Pakketbrief week 7, 16 februari 2011

logo

Bijeenkomst initiatiefkring

Afgelopen zaterdag waren we met maar liefst 21 mensen in onze huiskamer bijeen om de initiatiefkring 't Leeuweriksveld op te richten. Mensen met heel diverse achtergronden, van classica tot boomkweker en van dokter tot architect, maar allemaal geraakt door onze oproep!

Na korte inleidingen van ondergetekende

in het klein, bewust van de beperkte mogelijkheden maar toch zo goed mogelijk, werken aan een groot ideaal voor de hele mensheid: een gezonde driegeleding van de samenleving te realiseren, een echte hogere synthese tussen kapitalisme en communisme, waarbij alleen nog de prestaties van mensen koopwaar zijn en de produktiemiddelen natuur, arbeid en kapitaal - nadat het eenmaal tot standgekomen is - niet meer voor geld verhandeld worden,
van Kathinka
Landbouw is iets principieel anders dan industrie, de economie drijft je vanzelf richting industrialisering als je niet oppast, maar wat we willen is juist echte kwaliteit en zorg voor het leven van aarde, planten dieren en mensen. Daarom zoeken we een breder draagvlak, om samen met gelijkgezinden deze richting te versterken.
en Jac
Als grond geen koopwaar meer is, hoe regelen we dan het beheer en gebruik van de grond? Voor 't Leeuweriksveld zijn we op zoek gegaan en hebben in stichting Sleipnir waarschijnlijk een geschikte drager voor het eigendom van bedrijfskapitaal, inclusief grond, van 't Leeuweriksveld gevonden. Deze stichting heeft al voor zes bedrijven het kapitaal "geneutraliseerd" en bestaat al 20 jaar. Daarnaast willen we een eigen stichting oprichten om laagrentende leningen en schenkingen te werven, om zo de rentelast op grond en gebouwen van 't Leeuweriksveld versneld omlaag te krijgen. Maar nog belangrijker dan deze stichtingen vinden we het om een initiatiefkring in het leven te roepen, een enthousiaste en geïnspireerde groep mensen die zich voor de idealen die met 't Leeuweriksveld samenhangen wil inzetten, ieder op zijn eigen manier, van het eenvoudigste handwerk tot pittig denkwerk, en waarin we elkaar goed willen waarnemen zodat ieder lid zich zo goed mogelijk kan ontplooien.

volgde een voorstellingsrondje, waarin bleek dat hier een groep prachtige mensen verzameld was, en tenslotte hebben we afspraken gemaakt over het vervolg:
3 aspirant-stichtingsbestuurders zijn gevonden en de initiatiefkring komt weer bijeen op zaterdag 12 maart a.s.. Daarbij zijn ook nieuwe geïnteresseerden welkom!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld i.o.
Boerenkool - 't Leeuweriksveld i.o.
Rammenas - 't Leeuweriksveld i.o.
Winterpeen - Gerbranda State, Sexbierum
Witte kool - van Vilsteren, Marknesse
Knoflook - via de Zaai-ster (Spanje)

De winterpostelein komt van de vollegrond en heeft dus alle winterse kou moeten verduren. U heeft er daarom meer werk mee om hem schoon te maken, maar hij smaakt duidelijk lekkerder dan de postelein uit de kas!

In week 8 verwacht:

Witlof, spruitjes, taugé, rode bietjes, …


Dansen van Universele Vrede in Emmen op Zondag 27 febr. 13.00 - 17.00
Info en aanmelding Eleonora, 0591-627083


Versaanbod week 8

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Winterpostelein *0,60 / 100 g
Bloedsinaasappels Tarocco2,20 / kg
Palestijnse olijfoliesoep
met kikkererwt, koriander en wilde thijm
"Shorbat hummus wa fool"
Kleinste Soepfabriek 400 ml
5,45
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Zwarte Rammenas

Deze relatief onbekende radijsachtige heeft een aantal heilzame werkingen. Zo werkt rammenas versterkend en zuiverend op je gal, lever en luchtwegen. Een veelzijdige groente, die beslist wat meer in onze voeding mag geïntegreerd worden. Meestal wordt de rammenas rauw in plakjes gesneden (lekker op boterham met kaas) of geraspt bij slaatjes of andere gerechten. Je kan hem ook meekoken in een stoofpotje of apart stoven in boter of olijfolie, met een teentje look. Als je rammenas op deze laatste manier klaarmaakt, dan doet de smaak denken aan raapjes.

Rammenas au gratin

2 rammenassen
1 el citroensap
nootmuskaat
zout
20 g boter
20 g bloem
1/2 dl (koffie)room
mespunt kerriepoeder
100 g geraspte kaas
2 1/2 dl kookvocht van de rammenas

Rammenassen schoonmaken en in plakken van ongeveer 2 cm snijden. In ruim water koken met zout en citroensap voor ca. 10 minuten. Afgieten, laten uitlekken en kookvocht opvangen en bewaren. Groente warmhouden in een voorverwarmde ovenschaal.
Saus: Boter smelten, bloem toevoegen en met het kookvocht een gladde saus maken. Saus afmaken met de room, 50 g geraspte kaas, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Saus over gekookte rammenas gieten. De rest van de kaas erover strooien. Schotel in een voorverwarmde grill of in een voorverwarmde oven (225°C) plaatsen tot de kaas goudbruin is van kleur.

Stamppot van winterpostelein

8 niet al te grote aardappelen
1 zakje winterpostelein
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel mosterd
stukje harde (schapen)kaas
100 gram pompoenpitten
beetje groentenbouillonpoeder
scheutje melk

Schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar. Eventueel wat zout en peper meekoken. Snij de kaas in blokjes. Was de postelein goed en laat deze uitlekken. Haal de slechte blaadjes eruit.
Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan. Haal de pompoenpitten uit de koekenpan. Snipper de ui en bak deze in een beetje olie totdat hij glazig wordt. Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit dit even mee.
Voeg het bouillonpoeder toe, samen met de mosterd. Voeg een scheutje melk toe. Warm dit even op. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen fijn. Maak de puree af met het uienmengsel, de kaas en de pompoenpitten. Als de puree te droog is kan je natuurlijk nog een extra scheutje melk toevoegen. Voeg de postelein toe en meng dit goed met de aardappelpuree.

Gesmoorde witte kool met ananas

1 witte kool
1 blikje ananasstukjes
klontje boter
1 theelepel stemgember snippers (op siroop)
0,5 theelepel thijm
scheutje witte wijnazijn

Snijd de witte kool in flinterdunne reepjes. Doe de boter in een pan en voeg vervolgens de witte kool toe. Goed doorroeren en 10 minuten laten smoren op zacht vuur. Ananasstukjes, scheutje sap, gember, thijm en witte wijnazijn toevoegen. Aan de kook brengen en op zacht vuur 30 minuten laten smoren.

Gebakken boerenkool

3 eetlepels (45 ml) olijfolie
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
100g paneermeel
400g boerenkool, in reepjes gesneden

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Fruit erin al roerende de uien en knoflook tot die zacht zijn. Doe het paneermeel erbij en bak dat al roerend bruin. Roer de boerenkool erdoor en bak die mee tot hij slap wordt. Dit gerecht kan warm of koud gegeten worden.

naar boven
naar boven