Pakketbrief week 8, 22 februari 2012

logo

Oud en nieuw

Het zaaizaad en plantgoed voor het nieuwe seizoen is grotendeels besteld en afgelopen vrijdag hebben we de eerste plantjes alweer voorgezaaid in de kas (tuinbonen, peulen en capucijners).
Als het niet vriest, staan de poters buiten in kiembakken zoveel mogelijk in het licht, zodat ze vast wakker worden en stevige kiemen maken. De dagen lengen nu snel en het nieuwe groeiseizoen staat voor de deur! De vogels kondigen het al duidelijk aan, laten weer veel meer van zich horen en beginnen zelfs al te flirten. Afgelopen week is ook een lading compost gekomen, naast de schapenpotstalmest die al langer op mijn akker ligt. Beide heb ik nog een keer geprepareerd en zo gauw het weer en de grond het toelaten kunnen ze gestrooid en ondergeploegd worden. In week 10 komt weer het eerste nieuwe plantgoed.

Het begin van het nieuwe seizoen is tegelijkertijd ook altijd de moeilijkste tijd om uw pakket op een behoorlijke manier te vullen. Vanouds was deze periode in het jaar de vastentijd, en met zeker recht. Alle groente raakt een beetje op en het recente strenge winterweer heeft daarbij natuurlijk ook een duit in het zakje gedaan. Zo heb ik deze week niet de kropsla kunnen krijgen, die ik wilde. Vorige week bleek dat de wortelpeterselie bij Anton van Vilsteren op was, maar hij had dat helaas niet aan ons gemeld. Gelukkig had ik nog een voorraadje winterpeen, zodat we u tenminste nog een vervangend product konden leveren, maar het was natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling dat u twee weken achtereen winterpeen zou krijgen. Excuses voor het ongemak!

Met een beetje creativiteit laten zich van de winterse knollen, wortels en kolen toch héérlijke dingen maken. Probeer bijvoorbeeld eens de combinatie van geraspte knolselderij en citroen, echt een ontdekking vond ik zelf (zie hieronder bij de recepten).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Knolselderij - 't Leeuweriksveld
Rode biet - Gerbranda state, Sexbierum
Taugé - de Peuleschil, Rottevalle
Knolvenkel - Italië, via de Zaai-ster
1 citroen en 1 rode peper - via de Zaai-ster

In week 9 verwacht:

Snijbiet zilversteel, savooyekool of chinese kool, …


Acties week 9

Veelzadenbrood/750g 3,95
Boerenlandbol/500g 3,25

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Zin in zangles?

Ik (Kathinka) heb nu al bijna een jaar zangles bij Henriette de Groot en kan het iedereen aanbevelen.
Dit zegt zij zelf over haar techniek:

Van alle instrumenten is de stem toch wel het meest uniek; elke stem heeft zijn eigen klank. Zingen brengt je dichter bij je emoties en geeft een gevoel van welbehagen, of je nu in een koor zingt of in een band of gewoon deuntjes neuriet onder de douche. Zangles is er voor iedereen, jong of oud, wanneer je net begint of als je al een tijdje zingt, amateur of professioneel. Een unieke techniek wordt je geboden, waarin een combinatie gemaakt wordt tussen de klassieke en populaire zangtechniek. Door spanningen in je stem op te lossen, wordt je stem op natuurlijke manier vrijer.

Proefles nemen? Kijk op www.henriettedegroot.eu
of bel: 0049-5936923451 of 06-14593866.
De lessen vinden plaats in Emmen en bij haar thuis in Twist(D).


Recepten

Salade van knolselderij met citroen

600 g knolselderij, geraspt, sap van 1 citroen, 1 tl karwijzaad, enkele eetlepels creme fraiche of mayonaise, mosterd, zout en peper naar smaak

Alle ingrediënten goed mengen en klaar is deze heerlijke salade. Garneren met bv. peterselie, hele walnoten.

Hartige eiertaart met prei en taugé

bijgerecht voor 2 personen

3 eieren, 250 gr prei, 50 gr taugé, 5-8 plakjes bladerdeeg, 75 ml creme fraiche of zure room, ½ rode paprika, 1 klein teentje knoflook, gekruid paneermeel, 1 theel tijm, ½ eetl boter, zout en peper

Springvorm invetten en bekleden met plakjes bladerdeeg, 2 plakjes overhouden als deksel. Bodem bestrooien met gekruid paneermeel. Boter verhitten in pan en preiringen, stukjes paprika en knoflook hierin bakken. Oven voorverwarmen op 200°C. Preimengsel en taugé in vorm scheppen, 2 eieren loskloppen met de room, kruiden, zout en peper. Eimengsel in de vorm gieten en met overig deeg bedekken. Bestrijken met losgeklopt ei en vorm in de voorverwarmde oven zetten. Afbakken in 35 minuten. Lekker met komkommersalade.

Venkelsalade met fruit

bijgerecht voor 4 personen

2 venkelknollen 1 appel, 1 sinaasappel, 1 peer, 2 eetl olijfolie, 2 eetl sinaasappelsap, 2 eetl walnoten, peper, zout

Snijd de venkelknollen, appel, sinaasappel en peer in dunne reepjes en meng alles door elkaar. Maak een dressing van olijfolie, sinaasappelsap, peper en zout en meng deze door de salade. Strooi er tenslotte de walnoten overheen.

Aardappelpuree met rode bietjes

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bieten, 1 ui, scheutje olie, 600 gr aardappelen

Saus: 2 eieren, 1 eetl. zure room, 1 eetl. mayonaise, peper en zout, ½ theel. paprikapoeder, ½ theel. kerrie, ½ theel. mosterd, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. fijn gehakte peterselie

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Schil de aardappelen en kook de aardappelen gaar. Snipper de ui. Schil de rauwe bieten, snijd ze in stukjes en fruit deze samen met de ui in hete olie. Voeg een scheutje water toe en laat dit in ruim een kwartier gaar sudderen. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree. Pel de eieren, prak ze fijn en meng ze met een mixer of garde met de overige ingrediënten tot een (koude) saus. Roer de saus door de aardappelpuree. Meng de bietjes door de puree en serveer direct.

naar boven
naar boven