Pakketbrief week 5, 29 januari 2014

logo

Wintergroente

Een kijk in de groentelijst van onze versgroothandel levert het volgende op:

Er zijn nu nog 20 tot 30 groentesoorten uit Nederland verkrijgbaar; tegenover 15 tot 20 groentesoorten uit Zuideuropa (Italië, Spanje, Frankrijk). Aan een hand af te tellen zijn ingevlogen groente uit Egypte en Israël.

Wat komt er nu zoal uit Nederland:
uien, prei, koolraap, bietjes, peen, schorseneer, pastinaak, knolselderij, raapjes, wortelpeterselie, aardpeer. Verder witte en rode kool, spruiten, boerenkool, groene kool, spitskool, pompoen oranje en groen, witlof, veldsla, winterpostelein. Uit de koude kas nog paksoy (uitzonderlijk dit jaar) en rucola. En ook champignons en kiemen. Zou toch mijn winkel al mooi gevuld zijn met inheemse groentes!?

Maar als ik naar de verkoop kijk is de keuze heel anders: weliswaar zijn onze eigen spruiten de hardlopers van de kolen, maar ze zijn op de voet gevolgd door Italiaanse broccoli. Naast het assortiment Nederlandse wortels en knollen staan tomaten, komkommers, courgette, bleekselderij en knolvenkel uit Zuideuropa nog steeds bovenaan de voorkeurslijst, evenals ingevlogen paprika uit Israël. Andijvie en slakroppen uit Frankrijk verkopen iets minder omdat hun de langere reis soms aan te zien is, en veel mensen toch de smakelijke veldsla en winterpostelein waarderen.

Een kijk op het energieverbruik per groente levert het volgende op:
een Nederlandse bewaargroente, die de hele winter in een koelcel ligt, heeft net zoveel energie nodig dan een Zuideuropese vers geoogste groente, die met de vrachtwagen hier naar toe komt. Daarom ook onze keuze om aan het einde van het winterseizoen het groentepakket af en toe op te fleuren met wat meer variatie uit Zuideuropa.

Maar nu nog volop kleur van dichtbij zoals deze week de Chioggia-biet, een variatie op de rode biet. Deze rode biet is ook nog onder een aantal andere namen bekend, waaronder Tonda di Chioggia, Chioggia Roze of dolce di Chioggia. Het bietje is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet. Als je de biet rauw eet in een salade zit er in de verte iets van radijs in de smaak. Snij de biet flinterdun voor een salade, zo dun dat de plakjes bijna transparant zijn. Met wat julienne gesneden wortel, rode ui en geroosterde pijnboompitjes, beetje balsamico-vinaigrette, zo eet je een bijna zomerse salade in de winter. Bij verhitting verliest de biet wat van zijn kleur, maar het zebra-patroon blijft evenwel goed zichtbaar.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Groene kool- Anton van Vilsteren, Ens
Chioggiabietjes- Krispijn v.d. Dries, Ens
Witlof- Krops, Nagele

In week 6 verwacht:

Chinese kool, prei, groenlof, winterpeen, zuurkool.

Aardappelabonnees: onze voorraad Frieslanders slinkt snel, vandaar dat u deze week het roodschillige ras Raja aantreft in het abonnement. Het is een smakelijke, overwegend vastkokende soort die geschikt is om te koken, te bakken en te pureren.
Overigens: als u een voorkeur heeft voor de Santē, kunt u dat aangeven, dan houden we daar de volgende keer rekening mee.

Jos Kamphuis Timmerwerken, Oldenzaalseweg 148, 7667 RR Reutum, tel. 06-55736212

Werveling biedt biografische coaching, geschreven portretten en de cursus ‘Zicht op je levensloop’. Werveling is het bedrijf van Annelies Kok.
www.wervelingwerkt.nl


Recepten

Salade van rauwe bieten, walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

35 gr walnoten, 35 gr rucola, 3 kleine stevige Chioggabieten, 1 kleine sjalot, ½ sinaasappel, ¼ eetl (Dijon) mosterd, ½ volle theel honing, 1/8 teen knoflook, zout, versgemalen peper, 1 eetl (sherry)azijn, 2 eetl extra vierge olijfolie, 1 volle eetl fijngeknipte verse of gedroogde dille, 1½ eetl fijngeknipte (platbladige) peterselie, 75 gr verse zachte geitenkaas

Hak de walnoten in stukjes en rooster ze in een droge koekenpan. Was de rucola, slinger deze goed droog in een slacentrifuge en snijd het wat fijner.
Was de bieten en schil ze eventueel. Snijd steeltjes en worteleinden van de bieten en rasp de bieten fijn boven een grote kom.
Hak of rasp de sjalot heel fijn. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp ½ theel sinaasappelrasp van de schil op een fijne rasp.
Klop in een kommetje een dressing van mosterd, honing, uitgeperste knoflook, zout, peper, azijn en olie. Roer de sinaasappelrasp erdoor.
Voeg aan de bieten de dressing, walnoten, rucola, dille en peterselie toe en schep alles door elkaar. Verdeel de salade in porties in (ondiepe) borden en verkruimel de geitenkaas erboven.
Heerlijk met warm grof granenbrood en roomboter.

Bron: www.meipoort.nl

Aardperen met komijnzaad

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardperen, 2 theel. komijnzaad, kruidenzout, olie

Aardperen schoonboenen en (met schil) in schijfjes van halve cm. snijden. Droogdeppen in keukenpapier of theedoek. Een laagje olie verhitten in koekenpan, aardpeerschijfjes toevoegen, bestrooien met komijnzaad en aan beide kanten knapperig en lichtbruin bakken. Direct opdienen en bestrooien met het kruidenzout.

Bron: www.smulweb.nl

Stamppot groene kool met kaas en mosterd

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine groene kool (400 gr gesneden), 500 gr aardappels, 1 dl melk, boter, ¾ eetl grove mosterd, 50 gr belegen kaas, zout, peper, (vegetarische) rookworst

Aardappels schillen en gaar koken in water met zout. Was de kool en snijd deze fijn.
Breng een pan met water en wat zout aan de kook en blancheer hierin de groene kool ongeveer 5 minuten tot hij beetgaar is. Snijd de kaas in blokjes.
Giet de aardappels af en stamp ze met de melk en boter tot een puree. Roer de mosterd en de kaas erdoor en voeg daarna de kool toe.
Breng op smaak met zout en peper, roer alles nog een keer goed door. Serveer de stamppot met (vegetarische) rookworst.

Bron: www.mijnreceptenboek.nl

Pasta met winterpostelein

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

150 gr pasta, 120 gr winterpostelein, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook ½ potje zongedroogde tomaatjes op olie, 20 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Snijd de tomaatjes in stukjes, bewaar de olie.
Was de winterpostelein. Hak de noten grof.
Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak.
Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen.
Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan. Meng de winterpostelein erdoor.
Serveer direct.

Gebakken witlof met rozemarijn

bijgerecht voor 2 personen

400 gr witlof, ½ theel. rozemarijn, peper en zout, boter of olie om in te bakken, evt. plakjes ham en/of kaas

Snijd een plakje van de onderkant van het lofstronkje af en snijd de witlof in de lengte in reepjes. Roerbak de groente met de rozemarijn 3-5 min. in wat boter of olie.
Leg er eventueel de laatste minuten plakjes ham en/of kaas op voor een extra lekkere maaltijd. Breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gebakken aardappelen en een burger.

Variatie: Men kan ook een appeltje meebakken.

naar boven
naar boven