Palmkool, ook wel bekend als Cavolo Nero, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).
In Nederland is de naam palmkool te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke oorzaak verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste wat langer koken.
bron: dehippevegetarier.nl
Pastinaak | - 't Leeuweriksveld |
Palmkool | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Kruimige aardappels Connect | - 't Leeuweriksveld |
Zuurkool | - Kramer, Zuid-Scharwoude |
Spruiten, winterpostelein..
Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand. Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor. Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
De handtekeningen zijn afgelopen maandag gezet, de actie is geslaagd!!
Een fantastisch, hartverwarmend resultaat.
in Sleen en Valthermond
(op 15 en 20 januari), 12 en 28 februari en op 11 maart. Kijk voor info: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
5 februari in Sleen
Een heerlijke doe-workshop waarin je leert om een ontspannende handmassage te geven met de produkten van Dr. Hauschka. Info.: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
750 gr aardappels, 250 gr zuurkool, 25 gr boter, 1 kleine ui, 1 appel (Elstar of een andere zoete appel), 2 theel. scherpe kerriepoeder, 150 ml melk, 100 gr zachte geitenkaas, zout en peper naar smaak
Vet een ovenschaal in met boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in schijven.
Vul een pan met een bodempje water en voeg de aardappels en de zuurkool toe. Kook ong. 20 minuten met de deksel op de pan.
Bak de schijfjes appel in 15 gr boter goudbruin in ong. 3 minuten. Bak in de laatste minuut ook de gesnipperde ui en kerriepoeder mee. Smelt 30 gr boter in een steelpannetje en roer de melk erdoor.
Giet de aardappels en zuurkool af, meng het melk-botermengsel erdoor en stamp tot puree. Breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot in de ovenschaal en leg hierop de appel.
Verkruimel de geitenkaas erover. Zet ong. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
bron: allrecipes.nl
de palmkool uit het pakket, 1 citroen, 100 gr kikkererwten uit pot, 75 gr Pecorino kaas, 250 gr tagliolini of tagliatelle, flinke scheut olijfolie, peper en zout
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers de helft van de citroen uit.
Snijd de dikke bladnerven uit het blad, snijd de bladnerven heel fijn en kook ze 8 minuten. Hak het bladgroen fijn, voeg deze toe aan de bladnerven en kook alles nog 2 minuten.
Giet de palmkool af, verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de palmkool op matig vuur al roerend gaar. Roer de gare pasta door de palmkool, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino.
Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!
bron: www.dehippevegetarier.nl / boek Paradiso Seasons van chefkok Denis Cotter
150-200 gr pasta, 400 gr pastinaken, ½ bakje champignons, 2 teentjes knoflook, ½ theel. rozemarijnnaaldjes, zeezout naar smaak, melk of rijstdrank, olijfolie, geraspte kaas, eventueel veldsla
Knoflook pellen en fijn hakken. Pastinaken schillen met een dunschiller, in stukjes snijden en met knoflook en rozemarijn in 10 a 15 min. gaar koken in een bodempje water.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Champignons schoon wrijven, in plakjes snijden en krokant bakken in olie. Pastinaken pureren of stampen.
Zoveel melk toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Champignons en zout door de saus roeren. Saus over de pasta serveren met de geraspte kaas en bv. veldsla.
300 gr prei, 375 gr aardappels (licht kruimig), ½ liter groentebouillon, 1 ei, eventueel 75 gr schouder- of achterham, 50 gr geraspte kaas, ½ eetl paneermeel, snufje nootmuskaat, scheutje melk
Verwarm de oven voor op 160°C. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een ½ cm dik. Kook ze 5 minuten in de bouillon.
In de tussentijd de prei wassen en in ringen van circa ½ - 1 cm snijden. Haal de aardappels uit de bouillon en doe ze in de ingevette ovenschaal.
Snijd eventueel de ham in kleine reepjes of blokjes en strooi over de aardappelen. Kook de prei 2-3 minuten in de bouillon. Giet de prei af en verspreid gelijkmatig in de ovenschaal.
Klop het ei met wat melk, zout, peper en nootmuskaat los en giet in de ovenschaal. Meng de kaas met het paneelmeel en strooi er overheen. Dek af met aluminiumfolie en plaats de schaal in de oven en bak gedurende 25-45 minuten.
Haal 10 minuten voor het einde van de baktijd de aluminiumfolie eraf.