350 g wortelpeterselie in blokjes, 2 uien, 1 teentje knoflook, scheutje olie, ½ liter water, 1 bouillonblokje, 1 laurierblad, peper en zout, 1 theel. tijm, een bosje verse peterselie, fijngehakt, ¼ dl. slagroom
Fruit ui en knoflook in olie, voeg de stukjes wortelpeterselie toe en laat het geheel even bakken. Voeg water, bouillon en laurierblad toe en laat de groente in 15 minuten beetgaar koken.
Voeg tijm, slagroom, peper en zout toe en laat de soep nog even koken. Voeg voor het opdienen de fijngehakte peterselie toe.
Heerlijk met vers afgebakken brood met echte (kruiden)boter.
Veldsla | - 't Leeuweriksveld |
Bleekselderij | - via de Zaai-ster |
Pompoen | - Albert Wissmann, Frederiksoord |
Wortelpeterselie | - Krispijn v.d. Dries, Ens |
Winterpeen | - Gerbrandastate, Sexbierum |
of | |
Rode kool+appel | - Anton van Vilsteren, Ens |
Winterpostelein, witlof?, savooiekool, rode biet, paars mosterdblad.
Aardappelabonnees: onze voorraad Frieslanders slinkt snel, vandaar dat u deze week het roodschillige ras Raja aantreft in het abonnement. Het is een smakelijke, overwegend vastkokende soort die geschikt is om te koken, te bakken en te pureren.
Overigens: als u een voorkeur heeft voor de Santé, kunt u dat aangeven, dan houden we daar de volgende keer rekening mee.
Jos Kamphuis Timmerwerken, Oldenzaalseweg 148, 7667 RR Reutum, tel. 06-55736212
Werveling biedt biografische coaching, geschreven portretten en de cursus ‘Zicht op je levensloop’. Werveling is het bedrijf van Annelies Kok.
Annelies Kok, van oorsprong haptonomisch en antroposofisch fysiotherapeute, wil in haar contacten steeds de kracht en wijsheid die in ieder mens zit aanspreken. Daarin past het onderzoek naar de vier lagen van de mens, ofwel de vier kijkrichtingen.
Bij de biografische coaching staat zelfonderzoek, ordening en ontwikkeling centraal.
Een geschreven portret biedt de mogelijkheid tot een beeld van een persoon in boekvorm. Bij vele gelegenheden kan dit een mooi document zijn: bij een jubileum, maar ook bij een naderend afscheid van het leven.
De cursus 'Zicht op je levensloop' is bedoeld voor groepen met interesse in het ontdekken van lijnen en patronen in hun levensloop.
Voor meer informatie: www.wervelingwerkt.nl
500 gr vastkokende aardappelen, 1 struik bleekselderij, 1 appel, 50 ml melk, 15 gr boter, 25 gr walnoten
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout ca. 20 minuten.
Snijd de bleekselderij in stukjes van ½ cm en kook deze in water met zout 2 minuten.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes.
Hak de walnoten grof. Verhit de melk en voeg dit samen met de boter bij de aardappelen.
Stamp ze tot een grove puree met een pureestamper en schep er de bleekselderij, de appel en de walnoten door. Breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gebakken vis.
Bron: mijnreceptenboek.nl
1 kleine pompoen, 1 grote ui, 150 gr haver, 2 tenen knoflook, handje rozijnen, 1 theel. gedroogde rozemarijn, ½ theel. kaneel, zeezout naar smaak, 200 gr belegen kaas, olijfolie
Haver koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rozijnen weken in heet water.
Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden.
Uien fruiten in olie in een pan met dikke bodem. Pompoen halveren, met een lepel het zaad verwijderen, lelijke plekjes van de schil verwijderen en in kleine stukjes snijden.
De pompoen met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 min. gaar stoven.
Grill voorverwarmen. Kaas in plakken schaven. Rozemarijn tot poeder malen in een vijzel.
Haver indien nodig afgieten en mengen met rozijnen, zout, kaneel en rozemarijn. Knoflook boven de haver uitpersen.
Ovenschaal invetten met olie. Haver in de schaal scheppen. Pompoen boven op de haver scheppen. Kaasplakjes erop leggen.
Pompoenschotel ongeveer 10 min. in de grill zetten totdat de kaas een bruin korstje heeft.
Lekker met een salade van veldsla of winterpostelein.
Tip: Leg een laagje zuurkool tussen de haver en de pompoen.
Bron: www.leeuweriksveld.nl/recepten
100 gr couscous, 2 dl liter water/groentebouillon, 15 gr boter, in blokjes, ¼ theel kaneel, ¼ theel gemalen korianderzaad, 75 gr pompoenpitten, 350 gr wortelpeterselie, ½ bosje bladpeterselie, grof gehakt. ¼ sinaasappel, ¼ citroen, 25 ml olijfolie
Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de wortelpeterselie en snijd deze in blokjes van 2×2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Meng goed.
Spreid de pompoenpitten uit op een tweede bakplaat. Schuif beide platen in de oven.
Haal de pompoenpitten er na 10 minuten uit en laat de wortelpeterselie nog 10 minuten (in totaal 20 minuten) roosteren, tot ze beetgaar zijn.
Breng 2 dl water of groentebouillon aan de kook. Doe de couscous, de boter, kaneel en korianderzaad in een schaal, giet er het hete water of bouillon op en dek de schaal af met een passende deksel of huishoudfolie.
Laat de couscous 8 minuten wellen. Verwijder de deksel of folie en roer de couscous rul met een vork.
Rasp met een fijne rasp het buitenste laagje van de schil van de citroen en de sinaasappel af, voeg die toe aan de couscous. Pers het sap uit beide vruchten en voeg er de olijfolie aan toe.
Roer deze dressing luchtig door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.
Roer met een spatel de wortelpeterselie, pompoenpitten en bladpeterselie door de couscous.
Schep de couscous op een mooie schaal en serveer.
Bron: www.biobudget.nl, Lisette Bossert