Pakketbrief week 8, 24 februari 2010

logo

Rome

Ik ben net terug van een lang weekend naar Rome, een verjaardagscadeau van mijn zussen. Een hele belevenis, ook al omdat ik nog nooit eerder gevlogen had! En de geschiedenis van Rome heeft me altijd geboeid, als machtscentrum van het oude rijk en als centrum van het katholicisme (ik ben ex-misdienaar en -koorzanger).
Het vliegen was - hoe verwerpelijk het vanuit ecologisch gezichtspunt ook moge zijn- een prachtige ervaring. Ongelooflijk wat een monsterlijke kracht en snelheid zo'n machine ontwikkelt. En prachtig om het luchtelement, dat ons tuinderswerk zo sterk bepaalt, nu eens zo te doordringen en het wolkendek van de andere kant te zien.
En dan ben je na twee uurtjes midden in Italië. Ik heb me helemaal volgezogen met indrukken - de bekende oude ruïnes van het Forum, Capitool, Colosseum, etc., het Pantheon vond ik hiervan het indrukwekkendst, dit is heel goed intact gebleven omdat er een Christelijke kerk van is gemaakt. En de grote aantallen oude kerken van sobere Romaanse basilieken tot de meest barokke, met alle mogelijke tierelantijnen en bonte schilderingen versierde kerken.
Fascinerend om me voor te stellen dat het christendom destijds zoŽn kracht had om - na 300 jaar in de illegaliteit te hebben bestaan - uiteindelijk het hele Romeinse rijk te doordringen. Maar ook: om te zien dat het uiterlijk vertoon van veel pausen bepaald niet onderdeed voor dat van de heidense keizers die hen voorgingen: bij nagenoeg elk groot en indrukwekkend bouwwerk in Rome staat de naam van de paus die het heeft laten bouwen. ("Mijn rijk is niet van deze wereld" en "De mensenzoon heeft nog geen steen om zijn hoofd op te laten rusten" schiet er dan door mijn hoofd). Waar zou in deze tijd de -m.i. broodnodige- kracht vandaan kunnen komen om onze hele materialistische cultuur te vernieuwen en doordringen?
Op de terugreis heb ik genoten van de Franse Alpen en enkele mooie meren, die zichtbaar waren.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
   of
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
   verder:
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Winterpeen - Niek Vos, Kraggenburg
Alfalfa - De Peuleschil, Rottevalle
Bleekselderij - Salamita, Sicilië
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 9 verwacht:

Prei, rode bieten, rode kool, paksoi, puntpaprika

Versaanbod week 9

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Veldsla*/100g1,40
Sinaasappels navelina demeter/kg2,40
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Dansen van Universele Vrede in Emmen op 6 maart.
Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen.
(Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies.
Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis.
Nu in mijn derde jaar van de opleiding in Hilversum, wil ik graag een fijne danskring om mij heen vormen. Wie danst met mij mee?
Tijdstip: 6 maart 13.00 - (ongeveer) 17.00
Plaats: Grote Zaal Vrije School Michaël (Prinsenlaan 80, Emmen.)
Inlichtingen en opgave Eleonora Helderman
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst tot 27 februari.
Kosten € 8, -

Recepten

Witlof met appelsaus

bijgerecht voor 2 personen

2 eetl boter, 500 gr witlof, schil van ½ citroen, 1 appel (goudreinet), 2 plakjes ontbijtspek, 2 eetl yoghurt, 1 eetl fijngeknipte bieslook, 300 ml water

Snijd de ontbijtspek in reepjes en de appel in stukjes. Verwijder de kern van de witlof en snijd de witlof in stukjes. Smelt de boter en bak de witlof hierin kort. Voeg 250 ml water, de citroenschil en ½ theel zout toe. Breng dit aan de kook en kook de witlof op laag vuur in 8 min gaar. Bak de spek (zonder boter) zachtjes uit. Kook de appel met 50 ml water tot moes. Zeef de appelmoes en roer de spek, zout, peper, de yoghurt en de bieslook erdoor. Houd de saus warm, niet meer koken! Giet de witlof af en schep de appelsaus erover.

