Pakketbrief week 6, 8 februari 2012

logo

Salamita

Op dit moment hebben we in onze winkel twee soorten navelsinaasappels liggen. Meestal ben ik er niet zo voor om van één artikel meerdere soorten te verkopen (de ruimte in onze winkel is beperkt), maar dit is een goede uitzondering. De ene soort navels is relatief goedkoop en de smaak is in orde, de andere soort komt van de Siciliaanse boerencoöperatie Salamita, en is duurder maar ook lekkerder. En dat geldt voor veel producten van Salamita, ze vallen op door een goede smaak en kwaliteit. Krachtige, aromatische citroenen het hele jaar door en héérlijke druiven in het najaar bijvoorbeeld!
Genoeg reden dus om eens wat meer te willen weten over deze coöperatie.

Salamita is in 1972 opgericht door boeren met als doel hun afzet en prijzen te verbeteren. Er zijn inmiddels ongeveer 120 boeren aangesloten, die allemaal volgens de biologisch-dynamische methode werken. Ze hebben de beschikking over de vulkanische grond rond de Etna, die heel vruchtbaar is maar ook gevoelig voor erosie. Dankzij de b.d.-methode weet Salamita de erosie binnen de perken te houden en de bodemvruchtbaarheid duurzaam te behouden en ontwikkelen.
Ook op sociaal gebied voert de coöperatie een bewust beleid. Ze besteedt meer zorg aan haar producten dan gebruikelijk, bijvoorbeeld door niet met inpakmachines te werken maar handmatig. Dat heeft als gunstig neveneffect dat het meer werkgelegenheid oplevert, en daar is veel behoefte aan op Sicilië.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruiten - 't Leeuweriksveld
Veldsla - 't Leeuweriksveld
Schorseneren - Henrike Kathmann, Ens
Waspeen Winterpeen - via de Zaai-ster
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 7 verwacht:

Witlof, …


Acties week 7

Deze week een aantal Salamita-producten in de actie. Helaas kan ik op dit moment nog niet gewaar worden of al deze producten volgende week daadwerkelijk geleverd kunnen worden, als iets onverhoopt niet lukt krijgt u het best-mogelijke alternatief.

Salamita-halfbloedsinaasappels Tarocco 1,95/kg
Salamita-citroenen 2,95/kg
Salamita-grapefruits wit-roze 2,95/kg

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Schorseneren basisrecept

Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller of kaasschaaf. Draag i.v.m. het kleverige sap keukenhandschoenen tijdens het schillen. Stop de geschilde wortels direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren. Snijd de schorseneren in stukken van 5 cm. Kook ze in een laagje water in 15 min gaar. Een scheutje melk bij het kookwater voorkomt dat ze donker worden.

Alternatief:
van een klant hoor ik dat zij de schorseneren eerst kookt, en daarna pas schilt. Dan heb je helemaal geen last van het kleverige melksap.

Romige schorsenerensoep

hoofd- of lunchgerecht voor 2 personen

Schorseneren, 1-2 stengels groenselderij in stukjes, 1 ui gesnipperd, klontje boter, 0,75 l. bouillon, scheutje melk, evt. 1 eetlepel bloem om mee te binden, 0.75 dl. slagroom, nootmuskaat, peper en zout, peterselie of bieslook fijngeknipt, evt. verse knoflook, fijngeknipt, geroosterde blokjes brood of croutons

Bereid de schorseneren volgens het basisrecept. Bak de selderij, ui en stukjes gekookte schorseneren ongeveer 3 minuten in boter. Houd ongeveer een kwart van deze groente apart. Kook de rest van de groenten in de bouillon gaar en pureer de soep. Bind de soep met de met melk aangelengde bloem. Voeg de room en de rest van de groente toe. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Garneer met de peterselie, bieslook evt. verse knoflook en met kleine blokjes geroosterd brood of croutons.

Schorsenerenrolletjes met ham en kaassaus

bijgerecht voor 4 personen

600 gr schorseneren, 200 gr gesneden achterham, 150 gr geraspte belegen kaas, beetje azijn, boter of olie om schaal in te vetten, 500 ml water, melk of bouillon, 40 gr boter, 40 gr bloem, peterselie

Bereid de schorseneren volgens het basisrecept. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met boter of olie. Rol de schorseneren in de ham en leg ze in de ovenschaal. Smelt in een steelpan de boter. Klop de bloem door de boter totdat het dik is in de pan. Klop nu stap voor stap 500 ml water, melk of bouillon door het boter en bloem mengsel (bouillon is het lekkerste). Laat even koken totdat een stevige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur. Klop nu 2/3 van de kaas door de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de schorseneren-hamrolletjes. Bestrooi met de rest van de kaas en bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten totdat het gerecht goudbruin van boven is. Bestrooi met wat peterselie voor het opdienen.

Vegetarische zuurkoolschotel

hoofdgerecht voor 2-4 personen

3 plakjes bladerdeeg, 6 schijven ananas, 4 gedroogde vijgen, 500 gr zuurkool, 100 gr gemengde noten, 1 banaan, 100 gr verse roomkaas, 1 dl zure room, 2 eetl rozijnen, boter om in te vetten, 100 gr komijnekaas in plakken, 1 ei, 2 eetl maanzaad

Vet de ovenschaal in. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snijd de ananas en de vijgen in kleine stukjes. Hak de noten. Pel de banaan en prak in een schaal deze fijn met de roomkaas. Meng de zure room erdoor, evenals de ananas, de vijgen, de zuurkool, de rozijnen en de noten. Roer goed door elkaar. Bedek de bodem van de ovenschaal met de plakken komijnekaas en laat 1 cm van de rand vrij. Verdeel het zuurkoolmengsel over de kaas. Rol van de plakjes bladerdeeg een lap ter grootte van de ovenschaal en leg deze op de zuurkool. Druk de randen goed aan. Klop het ei los in een kommetje en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Strooi het maanzaad over het ei. Zet de zuurkoolschotel in het midden van de oven en bak deze in iets meer dan een half uur gaar en goudbruin. Lekker met aardappelpuree.

naar boven
naar boven