En zo is er in één week alweer van alles gebeurd:
Familie Kamphuis is even 4 dagen wezen uitwaaien op Schiermonnikoog, het was fris, maar toch meestal zonnig, zodat we mooi konden genieten van de natuur. Water, duinen en: vogels. Er vreten daar zoveel ganzen, dat de boeren twee grassnedes minder kunnen doen dan hun collega's op het vaste land.
Op 't Leeuweriksveld is het land ook weer een stuk verder opgedroogd, er is een stukje met mest bestrooid, en ook een eerste stuk land met de trekker bewerkt. De voorgezaaide tuinbonen en peulen in de kas staan er al mooi bovenop.
De eerste leeuweriken zijn ook al weer gesignaleerd, ondanks de witte ochtend is hun jubellied al vroeg te horen.
En ook al is de koop gesloten van het stuk land, is er nog weer nieuws van de actie “1000 x € 100”: we hadden dus op het laatst nog een kortstondige lening gekregen, om de laatste € 13.000,- ook zonder bank te kunnen financieren. Deze moet binnen één jaar terugbetaald worden, zodat wij besloten hebben om gewoon nog door te gaan met de actie. Ik heb al een tijd geleden onze droogwaargroothandel “De Nieuwe Band” benaderd, want zij keren elk jaar een deel van hun winst uit aan een aantal goede doelen (en niet alleen in het buitenland!) En nu hebben we net te horen gekregen, dat zij ons voor dit jaar opnemen in hun lijst met initiatieven, die een gift van hun krijgen. Daar zijn we ontzettend blij en dankbaar voor! Samen kunnen we de wereld steeds een beetje mooier maken.
Kathinka
Pastinaak | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Mangold | - via de Zaai-ster (Italie) |
Gemengde kiemen | - De Peuleschil, Rottevalle |
Witte kool | - van Vilsteren, Marknesse |
Veldsla …
Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe. Als u de brief in het vervolg verder wilt ontvangen, geef dat dan aan ons door. Er is ook een website van de school.
zondag 13 maart, 10- ca 13 uur op 't Leeuweriksveld.
Eenvoudig een zalf maken van smeerwortel, die we op locatie zelf uit de grond spitten. We zijn ongeveer 3 uur bezig en de locatie is op het Leeuweriksveld, op de nieuwe zolder het Leeuweriksnest. Maximaal 15 personen, minimaal 6.
De prijs bedraagt 10,00 euro inclusief materiaal, thee/koffie. Er wordt verteld over de werking van de plant en je krijgt een korte tekst en uitleg mee naar huis.
Ook kinderen zijn welkom, mits ze goed om kunnen gaan met een warmtebron zoals een elektrisch plaatje en redelijk zelfstandig kunnen werken.
Zelf mee te nemen: een klein pannetje, theezeefje, plastic lepeltje, schilmesje en heel graag ook een elektrisch plaatje als je die hebt.
Opgeven via mijn e-mail. ankabults@hotmail.com of telefonisch : 0591631895
Laat je telefoon of e-mail adres bij mij achter zodat ik jullie kan bereiken.
Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst
Op zaterdag 19 maart, van 13.00 tot 17.00 uur, 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72, 7814 VJ Emmen.
Tevens op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.
50 gr prei in ringen gesneden, teentje knoflook fijngesneden, 1 ui kleingesneden, 200 gr pastinaak geschild en in blokjes gesneden, 1 liter groente of kippenbouillon, 1-2 eetlepels olijfolie, mosterd en peterselie
Braad de ui en knoflook in de olijfolie, roer het tijdens het braden totdat het glazig ziet. Voeg daar de ringen gesneden prei en in blokjes gesneden pastinaak bij toe. Smoor dit mengsel een minuut of 5. Schenk de bouillon erbij en laat het 20 minuten zachtjes koken. Pureer het mengsel met de staafmixer. Breng het op smaak met mosterd. Kijk of de soep niet te dik is, indien nodig, verdunnen met water. Als het nodig is, breng het op smaak met peper en/of zout. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
1 struik mangold/snijbiet, 6 middelgrote vast kokende aardappelen, 6 tenen knoflook, 2 middelgrote uien, zout naar smaak
Snij de snijbiet in repen. Schil de aardappelen en snijdt ze in niet al te grote stukken. Kook de snijbiet en aardappelen samen in een pan in ongeveer 10 minuten gaar. Pel ondertussen de ui en de knoflook. Snipper de ui grof en hak de knoflook fijn. Laat de snijbiet en de aardappel in een vergiet uitlekken. Bak de ui en knoflook in een pan met een royale hoeveelheid olijfolie maar laat het niet aanbakken. Bak nu nog 5 minuten de aardappels en snijbiet mee.Breng op smaak met zout.
300 g rundergehakt, 1 ui fijngesnipperd, 1 bosje selderij, fijngesneden, 1 kleine fijngehakte groene paprika, 1 eetl havermout, 1/2 theelepel zout, 1 teen knoflook fijngehakt, gemalen zwarte peper, 1/2 witte kool, in kleine stukjes gesneden, 200g gepelde tomaten, 20 ml appelciderazijn, ev. 1 eetl bruine basterdsuiker, 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak het rundergehakt, ui, selderij en groene paprika in de hete koekenpan tot het vlees helemaal bruin is, 7 tot 10 minuten. Voeg de havermout, zout, knoflook, en zwarte peper toe aan het gehaktmengsel. Leg de kool op het gehaktmengsel in de pan. Roer de tomatensaus, appelciderazijn, en bruine basterdsuiker in een kom samen, en breng op smaak met zout en peper. Giet bij de kool en het gehakt. Zet een deksel op de pan en laat 15 tot 20 minuten sudderen tot de kool zacht is.
1 ui, gesnipperd, 1-2 Spaanse pepers, fijngehakt (verwijder eventueel het zaad), 1/4 tl knoflookpoeder, 1/4 tl chilipoeder, 2 el boter, 4 eieren, geklopt, 50 g gemengde kiemen, 2 el melk, 30 g geraspte kaas
Verhit de helft van de boter en bak hierin de ui en de pepers met het knoflook- en chilipoeder. Klop de eieren los met de melk, en bak deze in de rest van de boter tot een omelet. Doe hierop het uimengsel met de alfalfa en de kaas en vouw het dubbel.
600g pastinaak, 100 ml melk, 2-3 eetl creme fraiche, 1 eetl mosterd, zout, water, diverse Provençaalse kruiden (thijm oregano, basilicum)
Pastinaak, tegenwoordig vaak genoemd als 'vergeten groente' is ook heerlijk als zetmeelvervanger. Dus wanneer je veel groente wilt eten, vervang je aardappels, pasta of rijst dan eens voor een puree, gemaakt van groente. Deze puree is heerlijk smaakvol en eenvoudig te maken.
Rasp of schil de pastinaak schoon. Snijd de pastinaak vervolgens in kleine blokjes. Kook de pastinaak in ruim water (met wat zout) zo'n 15 minuten, totdat het zacht en gaar is. Giet af en stamp de groente tot puree. Het is beter om geen staafmixer te gebruiken, maar een echte pureestamper. Dan blijft de puree lekker van structuur. Voeg een scheutje melk toe (deze kun je even voorverwarmen) om de puree smeuiig te maken. Maak de puree op smaak met de mosterd, de kruiden en een schepje creme fraiche. Je kunt ervoor kiezen om alleen thijm of oregano toe te voegen. Je kunt ook Provençaalse kruidenmix gebruiken.