U heeft er misschien over gehoord of gelezen: de muizen gedijen momenteel erg goed. De vorige winter, het hele afgelopen jaar en, tot nu toe, ook deze winter waren erg warm en dat weten muizen wel te waarderen. Het is natuurlijk verheugend voor die aardige kleine diertjes dat het goed met ze gaat, maar de boeren zijn minder blij: onlangs waren er beelden op televisie van weilanden in Friesland waar flinke schade aan de graszode is gedaan door de muizen, en de boeren staan machteloos want bestrijding is te duur. Ook ik ben er soms niet blij mee, een heel stel van de laatste groenlofplanten waren van onderaf omgeknaagd en in de kas snoepen ze van de snijbietwortels, die we daar uitgeplant hebben. Maar ach, de schade is uiteindelijk erg beperkt dus ik zit er niet mee. En ik ken ook iemand die erg blij is met muizen, namelijk onze kerkuil!
Ik hoor hem de laatste tijd 's avonds en 's nachts weer vaak jagen, en dat was de afgelopen jaren nog maar heel zelden het geval. Vorige week hoorde ik gestommel in de uilenkast in onze schuur. Die kast heb ik 3 jaar geleden verplaatst van de zuid- naar de noordkant van de schuur, in de hoop zo de huiszwaluwen te sparen die onder de gevel van ons woonhuis nestelden, recht tegenover de zuidkant van de schuur, en die een keer allemaal te grazen zijn genomen door de uil.
Sindsdien waren echter niet alleen de huiszwaluwen verdwenen, maar ook de uil… er heeft alleen nog een holenduif in gezeten. Vandaar dat ik nu gespannen luisterde naar het gestommel, en een tijdje bleef staan kijken naar de uitgang van de kast… en jawel, deze keer was het echt de uil, die er uit kwam vliegen! Nu maar duimen dat hij/zij een partner heeft of vindt, en dat ze weer gaan nestelen! (Arme muizen)
Wouter
Spruiten | - 't Leeuweriksveld |
Minisla of minipaksoy | - 't Leeuweriksveld |
Groenlof | - 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | - Gerbrandastate, Sexbierum |
Uien | - Perdok, Uithuizermeeden |
Taugé | - de Peuleschil, Rottevalle |
Witlof, prei, pastinaak, …
Vanaf aanstaande woensdag kunt u weer gezellig aanschuiven en de maaltijden zijn klaar om half 6.
De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij:
Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo,
Statenweg 109 Emmen
Prijs per persoon: € 12,50.
Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.
Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie. We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202 of Bart Hessen 0594/659558
23 januari en 27 februari in Sleen
In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op
www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld
2 grote uien, 1 bakje taugé, scheutje olijfolie, 1 eetl. sojasaus, 1 theel. paprikapoeder, mespuntje sambal, 1 teentje knoflook, 1 theel. geraspte gemberwortel of ½ theel. gemberpoeder, evt. 1 blikje tonijn of 150 g gepelde garnalen
Pel de uien en snijd ze fijn. Spoel de taugé af en laat deze uitlekken. Pel het teentje knoflook. Bak de ui met de paprikapoeder en de sambal in olijfolie. Pers de knoflook uit boven het uimengsel. Voeg de taugé en de overige ingrediënten toe en roerbak nog ± 5 minuten. Lekker met gierst of bulgur. Variatie: voeg ook andere groenten, bv courgette, (in heel kleine stukjes gesneden) aan de ui met taugé toe.
400 gr spruitjes, 1 grote ui, 1 kleine appel, hand vol gedopte walnoten, 150 gr brie of camembert, 1 theel. gedroogde tijm, olijfolie
Spruitjes schoonmaken, eventueel halveren en in een bodempje water in 5 à 10 min. beetgaar koken. Ui pellen en fijn snijden. Ui fruiten in olie. Noten fijn hakken. Appel in kleine stukjes snijden. Tijm, noten en appel aan de ui toevoegen en warm laten worden. Brie in plakken snijden. Spruitjes aan het uimengsel toevoegen, roeren en afdekken met kaas. Met deksel de brie in een paar minuten laten smelten. Lekker met rijst of een ander graan en een wortelsalade.
1 krop groenlof, 600 gr aardappelen, 1 ui, een scheutje azijn, een scheutje melk, 100 gr gerookte spekblokjes (of pittig gekruide tempé of sojabrokken), een klontje boter, peper en zout, 60 gr jonge kaas
Was de groenlof en verwijder eventueel lelijke bladeren. Verwijder de kern en snijd het blad in smalle repen. Pel en snipper de ui. Snijd de kaas in kleine blokjes. Kook de aardappelen in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de spekblokjes/tempé/sojabrokjes in boter.
Stamp de aardappelen met melk, azijn, uisnippers en kaasblokjes tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper en zout.
Meng de groenlof er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.
75 gr feta, 4-5 trostomaten, 1 (bos)uitje of 1 sjalotje, knoflookpoeder, zout, peper, extra vierge olijfolie, 1 kleine krop sla, handje pijnboompitten, ¼ komkommer
Snijd de feta in blokjes. Snijd de tomaten in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd de komkommer in plakjes. Was de sla en snijd of scheur deze klein. Vermeng de blokjes feta met een flinke scheut olijfolie, knoflookpoeder, zout en peper en laat dit even intrekken (je kunt natuurlijk ook blokjes gemarineerde feta kopen). Verdeel de sla over twee borden, strooi de feta, bosui/sjalotje en de pijnboompitten erover. Leg daarna de plakjes tomaat en komkommer erop.
150 gr rijst, ½ eetl wokolie, 1 ui, 475 gr winterpeen, 3-4 theel kerriepoeder, ½ groentebouillontablet, 100 ml kokosmelk, ½ limoen of citroen, 75 gr cashewnoten, 2 takjes koriander of peterselie
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de ui en snijd deze in partjes.
Schrap of schil de winterpeen en snijd deze in stukjes. Pers de limoen of citroen. Hak de cashewnoten grof. Hak de koriander of peterselie grof.
Verhit de olie in een hapjespan en roerbak hierin de ui 3 min. Voeg de winterpeen toe en bak deze 2 min. mee.
Schep het kerriepoeder erdoor en verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg vervolgens 125 ml heet water toe en roer de kokosmelk erdoor.
Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat de curry, met het deksel op de pan, 20 min. zachtjes pruttelen. Laat, als de saus nog wat dun is, het gerecht nog even zonder deksel koken.
Voeg limoen/citroensap naar smaak toe en schep de cashewnoten en koriander of peterselie erdoor. Serveer met de rijst.