Mexicaanse omelet met alfalfa

Bij- of lunchgerecht voor 2 á 3 personen

1 ui, 2 spaanse pepers, ¼ theel. knoflookpoeder, ¼ theel. chilipoeder, 2 eetl. boter, 4 eieren, 50 gr. alfalfa, 2 eetl. melk, 30 gr. kaas

Snipper de ui. Hak de spaanse pepers. Klop de eieren. Rasp de kaas. Bak de ui in 1 eetl. boter glazig, samen met de pepers en het knoflook- en chilipoeder. Klop de eieren los met de melk, en bak ze in 1 eetl. boter totdat het vast wordt. Doe nu het uimengsel, de alfalfa en de kaas op de eieren. Vouw de omelet dubbel en laat hem nog enige minuten sudderen.

Bleekselderij ovenschotel

Bijgerecht voor 4 personen

1 struik bleekselderij, 30 gr boter, 30 gr bloem, 2 deciliter bouillon, 1 deciliter melk, 1 ei, 2 eetl geraspte kaas, 8 plakken ham

Bleekselderij wassen en ontdraden en in stukken snijden van ongeveer 10 cm. In 10 minuten gaar laten koken in water. Smelt de boter. Roer de bloem erdoor en laat even rusten. Roer de bouillon erdoor en daarna de melk. Op smaak brengen met kaas, peper en zout. Als laatste de eidooier erdoor roeren. Bleekselderij in ham rollen. In schaal doen en de saus erover. 15 minuten in oven bakken op 200°C.

Rijstschotel met winterpeen en gember

Hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr winterpeen, rijst, 4 bolletjes gember op siroop, 200 gr gehakt, ¾ eetl bouillonpoeder (of ¾ bouillonblokje), 1 eetl boter, peper, zout, 1 kleine ui, 2 eetl ketjap, ½ theel sambal, 50 gr rozijnen, 2 eetl gembersiroop, 20 gr amandelschaafsel

Kook de rijst met het bouillonpoeder of het bouillonblokje en de boter. Winterpeen wassen, in partjes snijden en kort koken. Gemberbolletjes in reepjes snijden. Fruit de ui in boter. Het gehakt erbij en dit rul bakken. Ketjap, sambal, zout en peper toevoegen. Meng de wortel met de gember, de gembersiroop en de rozijnen. Doe het gehakt en wortelmengsel in laagjes in een ingevette ovenschaal. Rijst bovenop en daarover amandelschaafsel. Laat het nog 15 tot 30 minuten in de oven bakken op 200°C

Vegetarische maaltijdsoep

Voor 3 tot 4 personen

6 tomaten, 200 gr rode linzen, 100 gr verse spinazie, 50 gr bakboter, 1 winterpeen, 1 rode ui, 2 stengels bleekselderij, 1 teentje knoflook, een stukje verse gemberwortel, 1 verse rode peper, 2 tomaten, 2 blokjes groentebouillon, 2 eetl yoghurt, gemalen komijn, gemalen koriander, en gemalen kurkuma. Zwarte peper en zout

Snijd winterpeen in plakken, bleekselderij in stukjes. Snipper de rode ui. Hak de knoflook fijn. Smelt de boter in een grote (soep)pan. Fruit daarin de ui, de knoflook, de winterpeen en de bleekselderij. Laat zo'n 10 minuten stoven. Kook in een andere pan 1 liter water met de bouillonblokjes. Gemberwortel schillen en in plakjes snijden. Tomaten in grove stukken snijden. Zaadjes uit rode pepertjes halen en in ringen snijden. Gemberwortel, rode peper en linzen bij de winterpeenmengsel doen. Kruid met koriander, komijn en kurkuma. Even kort bakken en dan de bouillon toevoegen. Laat de soep ong 10 minuten zachtjes koken totdat de linzen gaar zijn. Op smaak brengen met peper en zout. Serveer in kommen met schepje yoghurt en wat blaadjes verse koriander. Lekker met Turks brood.

naar boven
naar boven