Pakketbrief week 8, 20 februari 2013

logo

Ecotherapie

Elk ding op aarde bestaat uit verschillende stoffen. Maar in elk ding zijn ook de verschillendste krachten oftewel energiën aanwezig, denk erbij simpel (?) aan zwaartekracht, of hoe het voelt als ineens iemand achter je staat en je ziet het niet. Maar er zijn nog veel meer.
Eind 2011 kwam Peter Grubben bij ons langs met de vraag of hij op ons bedrijf zijn afstudeerproject voor Ecotherapie kon doen. Hij zou ons dan een heel jaar energetisch begeleiden en helpen alles beter in balans te brengen. Nou dat vonden wij een hele eer en zo zijn we het afgelopen jaar ermee aan de slag geweest.

De ecotherapeut kan de verschillende energiestromen op een bedrijf of landschap voelen en in beeld brengen, kijken waar delen uit balans zijn en vervolgens eraan werken om alle energie op een positief niveau te brengen. Hij heeft ook met ons eraan geoefend om bv. vitaliteit van gewassen of energetische grenzen van ons bedrijf waar te nemen. Af en toe was dat voor ons voelbaar.
Wij als beheerders konden het proces ondersteunen door een aantal keren per week te affirmeren. Affirmaties zijn een soort toekomstgerichte leuzen, voor ons bv.: de gewassen zijn gezond; er is een eenvoudige koeienstal met drie koeien, het bedrijf heeft een goede energie en meer.
In de herfst 2012 vertelde Peter, dat nu alle energiestromen op een goede balans waren, en dat dan voor ons een fase van stabilisatie zou beginnen. Ik moet bekennen dat ik er toen niet echt iets van kon merken, ook als ik terugkeek op het hele jaar, niet echt kon herkennen, dat alles beter gelopen was dan anders. Wel dacht ik soms gedurende het jaar, dat er in zo korte tijd steeds van alles achter elkaar gebeurde, misschien dat de ecotherapie erbij hielp om überhaupt alles bij te houden?
Op een dag in december werd ik ermee wakker dat ik dacht: hé, nu werkt het! In beeld gebracht: ik sta nu (even) in het middelpunt van het sneldraaiende wiel ipv. ergens aan de rand te slingeren.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Waspeen- via de Zaai-ster
Rode kool- Anton van Vilsteren, Marknesse
Rode ui- via Eko de Eerste, Marknesse
Appel Bramley's Seedling- Jaap vd Vorm, Dalem ZH

In week 9 verwacht:

Witlof, prei, veldsla, rode biet, …


Acties week 9

Ahornsiroop/500 ml klasse c 11,65
Aardappelchips naturel/125 gr 1,35
Eénkorenbrood/1000g 5,65
Sesam bruin/800g 2,45

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Preparatendagen 2013 op 't Leeuweriksveld

1 april, 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 aug, 31 aug, 29 sept.
Volgende week meer hierover!


Recepten

Risotto met rode ui en blauwe kaas

bijgerecht voor 2 personen

½ gewone ui, 2 rode uien, ½ teentje knoflook, 50 gr. Shii-takes of champignons, 2 eetl olijfolie, 200 gr risottorijst, 1 theel chilipoeder, 50 ml witte wijn, ½ eetl verse of 1 theel gedroogde tijmblaadjes, 875 ml groentebouillon (van tabletten), 25 gr hazelnoten, 50 gr blauwschimmelkaas, 15 gr boter, 1 eetl peterselie

Pel de uien. Snipper de gewone ui fijn, snijd de rode uien elk in 12 partjes. Hak de teen knoflook en shii-takes of champignons fijn. Verhit 1 eetl olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui en knoflook zachtjes glazig. Bak de shii-takes of champignons op hoog vuur zo'n 3 min. mee. Schep de rijst erdoor en bak het geheel tot de rijstkorrels omhuld zijn met een laagje olie. Voeg de wijn en de tijm toe en laat het mengsel nog 2 min. sudderen. Voeg de bouillon in gedeeltes toe, en giet er steeds als de risotto te droog wordt weer een flinke scheut bij. Kook de risotto zonder deksel in circa 20 min. gaar, roer heel regelmatig. Verhit 1 eetl olie in een wok en roerbak de rode uipartjes in 4 à 5 min. mooi bruin. Hak de hazelnoten grof en rooster ze lichtbruin in een droge koekenpan. Verkruimel de blauwschimmelkaas. Schep de boter en de helft van de kaas door de risotto en laat deze nog 5 min. afgedekt staan. Schep de risotto in twee diepe borden en verdeel de uien erover. Strooi de rest van de kaas met de hazelnoten en peterselie erover.

Winterposteleinsalade met appel

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 1 appeltje, 1 eetl olie, sap van ½ citroen, ½ theel mosterd, kruidenzout, ½ fijn gesnipperd uitje, paar takjes peterselie, ½ theel paprikapoeder

Was de winterpostelein goed en snijd het in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de appel. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Pastinaak-appelsoep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

1 ui, 1 pastinaak, 1 moesappel, 2 eetl. olie, 2/3 liter (kippen)bouillon, ½ eetl. mosterd, peper en zout, 2 eetl. creme fraiche

Pel en snipper de ui. Schil de pastinaak en snijd deze in kleine stukken. Snijd de moesappel in partjes. Fruit de ui in de olie, voeg daarna de stukken pastinaak en appel toe en smoor het mengsel 3 minuten. Voeg hete bouillon (of heet water met bouillonpoeder) toe en laat 15 min. koken. Pureer de soep met een staafmixer of door een grove zeef. Voeg mosterd, peper en zout toe en roer goed door elkaar. Verwarm de soep nog even (verdun de soep naar wens met water). Haal de pan van het vuur en meng vlak voor het opdienen de creme fraiche erdoor. Opdienen met blokjes geroosterd brood erover gestrooid.

Rode kool met rode ui en appels

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine of 1 halve grote rode kool (400 gr gesneden), 1 eetl olie, 2 rode uien, 1 teentje knoflook, 1 grote of 2 kleine appels, 125 ml bouillon (kip of groenten van blokje), 125 ml rode wijnazijn, 1 eetl bruine suiker, evt. laurierblad, zout en peper naar smaak

Appels schillen en fijn snipperen. Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de kool fijn. Pers de knoflook uit. Fruit de ui in de olie tot deze glazig is. Roer de kool, knoflook en appels er door en laat het 5 minuten koken, roer regelmatig. Voeg de bouillon, wijnazijn, suiker en evt. laurierblad toe. Laat met deksel op de pan 30 minuten sudderen totdat de kool zacht is. Haal het laurierblad eruit en maak de rode kool op smaak of met zout en peper.

naar boven
naar boven