Het blijft maar koud in de nachten, en afgelopen vrijdag zelfs weer een pittige sneeuwbui, waarvan de laatste restjes nu pas wegdooien. Eigenlijk wilde ik zaterdag de vaste mest laten strooien en het land laten ploegen, maar dat ging dus mooi niet door. Want sneeuw en ijs onderploegen, dat wordt niet gewaardeerd door de plantjes die later de grond moeten doorwortelen. Morgen (donderdag) proberen we het nog eens. Intussen is wel kalk gestrooid en een paar stroken waar vroege gewassen moeten groeien, zijn bemest met drijfmest.
Op het pachtland zat ik met een probleem, want de wintertarwe die er in oktober gezaaid is mocht vorig jaar niet meer bemest worden (met dank aan de mestwetgeving). Op zich kan dat ook in het voorjaar met drijfmest, maar dit perceel bestaat voor een deel uit hele natte veengrond, waar je vaak pas in mei op kunt rijden, en dat zou te laat worden voor de tarwe. Hier bracht de winter uitkomst: toen de grond nog goed bevroren was, heb ik er compost gemengd met een partij goede biologische mestkorrels op laten rijden. Zo hebben we de structuur van de grond gespaard en de tarwe reageert er al dankbaar op!
Sinds twee weken krijgen we op dinsdag bezoek van een groepje scholieren van de vrije school, die dan anderhalf uur tuinbouwles van ons krijgen. Vorige week ben ik, na de groep te hebben rondgeleid, met ze begonnen aan de bouw van een varkensuitloop, waaraan we deze week verder gewerkt hebben. Bovendien hebben we deze week de veldsla gesneden en gewassen, die jullie nu in het pakket vinden. De scholieren zijn heel enthousiast en hebben goed gewerkt. Ik bleek de eer te hebben om met de toekomstige beste profvoetballer van de wereld en (let op) beste biologisch-dynamische melkveehouder van de wereld te mogen samenwerken! Niet zomaar een gezelschap dus. Ik geniet van de goede sfeer, die ze meebrengen.
Veldsla | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | Hortica, Ens |
Andijvie | - | Italië, via de Zaai-Ster |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Zuurkool | - | Kramer, Zuid-Scharwoude |
Sinaasappels Tarocco | 2,40 / kg |
Broccoli | 1,60 / 500 g |
1 kleine avocado, 1 citroen, 1 theel. (dragon)mosterd, 2 eetl olijfolie, 75 gr veldsla, 2 tomaten, 1 sjalotje, zout & peper
Schil de avocado en snijd deze in schijfjes. Pers de citroen. Snij de tomaten in partjes. Snipper het sjalotje. Was de veldsla. Besprenkel de avocado met 1 eetl citroensap. Klop ½ eetl citroensap, de mosterd en de olie tot een vinaigrette. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Verdeel de veldsla, de tomaat en de avocado over twee bordjes. Strooi de genipperde sjalotjes erover. Schenk de dressing over de salade.
300 g witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 g ham, zeezout naar smaak, olijfolie
Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 min. gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.
400 g spaghetti, 350 g wortelen, 2 uien, 4 teentjes knoflook, olie, peper, zout, 2 dl yoghurt, 50 g geraspte Parmezaanse kaas
Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze fijn. Kook de spaghetti volgens de gebruik aanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg de geraspte wortel toe en laat deze 5 minuten meebakken. Roer er wat peper en zout en de yoghurt door en laat dit 5 minuten stoven. Giet de spaghetti af en roer er de wortel-knoflooksaus door. Bestrooi het met geraspte kaas.
500 gr zuurkool, 1 rode paprika, 2 kleine appels, 2 kleine bananen, 100 gr. gehakte walnoten, 1 dl. droge witte wijn, 500 gr. aardappelen, 150 gr. geraspte oude kaas, melk, peper & zout
Kook de aardappels. Maak aardappelpuree van de aardappels en de melk, maak op smaak met zout en peper. Snijd de paprika, appel en banaan in stukjes. Meng in een schaal de zuurkool met de paprika, de appel, de banaan en de walnoten. Doe het mengsel in een ovenschaal. Giet de witte wijn er over heen. Meng 100 gr. geraspte kaas door de aardappelpuree. Dek het zuurkoolmengsel af met de aardappelpuree. Bestrooi de schotel met de resterende geraspte kaas. Zet de schotel in de oven op ca. 180 graden tot er een mooi bruin korstje te zien is.
1 krop andijvie, 600 gr aardappels, 1 ui, een scheutje melk, 1 bakje (kastanje)champignons, evt. 75 gr zachte roomkaas, een klontje boter, peper en zout
Was de andijvie en snijd deze in smalle repen. Snipper de ui. Snijd de champignons in plakjes. Kook de aardappels in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de champignons met ui, peper en zout in boter. Stamp de aardappelen met melk en de roomkaas tot een smeuïge stamppot. Roer het champignon-ui-mengsel erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Meng de andijvie er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.