De preparaten uit de b.d.-landbouw zijn iets héél bijzonders! Kathinka schetste vorige week al dat elk wezen niet alleen uit stoffen, maar evengoed uit energieën opgebouwd is. Voor boeren is het dus niet alleen de vraag hoe je je bedrijf materieel moet verzorgen (met de juiste hoeveelheid mest, compost, beregening en grondbewerking op het juiste moment) maar evengoed welke energetische verzorging de aarde, de planten, de dieren en de mensen op en om het bedrijf nodig hebben, om zich zo goed mogelijk, d.w.z. overeenkomstig hun eigen wezen te kunnen ontwikkelen.
Daar zijn vele methodes voor. Elke boer die met hart en ziel bezig is en plezier in zijn werk heeft schept al een goede energie op zijn bedrijf. Maar dat alleen is tegenwoordig niet meer voldoende. Onze moderne civilisatie produceert heel veel chaotische, verstorende energie en er is heel wat voor nodig om weer een gezonde orde te bereiken. Bidden en mediteren kunnen hierbij behulpzaam zijn. De vorige week beschreven ecotherapie is ook een methode die goed werkt, hebben wij aan den lijve kunnen ervaren.
En ook het maken en toepassen van de biologisch-dynamische preparaten dus. Hierbij gaat het erom, wilde kruiden en dierlijke organen die van nature op of in de omgeving van je boerenbedrijf voorkomen, zó te behandelen dat ze heel geconcentreerd kosmische energie — die overal, altijd aanwezig is — op kunnen vangen en vastleggen. Daarna kun je deze energie toedienen op de plek waar het nodig is: in de mest- of composthoop, op de grond of op het gewas. Om zo gaandeweg de verstoorde energetische orde weer gezond te maken. Ook van groot belang voor een goede levensmiddelkwaliteit!
Mijn ervaring is, dat het goed is om het maken en toepassen van de preparaten met meer mensen samen te doen. De energie wordt er nog krachtiger van! Daarom zijn geïnteresseerden van harte welkom om aan het proces deel te nemen.
Veldsla | - 't Leeuweriksveld en Jochum de Boer, Kimswerd |
Rode biet | - 't Leeuweriksveld |
Witlof | - Henk Klompe, Biddinghuizen |
Koolraap | - via de Zaai-ster |
Spitskool | - via de Zaai-ster |
Knoflook | - via de Zaai-ster |
Uien | - via Eko de Eerste, Marknesse |
Prei (is deze week nog niet gelukt doordat er nog teveel vorst in de grond zat), taugé, winterpeen, gedroogde zwarte bonen, …
Narcissen tête à tête/pot 3,50
Blauwe druifjes muscari/pot 3,50
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
450 gr rode biet, 1 citroen, 1 ui of 3 sjalotjes, stukje verse gemberwortel, scheutje zonnebloemolie, 100 gr rozijnen, ½ theel kardemomzaadjes (inhoud van 3 pitjes), wat kruidnagelpoeder, ½ theel kaneel, ½ theel komijn, ½ theel korianderpoeder, peper, zout, 75 tot 100 gr paranoten, 1 dl sinaasappelsap, 40 gr santen (ingedikte kokosmelk), 150 gr rijst
Schil de biet en snijd deze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui of sjalotjes. Rasp de gemberwortel fijn. Hak de paranoten grof. Pers de citroen uit en vang het sap op. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit ui of sjalotjes in olie en voeg er de bietjes met gember aan toe.
Voeg citroensap, sinaasappelsap, specerijen en zout toe en laat het geheel op een laag pitje ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Voeg santen, gehakte noten en rozijnen en eventueel extra sinaasappelsap of water toe en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes stoven. Meng de gare rijst door het bietjesmengsel zodat u een prachtige rode schotel krijgt of serveer de exotische bietjes naast de rijst.
½ grote of 1 kleine spitskool, 500 gr aardappelen, 125 gr brie, 2 tomaten, oregano, basilicum, stukje gemberwortel, sesamzaad
Snijd de spitskool fijn en roerbak deze in een wok. Kook de aardappelen en maak er puree van. Snijd de tomaten en de brie in plakjes.
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool. Leg de tomaat erop en bestrooi die met de kruiden.
Schep hierop de aardappelpuree en strijk die glad. Verdeel er de rest van de brie over en strooi daar tenslotte sesamzaadjes over. Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.
120 gr veldsla, 2 eetl walnoten, 50 gr gemengde kiemen, 50 gr gemalen belegen kaas, 1 theel mosterd, 6 eetl (saffloer)olie
Vermeng azijn, zout, peper en mosterd. Voeg de olie al roerend toe. Was de veldsla en leg een bedje veldsla op een schaal. Schik de kiemen, de gemalen belegen kaas en de noten erop. Overgiet dit vlak voor het serveren met de saus.
400 gr koolraap, 1 ui, 3 flinke aardappelen, 1 preitje, eventueel 4 tot 6 tomaatjes, ½ liter groentebouillon, 2 laurierblaadjes, ½ eetl. mosterd, peper en zout, 30 gr boter
Schil de koolraap en snijd deze in reepjes. Pel en snijd de ui. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Was de prei en snijd deze in ringen. Snijd de tomaatjes in kwartjes.
Bak de ui in boter, schenk de bouillon er bij en voeg koolraap, aardappel, laurier, peper, zout en mosterd toe. Laat met deksel op de pan ongeveer 15 min. zachtjes koken. Voeg prei en tomaat toe en laat het stoofpotje nog 10 min. stoven. Serveer bijvoorbeeld met stokbrood.
400 gr witlof, 1 ui, 1 teen knoflook, 2 theel. tijm, 150 gr kastanjechampignons, 2 eieren, ¾ dl melk, 50 gr geraspte kaas, zwarte peper
Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 min. koken. Uit laten lekken. Ui pellen en snipperen. Knoflook uitpersen. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200°C.
Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 min. in de oven. Lekker met rijst en salade.