De koe komt op dit moment steeds vaker in een kwaad daglicht te staan: ze stoot grote hoeveelheden schadelijke gassen uit en voor rundvleesproduktie een enorm grote hoeveelheid voer nodig, wat geteeld moet worden op grond die daardoor niet beschikbaar is voor de teelt van menselijke voedingsgewassen.
Eerlijk gezegd snap ik er als biologisch(-dynamisch)e boer weinig van!
Voor mij is de koe juist hèt landbouwdier van de gezonde kringlopen: de koe levert de meest evenwichtige mest voor het land. Een (niet àl te overfokte) koe eet voornamelijk gras en klaver, gewassen die mensen gewoonlijk niet eten maar die in een gezond landbouwbedrijf wel altijd nodig zijn voor de vruchtwisseling en de biologische stikstofbinding! Gras met klaver is een waardevolle rustvrucht voor de grond, naast de intensievere teelten als aardappels, groenten en granen. Behalve haar goede kwaliteit mest levert de koe ook vlees en melk en nog iets heel anders: een bepaald soort van warmte en sfeer op de boerderij. Niet voor niets is hèt kenmerk voor landbouw voor de meeste mensen: koeien in de wei.
Wij mensen danken in werkelijkheid ongelooflijk veel aan de koe…een loflied is helemaal op zijn plaats.
van de initiatiefgroep Leeuweriksveld is geslaagd, fondswerving voor de stichting, vernieuwing van het (asbest-)dak van onze schuur, een aanbouw voor enkele koeien en voor opslag, zonnecellen, promotie en voorlichting, een afdak voor de machines, een bescheiden zorgtak, een mooie verzorgde èn praktische inrichting van ons erf: allemaal projecten waaraan we vanuit de initiatiefgroep gaan werken!
Veldsla | - | 't Leeuweriksveld |
Witte kool | - | van Vilsteren, Marknesse |
Rode biet | - | Gerbranda State, Sexbierum |
Gemengde kiemen | - | De Peuleschil, Rottevalle |
Witlof | - | Klompe, Biddinghuizen |
Ui | - | Zorgboerderij Emmeloord |
Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren een inleidende avond over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp. Vrijdag 29 april a.s. op 't Leeuweriksveld. Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.
Atelier Geerlings in Holsloot organiseert een workshop 'De Edda als paasbezinning'.
Een kijkje in de keuken van de IJslandse mythologie. We maken in deze cursus kennis met de Voluspa, het scheppingsverhaal. Met extra aandacht voor de dood van Baldur en Pasen. De tekst is krachtig en beeldend. De beeldkracht ga je zelf vormgeven in kleur op papier. We werken aan de hand van het verhaal met pastelkrijt, aquarel- en acryl-verf.
Drie zaterdagochtenden: 26 maart, 2 april en 16 april, en drie maandagochtenden: 4 april, 11 april, 18 april, van 10:00 tot 12:30.
Kosten 45,- (incl. materiaal).
www.ateliergeerlings.nl
0591-564430.
Na noeste arbeid van Martin kunnen we nu met trots onze nieuwe webwinkel aan u presenteren! U kunt ons complete assortiment biologisch(dynamisch)e levensmiddelen voortaan ook bestellen via:
www.leeuweriksveld.webxpress.nl/home.
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
Winterpostelein, prei, waspeen, …
Winterpostelein*/100g | 0,70 |
Sinaasappels Salustiana/kg | 1,70 |
120 gr veldsla, 2 eetl walnoten, 50 gr gemengde kiemen, 50 gr gemalen belegen kaas, 1 theel mosterd, 6 eetl (saffloer)olie
Vermeng azijn, zout, peper en mosterd. Voeg de olie al roerend toe. Was de veldsla en leg een bedje veldsla op een schaal. Schik de kiemen, de gemalen belegen kaas en de noten erop. Overgiet dit vlak voor het serveren met de saus.
250 gr gehakt, 400 gr gesneden witte kool, 1 kleine ui (gesnipperd), ½ theel. kerrie, ½ theel. paprikapoeder, ½ zakje nasikruiden (wel eerst in heet water), peper en zout, 1 klein blikje tomatenpuree.
Voor de aardappelpuree:
500 gr aardappelen, melk, klontje boter, peper, nootmuskaat, eventueel zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en kook deze gaar. Maak er met hete melk en een klontje boter puree van. Naar smaak peper, nootmuskaat en zout toevoegen. Kook de kool ongeveer 10 minuten in een laagje water. Wel de nasikruiden in heet water. Snipper de ui en bak deze kort. Voeg het gehakt toe, de kruiden en de tomatenpuree, meng goed en bak even. Voeg de kool toe en laat ongeveer 10 a 15 minuten stoven op laag vuur. Vet een ovenschaal in. Doe het koolmengsel erin en dek af met de aardappelpuree. Zet ongeveer 20 minuten in de oven tot er een bruin korstje op is.
400 gr rode bieten, 1 ui, scheutje olie, 1 potje witte bonen in tomatensaus of 1 potje gekookte kikkererwten of linzen, een handvol rozijnen, scheutje azijn, 2 fijngemalen kruidnagelen, 1 sinaasappel, 1 eetl. verse tijm of 1 theel. gedroogde tijm, ev. salami, in kleine stukjes gesneden
Pel en snipper de ui. Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Pers de sinaasappel. Fruit de ui in olie en voeg de kruidnagel toe. Voeg de bieten en het sinaasappelsap aan de ui toe en kook het in ongeveer 15 min. gaar. Voeg nu alle overige ingrediënten toe in een ruime pan en schep de massa een paar maal om. Laat het geheel nog even goed doorwarmen. Lekker met gekookte aardappel, gierst of rijst.
400 gr witlof, ½ theel. rozemarijn, peper en zout, boter of olie om in te bakken, evt. plakjes ham en/of kaas
Snijd een plakje van de onderkant van het lofstronkje af en snijd de witlof in de lengte in reepjes. Roerbak de groente met de rozemarijn 3-5 min. in wat boter of olie. Leg er eventueel de laatste minuten plakjes ham en/of kaas op voor een extra lekkere maaltijd. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met gebakken aardappelen en een burger.
Variatie: Men kan ook een appeltje mee te bakken.
200 gr gesneden witte kool, 200 gr prei, 100 gr portobella's of champignons, 3 eetl. (hazel)notenpasta (uit natuurvoedings-winkel), 5 eetl.sojacuisine of 2 eetl. creme fraiche, 2 eetl. tamari, 2 eetl. (ahorn)siroop, vers gemalen peper, 2 x 1 scheutje (olijf)olie
Lelijke bladeren van de prei verwijderen. Prei in de lengte doorsnijden, goed uitspoelen en in stukjes snijden. Witte kool en prei even bakken in de olie. Met een scheutje water in ongeveer 10 à 15 min. gaar stoven. Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje, in reepjes snijden en bakken in olie. Notenpasta, sojacuisine, tamari, siroop en peper toevoegen en door elkaar roeren. Groenten op borden of in een schaal scheppen. Paddestoelen-notenroom erover verdelen.