Pakketbrief week 10, 5 maart 2014

logo

Mest en zuring

Vandaag komt de loonwerker en wordt er mest gestrooid op onze akkers. De asperges doe ik zelf met een kleine meststrooier waarmee ik tussen de oude ruggen door kan rijden. Volgende week worden ze dan opnieuw opgerugd en doen we het plastic erover. Zoals het nu lijkt, komt alles mooi vroeg dit jaar. De eerste hectare land voor diverse groenteteelten bemest de loonwerker met zijn grote strooier. Na het strooien moet de mest direct ondergewerkt worden. Dat is wettelijk verplicht, en het is ook zinvol want de stikstof in de mest is deels aanwezig als ammoniak en deze kan makkelijk vervluchtigen. Dat wil ik natuurlijk niet, ik wil dat de bodem die stikstof opneemt en later op het juiste tijdstip aan de planten afgeeft!

Op dit moment staat er nog gras-klaver op deze grond. Daarom moet ik de mest inwerken met een frees, die meteen de graszode goed kapot maakt. Na het frezen kan het land dan geploegd worden en vervolgens kunnen we de eerste planten erin zetten. Met een beetje geluk lukt dat deze week allemaal nog, en anders gaan we gewoon maandag verder.

Intussen hebben Martin, Marco en vorige week ook Jenno hard gewerkt op het pachtland waar veel ridderzuring in het gras staat. Het vroege voorjaar is het beste moment om zuring te bestrijden. En dat is wel nodig want het is een plant die door het vee niet graag gegeten wordt en die tegelijkertijd alle voedingsstoffen in de grond naar zich toe weet te trekken ten koste van de andere planten in de omgeving. Afmaaien helpt niet, want zuring heeft een dikke, sterke en veelvuldig vertakte wortel vol reservevoedsel van waaruit hij altijd weer terugkomt. Voor een biologische boer zit er dus niets anders op dan uitsteken en zo grondig mogelijk alle wortels verwijderen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Rode kool- Anton van Vilsteren, Marknesse
Knolvenkel- via de Zaai-ster
Paksoy- via de Zaai-ster
Winterpeen- Gerbrandstate, Sexbierum
Goudreinet- Jaap van der Vorm, Dalum ZH

In week 11 verwacht:

Spinazie*, witlof, rode biet, …

100% Biologisch 4 gangen diner

Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p.  Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda (Oma Serveert)


Recepten

Venkel met rode ui uit de wok

bijgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen, ½ rode ui, 50 ml witte wijn, 1 takje rozemarijn, 2 eetl. olie, versgemalen zwarte peper

Maak de venkelknollen schoon, snijd de onderkant en de stengels eraf en halveer de knollen. Snijd de helften in dikke halve ringen.
Pel de ui en snijd deze in dunne partjes. Ris van de rozemarijn de naaldjes van de takjes.
Verwarm de olie in een wok en roerbak de venkel en ui 3-4 minuten. Schenk de wijn erbij en voeg de rozemarijn toe.
Draai het vuur iets lager en laat de venkel in nog 3-4 minuten sudderen, tot de wijn is verdampt en de venkel zacht en gaar is. Breng het venkel-uimengsel pittig op smaak met zout en peper.

bron: www.ah.nl/allerhande/recepten

Oosterse tilapiafilet met paksoi

bijgerecht voor 2 personen

3 eetl. sesamolie, 2 cm verse gemberwortel, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, ½ citroen, 200 gr tilapiafilet, 1 struik paksoi, 1-2 eetl. (Japanse) sojasaus

Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Pel de teentjes knoflook en hak deze fijn.
Was de peper en snijd deze in reepjes. Was de halve citroen en rasp de schil ervan af.
Snijd de tilapiafilet in blokjes. Was de paksoi en snijd deze in repen.
Verhit de sesamolie in een wok en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil heel even tot het gaat geuren. Schep dan de blokjes tilapia erdoor en roerbak ze op een hoge stand in ca. 3 minuten lichtbruin.
Schep de paksoi erdoor en roerbak alles 2-3 minuten op hoge stand. Voeg de sojasaus toe en warm het gerecht nog ca. 2 minuten zachtjes door.
Lekker met rijst of noedels.

bron: www.okokorecepten.nl / Nederlands Visbureau

Winterpostelein-salade met walnoten en kiwi

voor 2 personen

100 gr winterpostelein, peper, zout, 2 eetl olie, 1 eetl azijn, 1 kiwi, 50 gr gepelde walnoten

Maak de postelein schoon, was deze en laat het uitlekken. Doe de postelein in een schaal. Klop in een kommetje de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Meng dit door de postelein. Schil de kiwi, snijd deze in stukjes en leg het op de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Rode kool met kikkererwten

bijgerecht voor 2 personen

300 gr rode kool, 1 uitje, 200 gr kikkererwten uit een potje, 1 theel. gemberpoeder, ½ theel. komijn, ½ theel. kaneel, 1 handvol rozijnen, 1 appel, 1 groentebouillontablet, olijfolie

Was de rode kool, verwijder de stronk en snijd 300 gram fijn. Pel en snipper de ui.
Snijd de appel in stukjes. Verhit de olijfolie en bak de ui met de specerijen hierin.
Bak de kool even mee, voeg iets water en het bouillonblokje toe en laat de kool stoven tot ze bijna gaar is. Voeg dan de overige ingrediënten toe.
Even laten doorgaren.
De kikkererwten geven een heerlijk nootachtig accent aan de gestoofde rode kool. Lekker met rijst of een ander graan.

bron: www.ah.nl/kookschrift / Patricia van Wegen

Wortel-linzensoep

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gram geschrapte wortelen, 150 gr rode of gele gedroogde linzen, 1 sinaasappel, 1 grote witte of gele ui, 2 teentjes knoflook, ½ liter water, ½ groentebouillonblokje

Was de linzen, zet ze op met zout en kook ze in ruim water gaar, in ongeveer een halfuur.
Snijd de wortels in dunne plakjes en kook ze in een halve liter water gaar.
Pers de sinaasappel uit, bewaar het vruchtvlees, maar haal de pitten eruit. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Fruit de ui in olijfolie op een laag vuur. Fruit op het laatst de knoflook nog even mee.
Laat de linzen uitlekken in een zeef. Haal twee volle eetlepels gare linzen uit de pan en houd ze apart. Voeg bij de gare wortels met het kookvocht de uitgelekte linzen, het ui-mengsel, het halve groentebouillonblokje en het sinaasappelsap plus vruchtvlees. Pureer dit met de staafmixer. Eventueel verdunnen met water.
Maak op smaak met zout, peper of sambal. Lekker met naanbrood of stokbrood.

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven