De kop is eraf, het mestrijden is gelukt en onze groenteakker is weer geploegd en geëgd. Ook heb ik een groot deel van de bedden er al ingereden - een precies werkje want elk bed moet op de juiste plek komen in verband met de vruchtwisseling en omdat er tevoren al heel verschillende hoeveelheden postalmest en drijfmest op verschillende delen van de akker zijn uitgebracht.
Afgelopen zaterdag was het allemaal zover dat we konden beginnen met planten. Met lichtelijk verkleumende handen, dat nog wel, maar toch! De eerste rode bietjes, knolvenkel, wilde spinazie, ijsbergsla, kropsla en bataviasla zitten weer in de grond, netjes ondergestopt onder het vliesdoek. Gisteren heb ik met de scholieren van de vrije school de eerste zomerprei geplant. In de tunnelkas hebben Martin en Frank al een hoekje met paksoy gezet. Daar komt nog de andijvie bij, op de plek waar de winterpostelein stond die nu in jullie pakket zit. Later in deze week volgen dan de spitskool en koolrabi in de vollegrond, en kunnen we beginnen met de plantuien, tuinbonen, peultjes, capucijners, raapstelen, rucola en het eerste bospeen- en rode bietenzaaisel…
Daarnaast zijn we bezig om een nieuwe tunnelkas erbij te bouwen. Ik heb hem in de herfst gedemonteerd bij Henk en Hilly Bunskoek op de Zonnehorst, die een nieuwe glazen kas willen bouwen. Deze tunnel heeft zijluchting, beter voor de gewassen maar ook een stuk ingewikkelder om te bouwen dan ons eerste exemplaar. Af en toe een beetje puzzelen dus, wel leuk om te doen en met het mooie vooruitzicht dat we ons groenteaanbod nóg aantrekkelijker zullen kunnen maken!
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Witte kool | - | Bruinsma,Sexbierum |
Schorseneren | - | van Geffen, Lelystad |
Gemengde kiemen | - | De Peuleschil,Rottevalle |
Broccoli | - | BioApulia, Italië |
Winterpostelein * | 0,60/100g |
Bosknoflook * | 1,80/bos |
Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller of kaasschaaf. Draag i.v.m. het kleverige sap keukenhandschoenen tijdens het schillen. Stop de geschilde wortels direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren. Snijd de schorseneren in stukken van 5 cm. Kook ze in een laagje water in 15 min gaar. Een scheutje melk bij het kookwater voorkomt dat ze donker worden.
600 gr schorseneren, water, scheutje melk, citroensap of azijn, maizena, geraspte kaas
Kook de schorseneren volgens het basisrecept. Neem de schorseneren uit de pan en houd ze warm. Bindt het kookvocht met de maizena, strooi er geraspte kaas doorheen en breng op smaak. Saus even glad roeren en dan samen met de schorseneren serveren.
600 gr schorseneren, azijn, 400-500 gr gekookte aardappels in schijfjes, 25 gr walnoten, 2 eieren, 100 gr halfvolle kwark, peper, zout, tijm, 2 eetl gerapte belegen kaas
Kook de schorseneren volgens het basisrecept. Warm de oven voor op 180°C. Doe de aardappelschijfjes in een ovenvaste schaal en verdeel er de gekookte schorseneren over. Hak de walnoten grof en strooi ze over de schorseneren. Klop de eieren los en klop ze door de kwark. Voeg peper en zout toe. Verdeel dit over de schorseneren. Strooi er de geraspte kaas over. Laat het gerecht in de hete oven in ca. 30 minuten heet worden.
600 gr schorseneren, 1 citroen, 3 eetl fijngehakte peterselie, 2 eetl boter, peper
Kook de schorseneren volgens het basisrecept. (Het kookvocht kunt u opvangen voor soep of saus). Pers de citroen. Schep de peterselie en boter door de schorseneren. Op smaak brengen met peper en citroensap. Lekker met gekookte aardappels of gierst en een gebakken kaasplak.
150 gr pasta, 120 gr winterpostelein, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook ½ potje zongedroogde tomaatjes op olie, 20 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen. Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan. Meng de winterpostelein erdoor. Serveer direct.
1 grapefruit, 2 plukjes veldsla of winterpostelein, 2 plukjes gemengde kiemen, 40 gr parmezaanse kaas, 1 eetlepel zure room, vers gemalen peper
Parmezaanse kaas raspen op een fijne rasp. Grapefruits halveren. Beide helften uitlepelen. Vruchtvlees mengen met kaas, room en peper. Veldsla rondom in de uitgeholde grapefruits leggen. Vruchtvleesmengsel erin scheppen. Garneren met een pluk gemengde kiemen.
1 eetl olie (bv. olijfolie), 1 witte kool, 1 ui, 200 gr magere spekreepjes, 1 banaan, half bouillonblokje, knoflook naar smaak, zout, scheutje zoete sojasaus
Snij de witte kool in fijne reepjes. Snipper de ui fijn. Bak de spekreepjes knapperig in een wok en haal ze eruit. Doe 1 eetlepel olie in de wok en voeg de gesnipperde ui toe. Als de ui iets glazig begint te worden, kool toevoegen. Snij ondertussen de banaan doormidden en dan in halve partjes. Na 5 min het halve bouillonblokje, de spek, kruiden en zout bij de kool voegen.
Op het laatst banaan toevoegen. Voorzichtig omscheppen. Lekker met rijst of gebakken aardappels.