Elk jaar bestel ik in januari het plantgoed voor een heel jaar, en besluit dan steeds weer om al in week 10 te beginnen met planten. Natuurlijk heb ik geen flauw idee wat voor weer het in week 10 zal worden, het enige wat je in januari al weet is dat het in week 10 — dat is dus begin maart — de meeste jaren nog veel te nat is om al in de vollegrond aan het werk te gaan. Maar ja, ons bedrijf zit nu eenmaal zo in elkaar dat we zoveel mogelijk het hele jaar door zelf willen en in zekere zin ook moeten telen. Dus wil ik vroeg beginnen.
Vorige week was het weer zover dat de eerste planten kwamen, en dat het eigenlijk nog veel te nat was. Dus alle goede voornemens van januari meteen weer overhoop, want daar waar de meeste planten volgens de zevenjarige vruchtwisseling zouden moeten komen, was het nog volstrekt onmogelijk om in de grond te werken.
Alleen op het land waar de koolplanten gepland stonden kon ik al fatsoenlijk aan de gang, omdat dat een droog stuk is waar twee jaar grasklaver op heeft gestaan. De kolen staan daarom nu keurig op de juiste plek in vruchtbare grond netjes onder het vliesdoek te groeien. Voor de andere planten hebben we deels een plek gemaakt in de tunnelkassen door de spinazie en raapstelen te oogsten, die jullie nu in het pakket aantreffen. Zo kunnen we straks de eerste sla, paksoy, andijvie en koolrabi uit de tunnels oogsten. De rest heeft een plekje gevonden tussen de beide tunnelkassen: dit is ook een mooi droog stukje grond waar je dus vroeg aan de slag kunt.
Inmiddels is het weer zo mooi dat ik voor aanstaande vrijdag alweer met loonwerker Tietema, die de mest voor ons strooit, afgesproken heb. Een groot deel van het land is lekker opgedroogd en kan nu goed bewerkt worden. Dat komt goed uit: de plantuitjes, de voorgezaaide peulen, capucijners en tuinbonen, en de eerste zaaisels kunnen dan in de grond. Ook komt in week 12 alweer een nieuwe lading planten en we kunnen natuurlijk niet blijven improviseren!
Wouter
Raapsteel | - 't Leeuweriksveld |
Spinazie | - 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - 't Leeuweriksveld |
Taugé | - De Peuleschil, Rottevalle |
Uien | - via Eko de Eerste |
Broccoli | - via de Zaai-ster (Spanje) |
Pastinaak, prei, rode kool & appel, …
200 gr gekookte rijst, ½ Spaanse peper met de zaadlijsten, 1 kleine ui of 1½ bosuitje, 150 gr taugé, 1 ½ eetl. sojasaus, 1 eetl. zonnebloemolie, 2 kleine eieren, ½ theel. sesamolie, 1 klein teentje knoflook, eventueel wat bladpeterselie
Verhit ½ eetl. zonnebloemolie samen met de sojasaus en sesamolie in de wok. Snijd de rode peper en (bos)uien fijn en wok deze kort. Pers de knoflookteen fijn, voeg deze toe en wok nog 1 minuut. Voeg de rijst hand voor hand toe en zorg dat het mengsel goed in de rijst trekt en zich verdeelt. Bak ± 5 minuten zodat de rijst goed warm wordt. Vorm een kuiltje in het midden tot je de bodem kan zien, voeg ½ eetl. zonnebloemolie toe. Kluts de 3 eieren in het midden en wacht tot het een zacht gestolde omelet wordt. Roer vervolgens de eisnippers door de rijst. Wok de taugé nog 2 minuten mee. Verdeel de rijst over de borden en voor wat extra pit verdeel een beetje peterselie over de rijst. Lekker met een frisse salade.
bron: http://foodinista.nl/
1 bosje raapstelen, 500 gr aardappels, 100 ml warme melk, 25 gr boter, nootmuskaat, 15 gr kruidenboter (of gewone boter en verse tuinkruiden, zoals daslook en bieslook), 1 kleine gesnipperde ui, 125 gr paddenstoelen, klontje boter, paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout, 1 ei
Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen. Snijd ze in stukjes van hooguit 2 cm. Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm de melk. Giet de aardappels af en maak er met de warme melk en de kruidenboter een mooie gladde puree van. Bak de ui met wat paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout tot ze bruin worden en bak dan de paddenstoelen mee tot die ook bruin zien. Breek een ei boven de massa en roer dit stevig door, zodat er een ui-paddenstoelen-eimengsel ontstaat. Roer de raapsteeltjes en het paddenstoelenmengsel door de aardappelpuree en warm kort door. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.
1 eetl. olijfolie, 400 gr verse bladspinazie, 1 eetl. pijnboompitten, ½ teentje knoflook, 25 gr rozijnen, ¼ theelepel gemalen komijn (djinten), 125 ml Turkse of Bulgaarse yoghurt
Wel de rozijnen 10 minuten in warm water. Laat de yoghurt op kamertemperatuur komen. Was de spinazie goed, verwijder eventueel wortels en lelijke plekken en laat het uitlekken. Snijd de spinazie eventueel kleiner. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een ruime pan, voeg de spinazie toe en laat hem op een laag vuur al omscheppend slinken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Doe de spinazie over in een zeef en druk het vocht eruit. Doe de spinazie met de uitgeperste knoflook, rozijnen, komijn, yoghurt en zout en peper (naar smaak) terug in de pan en warm alles goed door. Garneer de spinazie met de pijnboompitten.
bron: www.okokorecepten.nl / kookboek: "Kook ook - Multiculti"
500-600 gr broccoli, 150 gr risottorijst, 1 kleine ui, handje geraspte kaas, eventueel 60 ml droge frisse witte wijn, 1 liter water, 2 bouillonblokjes, boter of olie
Kook 1 liter water met de bouillonblokjes. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes. Was de broccoli en verdeel deze in roosjes. Fruit in een pan met zware/dikke bodem in de olie of boter de ui circa 5 minuten. Voeg de rijst toe en bak ze al omscheppend tot ze glazig zijn. Eventueel wijn toevoegen, blijf roeren tot de wijn helemaal is opgenomen door de rijst. Schep in gedeeltes de bouillon door de rijst, blijf roeren en wacht steeds met toevoegen van nieuwe bouillon tot deze is opgenomen door de rijst. Voeg na 10 minuten de broccoli toe. Na nog 10 minuten is de rijst gaar. Strooi de kaas erover.
bron: www.lekkerensimpel.com