de buitenkant, snijd de grote doormidden en kerf een kruisje in de harde bodem van de spruitjes. Zet een pan met water op het vuur. Als het kookt doe je de spruitjes er 10 minuten in, laat zachtjes koken en laat ze vervolgens uitlekken (niet in de pan laten afkoelen, dan worden de spruitjes te gaar). Verwarm wat olijfolie en roomboter in de koekenpan en bak de spruitjes nog zo'n 5 minuten aan met wat zout. Serveer met wat nootmuskaat.
600 gram stoofperen, 100 gram suiker of agavesiroop, beetje citroensap, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 200 ml rode wijn of port, 2 stukjes steranijs
Schil de peertjes en laat de steel eraan zitten. Doe alle ingrediënten in de pan en vul aan met water totdat de peertjes onder staan. Breng aan de kook en laat zo'n 3 uur zachtjes stoven. Laat afkoelen en serveer bij de hoofdmaaltijd of het toetje, bijv met ijs en slagroom.
250 gram zuurkool, 2 ons cashewnoten, pitjes van 1 granaatappel, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel olie en 1 eetlepel appelazijn, peper
Week de cashewnoten een nacht in een beetje water. Maak er de volgende dag een crème van met behulp van een staafmixer en een beetje vocht. Pluk de zuurkool een beetje uit elkaar. Maak de dressing van de mayonaise, olie en azijn met wat peper. Roer de cashewcreme erdoor met wat peper. Roer alles door de zuurkool. Pak een plat bord en schik de zuurkool daarop. Maak er een kring om met de granaatappelpitjes. Je kunt ook nog wat winterpostelein gebruiken ter decoratie.
400 gram winterpeen, beetje tijm, beetje rozemarijn, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout
Snijd de wortel met een dunschiller in dunne slierten. Verhit de olijfolie en doe de wortel, tijm, rozemarijn en een bodempje water in de pan. Pers de knoflook en doe erbij. Stoof zachtjes gaar.
8 aardappelen, 550 gram prei, 1 dl melk, een scheutje room, olijfolie, rozemarijn, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes. Was de prei (snijd in de lengte doormidden en spoel af onder de kraan) en snijd in dunne (halve) ringen. Leg in een ovenschaal een laag aardappelen en bestrooi ze met wat rozemarijn en wat zout, dan een laagje met prei, weer de aardappelen en weer de prei. Schenk wat melk en room over het geheel. Zet 1 uur in de oven. Dek de bovenkant af met een deksel of aluminiumfolie. Haal dat de laatste 5 minuten weg.
1 tl korianderzaad, peper en zout, 600 gram winterpeen, olijfolie, water, 2 tl agave, 100 gr hazelnoten, zeezout, ter deco: platte peterselie
Voorverwarn oven op 180 graden. Maal de koriander en peper lichtjes fijn in een vijzel en verdeel ze in een ovenschaal. Was de winterpeen en snijd ze in frietjes-vorm. Doe in de ovenschaal samen met de wortels, olijfolie en water en een 0,5 thl zout. Hussel goed doorelkaar. Dek af met aluminiumfolie en rooster 40 minuten in de oven. Verwijder de folie na 40 minuten en besprenkel de wortels met agavesiroop. Zet dan nog 15 minuten in de oven om het vocht te laten inkoken en wat kleur te krijgen op de wortels. Halveer de hazelnoten, leg op een bakplaat en rooster ze 15 minuten mee. Leg de geroosterde wortels op een schaal en bestrooi met wat zout, de geroosterde hazelnoten en fijngehakte bladpeterselie.
1 courgette, olijfolie, zout en peper, paprikapoeder, 0,5 ons shiitake, beetje water, bouillonpoeder, stukje roomboter, 25 gram bloem, sojasaus, scheutje madeira
Snijd de courgette in plakken en wrijf in met
olijfolie, zout, peper en paprikaipoeder. Bak
even in olijfolie op hoog vuur.
Snijd de shiitake in kleine blokjes en bak op
hoog vuur in olijfolie met zout en peper krokant
Smelt 25 gr boter in de pan en doe er 25 gr
bloem bij. Laat bruin worden en giet langzaam
wat water erbij. Laat koken tot saus en maak
smaak met soja, bouillonpoeder, zout en peper
en een scheutje madeira.
Schik de courgette op een bord, verdeel de
gebakken shiitake erover en sprenkel de
madeira saus erover.
2 puntpaprika's, 150 gram tofu, 0,5 courgette, 0,5 ui, 70 gram belegen kaas, scheutje room, olijfolie, dragon of een ander groen kruid, zout
Snipper de ui en de courgette. Prak de tofu fijn. Bak de ui en courgette in olijfolie. Voeg na 6 minuten de tofu toe en bak nog even verder. Haal de pan van het vuur. Rasp de kaas. Roer door het gerecht samen met een scheutje room. Doe er wat zout bij. Snijd de puntpaprika doormidden in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Blancheer even in kokend water en laat uitlekken. Vul de paprika's met het mengsel en plaats ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
4 plakjes geitenkaas (buche fraiche), 4 plakjes bladerdeeg, 4 theelepels jam, 40 gram winterpostelein, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 25 gram walnoten, beetje fijngesnipperde prei
Laat de bladerdeegvellen ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een geitenkaasrolletje op het bladerdeeg. Verstrooi wat preisnippers over het plakje. Vouw rondom dicht. Bak 20 minuten. Maak een dressing van de olie, mosterd en azijn. Doe de dressing door de winterpsoetlein. Rooster de walnoten. Leg de bladerdeeg op een schoteltje met de winterpostelein en walnoten.