500 g pastinaak, 500 g aardappelen, 2 takjes tijm, 75 ml melk, 1 klein preitje, 300 g gekookte bietjes, 1 sjalotje, olijfolie om in te bakken, 2 el balsamico-azijn, 2 eieren, 4 plakken zachte geitenkaas à 100 g per stuk, 50 g bloem, 100 g geschaafde amandelen, zout, versgemalen peper
Breng een pan met water en zout aan de kook.
Schil en snijd de pastinaken en aardappels in blokjes. Kook de pastinaak en aardappel met de tijm in circa 10 minuten gaar. Giet ze af, stoom ze droog en verwijder de tijm. Pureer de aardappels en pastinaken en breng op smaak met zout en peper. Snijd de prei in ringetjes. Verwarm de melk en roer de melk en bosuitjes door de pastinaakpuree.
Snijd de bietjes in blokjes. Pel en snipper het sjalot. Verhit olie in een pan en fruit het sjalotje circa 2 minuten. Voeg de bietjes en de balsamicoazijn toe. Stoof de bietjes circa 5 minuten en breng ze op smaak met zout en peper.
Kluts de eieren. Wentel de geitenkaas door de bloem. Wentel ze daarna door het ei. Druk ze als laatste stevig in de amandelen en zorg dat de kaas volledig is bedekt. Verhit een scheut olie in een pan en bak de geitenkaas voorzichtig aan beide kanten goudbruin.
Heerlijke stoofperen.
bron: www.24kitchen.nl
Spruiten | - 't Leeuweriksveld |
Pastinaak | - 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Stoofpeertjes | - Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH |
Snijbiet, kropsla of andijvie, taugé, rode uien, winterpeen.
begint weer op woensdag 20 januari in de nieuwe zolderruimte.
Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor.
Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
500 gr stoofperen, ½ theel kaneel, ½ eetl suiker, 500 gr aardappelen, 300 gr doorregen rookspek, 1 eetl azijn, peper en zout
Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in de pan 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer snel aan de kook en stoof daarna ca. 2 uur op een laag pitje.
Schil de aardappelen was ze en snijd ze in vieren. Voeg ze aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes ca 20 minuten door tot de aardappelen en peren gaar zijn.
Snijd het spek in plakken van 1 cm dik. Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm.
Schep de azijn, peper en het spekvet door de aardappelen en peren (niet stampen). Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop. Serveer met roggebrood, boter en met mosterd.
2 rode uien, 2 grote pastinaken, 2 teentjes knoflook, 1 of 2 verse pepers, 3 theel. currypoeder, 1 bouillonblokje, 100 ml soja- of kookroom, 750 ml kokend water, peper en zout, paprikapoeder of peterselie
Pel de uien en snijd deze fijn. Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Pel de teentjes knoflook en snijd deze fijn. Snijd de peper(s) in stukjes.
Verhit een klein beetje olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui in de olie tot deze zacht is, ongeveer 5 minuten.
Voeg de pastinaak, knoflook, currypoeder en peper toe aan de ui en bak alles een paar minuten. Kook in een aparte pan 750 ml water en voeg het bouillonblokje toe.
Voeg het kokende water met bouillon toe aan de pan met pastinaak. Goed mengen.
Kook ongeveer 15 minuten tot de pastinaak zacht is. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Roer de room erdoor en voeg wat zout en peper naar smaak toe. Garneer het met wat paprikapoeder en/of peterselie.
Lekker met geroosterd brood met roomboter.
bron: metliefdegekookt.nl
150-200 gr granen (bijvoorbeeld kamut-spaghetti, zilvervliesrijst of gerst), 300 gr prei, ½ blok tempeh (of ½ blok (rook)tahoe of een pak vegetarische roerbakreepjes), olie om in te bakken, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 flinke eetl. pindakaas, 2 dl (kokos)melk, ev. theelepel sambal
Kook de pasta/rijst/granen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Was de prei en snijd deze in ringen.
Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. krokant en bruin.
Voeg ui en knoflook en preiringen toe en roerbak nog enkele minuten. Verlaag het vuur, doe de pindakaas bij de tempeh en roer er de kokosmelk door.
Laat langzaam warm worden. Breng naar wens op smaak met zout, peper of sambal.
Maak een grote schaal op met de pasta/rijst/granen en het preimengsel en giet daarover de tempehsaus. Meteen serveren.
500-600 gr spruitjes, amandelschaafsel, nootmuskaat, peper, zout, olijfolie
Schil de spruitjes en was ze. Breng water aan de kook en kook de spruitjes ca 10 min. Bak ze eventueel nog even in een koekenpan met olie. Voeg amandelschaafsel, peper, zout en nootmuskaat toe.
150 gr pasta, 120 gr winterpostelein, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook ½ potje zongedroogde tomaatjes op olie, 20 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Snijd de tomaatjes in stukjes, bewaar de olie.
Was de winterpostelein. Hak de noten grof.
Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hierin de ui en de champignons.
Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen. Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan.
Meng de winterpostelein erdoor. Serveer direct.