Er zijn al vaak pogingen ondernomen om het effect van biologische voeding op de gezondheid wetenschappelijk te onderzoeken.
Relatief makkelijk is het voor de wetenschap om de inhoudsstoffen van biologische produkten te vergelijken met gangbare.
Biologische groenten en fruit blijken dan vaak meer zogenaamde "bio-actieve stoffen" zoals anti-oxidanten te bevatten, meer vitamine C en meer mineralen dan gangbare groente en fruit. Ook hebben ze een hoger droge stofgehalte (zijn dus minder waterig).
Biologisch graan heeft gemiddeld een lager eiwitgehalte dan gangbaar graan, maar een betere kwaliteit eiwit (met meer essentiële aminozuren). Biologische melk en melkprodukten hebben een hoger gehalte aan gezonde vetten: omega 3 en geconjugeerd linolzuur (CLA), aan vitamine E en bèta-caroteen, dan hun gangbare pendant.
Schadelijke stoffen komen, zoals te verwachten is, in biologische produkten gemiddeld minder voor dan in de gangbare: residuen van bestrijdingsmiddelen, maar ook giftige stoffen die gevormd kunnen worden door schimmels zijn er in lagere concentraties voorhanden. Dat laatste gegeven is belangrijk in de discussie met gangbare collega's: zij veronderstellen soms dat biologisch graan hogere gehaltes van deze gifstoffen moet bevatten, omdat biologische boeren de schimmelziektes in graan niet bestrijden!
Veel moeilijker is het voor wetenschappers om het effect van biologische voeding op de gezondheid van de mens hard te maken. De mens is zo complex is en er zijn zoveel factoren die zijn gezondheid beïnvloeden… Toch komt uit zulk onderzoek wel een aantal tendensen naar voren: biologische voeding lijkt te leiden tot minder allergieën, een verbeterd immuunsysteem, een (licht) verhoogde vruchtbaarheid, minder gevaar voor overgewicht, minder kans op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en kanker.
(Bron: Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische produkten, Louis Bolkinstituut, 2009)
Knolselderij | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | - | Gerbranda State, Pietersbierum |
Groene erwten | - | via groothandel De Nieuwe Band 1) |
Rode uien | - | |
Veldsla | - | 't Leeuweriksveld |
1) Dit zijn hele groene erwten, voor de lekkerste snert! Maar ze vragen wel wat meer tijd en aandacht: u moet ze een dag van tevoren in water te week leggen. Vervolgens kookt u ze in 1 tot 1½ uur gaar.
Spruiten* Pastinaak Kropsla Zuurkool Knolvenkel
De Frieslanders zijn op, vanaf deze week treft u aardappels van roodschillige ras Raja aan. Ook deze smaken heerlijk!
Appels Elstar € 1,95/kg
Winterpostelein* € 0,50/100g
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
300 gr hele erwten, 2 schouderkarbonades, 1 laurierblaadje, 1 kleine knolselderij (ca. 500 gr), 1 dunne prei, 1 kleine winterwortel, 250 gr rookworst
Was eventueel de erwten. Laat de erwten 24 uur weken in 1½ liter water.
Kook de erwten in het weekwater met 1 volle eetlepel zout zachtjes 30 minuten. Roer regelmatig.
Voeg de karbonades toe en verkruimel het laurierblaadje erboven. Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
Spoel de blokjes in een vergiet even af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei.
Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet onder stromend water. Laat ook de prei goed uitlekken.
Schrap de winterwortel en snijd deze in blokjes.
Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
Roer die met de knolselderij, de prei en de winterwortel door de soep.
Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.
Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
Serveer de erwtensoep in grote kommen. Geef er plakjes roggebrood met katenspek bij.
125 gr groene erwten, 25 gr gerst of gort, ½ liter water, ½ theel. venkelzaad, 1½ theel zout, 125 gr prei, 75 gr knolselderij, 50 gr wortel of venkelknol, 750 ml bouillon, 1½ eetl olie, 1 klein ui, 1 kleine aardappel (± 50 gr), ¼ eetl arrowroot, ¼ theel oregano, ½ theel komijn, 1 theel bouillonkruiden. ¼ eetl gomasio, peper, ½ eetl sojasaus
Laat de groene erwten en de gerst (of gort) 24 uur in ½ liter water weken.
Snijd de prei in dunne ringen, de knolselderij in kleine dobbelsteentjes en de knolvenkel of wortel in dunne plakjes.
Snijd de ui fijn, schil de aardappel en snijd hem in plakjes.
Maak de arrowroot aan met wat water, oregano, komijn (djinten), bouillonkruiden, gomasio, eventueel peper uit de molen en sojasaus.
Kook de erwten en de gerst ± 1 uur in het weekwater, voeg het zout toe en laat de erwten nog tenminste 1 uur nawellen.
Maak intussen de groente schoon en trek bouillon van het snijafval.
Verwarm de olie op een matig vuur en fruit hierin eerst de ui en daarna de groente.
Voeg de aardappel toe, blus met de bouillon, laat alles in ± 10 minuten gaar koken en bind de soep met de aangemaakte arrowroot.
Voeg de kruiden toe en doe dit mengsel nu bij de gare erwten.
Stamp de soep naar wens fijn, verdun haar zo nodig met bouillon en maak de soep op smaak af met peper en sojasaus.
Maak de soep wat voller van smaak met 1-2 eetlepels notenpasta, zonnebloempasta of tahin.
250 g aardappels
Dressing: stukje ui, ½ dl. zure room, zout, citroensap naar smaak, 100 gr veldsla, 1 blikje tonijn, 1 (vlees)tomaat
Garnering: 2 eetl. pijnboompitten
Aardappels schillen, in blokjes snijden en in 10 min. beetgaar koken.
Intussen dressing maken: ui pellen, fijnsnijden en door de knoflookpers knijpen.
Mengen met zure room, mayonaise, mosterd, zout, versgemalen peper, zout en citroensap naar smaak.
Aardappels afgieten en direct mengen met de dressing. Iets laten afkoelen.
Blikje tonijn opendraaien en tonijn laten uitlekken.
Veldsla wassen, de blaadjes loshalen en goed laten uitlekken.
Tomaat ontvellen en in stukjes snijden.
Aardappelblokjes, veldsla, tonijn- en tomaatstukjes door elkaar scheppen.
Pijnboompitten heel even goudgeel roosteren in een beetje olie (pas op voor aanbranden).