Tot nu toe hebben elf abonnees de vragenlijst van vorige week beantwoord, waarvoor dank!
De teneur van de reacties is erg positief, op een enkeling na is iedereen tevreden tot zeer tevreden.
De smaak en versheid worden door iedereen positief beoordeeld. Ook de variatie wordt in het algemeen positief gewaardeerd, al heeft bijna iedereen wel wensen op dit punt (zie verder onder).
Iemand schrijft: 'We realiseren ons dat het in de winter niet altijd meevalt om een gevarieerd pakket samen te stellen, knap dat het toch altijd weer lukt!' maar iemand anders ook: '’s zomers veel te veel sla het komt mijn neus uit'.
De hoeveelheden worden in het algemeen goed gevonden, 'kolen zijn soms een beetje teveel', 'kleine zakjes postelein, verse capucijners om te doppen maar wel heel weinig' waren opmerkingen op dit punt.
Over het uiterlijk van de groente (het wordt saai) zijn de oordelen alweer positief, met enkele kanttekeningen over paksoy, aardappels en rode bieten.
Website, pakketbrieven en recepten worden gecomplimenteerd. Zoals verwacht heeft bijna iedereen nog wel wensen ten aanzien van de samenstelling van de pakketten. Méér in het pakket gewenst zijn sperziebonen (3x), snijbonen, peultjes, broccoli, spinazie, venkel, snijbiet (allen 2 x genoemd), sla's, winterpostelein, wortel, bloemkool, asperge, aubergine, courgette, witlof, tuinbonen, boerenkool, zuurkool, rode kool, spruiten (allen 1 x genoemd). Minder in het pakket gewenst: koolrabi superschmelz (5 x genoemd), pompoen en pastinaak (4 x genoemd), aardpeer (2 x genoemd), knolselderij, taugé, bietjes, groenlof, aardappels, halve kolen, groene bladgroenten in de zomer, sla's in de zomer, wortels en spruitjes (allen 1 x genoemd)
Wie de vragen nog wil beantwoorden, dat kan. Zie de pakketbrief van vorige week.
Winterpostelein | - 't Leeuweriksveld |
Rode bieten | - 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - via de Zaai-ster |
Spitskool | - Anton van Vilsteren, Marknesse |
Pompoen | - Krispijn van den Dries, Ens |
witlof, savooiekool, prei, winterpeen, …
Tot nu toe bent u van ons gewend om in het begin van het jaar een saldo-overzicht te krijgen.
Omdat er aan het begin van het jaar sowieso al veel administratiewerk is vanwege de afsluiting van de boekhouding van het vorige jaar, willen we hiervan afstappen. Irene houdt alle saldo's accuraat bij en alleen als het (veel) te hoog of te laag is, stuurt ze u een bericht.
Ook kunt u op verzoek altijd een saldo-overzicht krijgen.
De aarde zal weer vruchtbaar zijn
Verhalen van landbouwpioniers
Uitgeverij AnkhHermes. 252 pag.
€ 19,95. Literaire non-fictie. Zie www.schrijfwinkel.nl
Peren Conference (laatste uit NL)/kg 2,95
Witlof/kg 3,25
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
700 gr aardappelen, 450 gr knolvenkel, 2 eieren, zout, peper, 250 gr ricotta-kaas, 2 uien, 85 g gruyerekaas (fijngeraspt), 2 eetl. broodkruim
Schil de aardappels en kook deze gaar in een bodempje water. Giet af en laat wat afkoelen. Snijd de aardappels in plakken. Maak de venkel schoon, snijd de stelen eraf, bewaar het fijne groen. Snijd de knollen in plakken en kook deze 10 min in gezouten water. Laat goed uitlekken. Snijd het venkelgroen klein. Klop de eieren samen met het venkelgroen, de ricotta en wat zout en peper. Vet een ovenschaal in en beleg de bodem met plakjes aardappel. Bedek met de helft van de venkel en de helft van het kaasmengsel en bestrooi met 1/3 van de uitjes en de gruyere. Herhaal deze handeling en eindig met een laag aardappelen. Meng de rest van de uitjes en de gruyere met het broodkruim en strooi dit over de aardappelen. Bak 30 min in een hete oven van 200°C tot de bovenkant krokant bruin is.
120 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, eventueel amandelschaafsel.
Dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie, 2 eetl. azijn, 1 hardgekookt ei, ½ theel. mosterd, peper en zout
Verwijder de worteltjes en lelijke blaadjes uit de winterpostelein. Eventuele bloemetjes in de postelein kunt u gewoon eten. Was de postelein en laat het uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.
1 kleine of ½ grote pompoen, 1 ui, scheutje olie, 1 kleine knolselderij, 1 preitje, 1 bouillonblokje of bouillonpoeder, 100 gr gedroogde linzen of ongeveer 250 gr gekookte linzen, scheutje azijn, vlees of champignons naar wens in stukjes gesneden, peper en zout
Maak de pompoen schoon, snijd hem in vier stukken en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in stukken. Pel de ui en snijd deze fijn. Maak de knolselderij schoon en snijd deze in stukjes. Was de prei en snijd deze in ringen. Fruit ui in olie en braad eventueel stukjes vlees of champignons aan. Voeg 1 liter water en bouillonblokjes toe. Voeg als dit kookt ook de linzen, pompoen, knolselderij en na een kwartiertje de prei en azijn toe. Laat het geheel nog ongeveer een half uurtje zachtjes koken en maak de soep op smaak met peper en zout. Variatie met tomaat: Voeg stukjes ontvelde tomaat (ev. uit een pot of blik) toe voor een extra lekkere soep.
1 spitskool, een handvol rozijnen, scheutje olie, snufje zout.
Notensaus: 4 eetl. notenpasta, 2 eetl. sojasaus, 1 theel. gemalen komijn of koriander, 2 eetl. sojasaus, 2 eetl. tarwebloem, 2 tot 3 dl. melk of water, 1 theel. bouillonpoeder, peper, zout
Was de spitskool en snijd deze in reepjes. Was de rozijnen. Stoof de kool met een scheutje olie, een scheutje water en een snufje zout. Voeg na 5 min. de rozijnen toe en laat de kool beetgaar worden. Maak in een ander pannetje de notensaus. Kook melk of water met bouillonpoeder. Meng de bloem met een beetje water en bind hiermee het vocht. Klop de notenpasta of gemalen noten met een garde door de saus en maak deze op smaak met komijn of koriander, sojasaus, peper en zout. Serveer de saus bij de gestoofde kool met bv. rijst, gierst, quinoa of bulgur.