De kern van héél veel problemen die mensen hebben, heeft met eigendom te maken.
Van ruzies tussen kleine kinderen tot en met wereldoorlogen, van de concurrentiestrijd in de economie in het groot tot het gevecht om een goed en zeker inkomen voor zichzelf door ieder individu in het klein: het draait om eigendom.
Ons denken over eigendom is sterk bepaald door oeroude gewoontes, die van generatie op generatie doorgegeven worden en die natuurlijk ook vastgelegd zijn in wetten. Het huidige eigendomsrecht stamt in zijn essentie al uit de Romeinse tijd en is nog van vóórchristelijke oorsprong. Het is zo'n diepliggend fundament van onze samenlevingsorde dat het niet eenvoudig is om dit onbevangen en nuchter-kritisch te beschouwen: onze hele sociale wereld is erop gebouwd! In veel opzichten komt ieders inkomen nu voort uit deze basis. De tak waar je op zit, ga je toch niet afzagen...
De geesteswetenschapper Rudolf Steiner achtte het hoogst noodzakelijk wél een sprong te wagen naar een nieuwe “tak”: naar een nieuw fundament voor onze samenleving in de vorm van een wezenlijk vernieuwd eigendomsrecht. Zowel grond als bedrijven kunnen in dat nieuwe eigendomsrecht niet meer gekocht of verkocht worden: ze worden geschonken aan degene(n) met de beste vaardigheden om ze ten bate van de hele mensengemeenschap te beheren. Deze oefent zijn opgave uit zolang hij dat kan en wil, en daarna wordt de zaak weer verder geschonken aan degene die op dat moment de beste opvolger is.
Een gevolg hiervan is, dat de ondernemer, en al zijn medewerkers met hem, bevrijd worden uit het egoïsme waarin ze als gevolg van het privé-eigendom aan grond en bedrijven nu gevangen zitten. Want: “De vrije samenwerking van mensen op geestelijk gebied verkrijgt door haar eigen wezen een sociaal karakter, wanneer zij zich maar werkelijk vrij kan ontwikkelen.” Meer hierover a.s. zaterdag op 't Leeuweriksveld!
Wouter
Veldsla | - 't Leeuweriksveld |
Bleekselderij | - via de Zaai-ster |
Courgette | - via de Zaai-ster |
Winterpeen | - Gerbrandastate, Sexbierum |
Witlof | - Krops, N.O.P. |
Veldsla, paksoy, rode biet, ....
Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst
Op zaterdag 19 maart, van 13.00 tot 17.00 uur 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72, 7814 VJ Emmen.
In een gezonde economie is een manier van landbouw mogelijk die mooie, gezonde producten voortbrengt en daarbij de aarde, de planten en dieren niet tekort doet. Algemener gezegd: een gezonde economie dient de mens en niet alleen voor wat betreft zijn aardse behoeften. Wanneer een mens namelijk over een menswaardige bestaansbasis beschikt, kan hij zich ook, in een diepere zin, bezig houden met het ontwikkelen van zijn mens-zijn. Een van de voorwaarden om tot zo'n gezonde economie te komen, ligt in het veranderen van het eigendomsrecht, dat zou moeten veranderen in een gebruiksrecht: niet bezitten maar beheren!
In inleidingen en in gesprek gaan we deze middag nader onderzoeken hoe deze gezonde economie eruit zou kunnen zien en wat daar voor nodig is. Vrijwillige bijdrage, opbrengst ten bate van het staatsvrije schooltje 't Leeuweriksnest.
Tevens op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.
Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl
Iedereen weet hoe je worteltjes moet koken, maar we vergeten vaak dat ze geroosterd ook lekker zijn. Ze zijn zelfs verrukkelijk, omdat de droge lucht van de oven de suikers concentreert en karameliseert. Om ze te roosteren moet je ze schillen en in de lengte in kwarten snijden. Leg ze met wat olijfolie en een snufje zout in een braadslee. (Je kunt er als je wilt ook wat licht geplette tenen knoflook bij doen.) Rooster ze 35 minuten bij 180°C (gasovenstand 4) tot ze goudbruin en zacht zijn, en keer ze halverwege een keer om. Maak ze af met een drupje balsamicoazijn en wat zeezout.
1 struik bleekselderij, 1 rode ui, 1 teentje knoflook, tijm, 2 eetlepels olijfolie, 1 blik tomatenblokjes (400 g), zout en versgemalen peper.
Bleekselderij schoonmaken en schuin in stukjes snijden. Ui pellen, halveren en in dunne partjes snijden. Partjes loshalen. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Wok verhitten tot gloeiend heet.
Olie over panbodem laten uitvloeien. Bleekselderij en ui al omscheppend ca. 2 minuten bakken, knoflook en tijm toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken. Tomatenblokjes afgieten en in wok doen. Groentemengsel nog 5-10 minuten verwarmen tot bleekselderij beetgaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren bij gegrilde vis.
Twee vellen bladerdeeg per 'flapje'. Een stronk witlof per bladerdeeg-flapje. Twee plakken ham per flapje. Wat plakken belegen kaas
Kontje van witlof afsnijden, halveren en 5 minuten koken. Bladerdeegvellen uitspreiden. Plakken ham op bladerdeegvellen leggen. Witlof erop en kaas erover. Afdekken met 2e plak ham en 2e vel bladerdeeg. Zijkanten dichtvouwen. Er ontstaat zo een vierkant bladerdeegflapje. Afbakken volgens gebruiksaanwijzing van bladerdeeg (ongeveer half uur).
1 ui, in grove stukken, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel kerriepoeder, de courgette uit het pakket, in stukken gesneden, 1½ liter groente- of kippenbouillon, 45 g rijst, stuk van een courgette, in dunne plakken geschaafd en even geblancheerd, yoghurt
Doe de ui, olijfolie en zout in een grote pan en zet die op een matig tot hoog vuur. Bak de ui in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg het kerriepoeder toe en bak nog 2 minuten. Voeg de courgettes, bouillon, rijst en peper toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat nog 20 minuten pruttelen.
Blancheer intussen de geschaafde plakken courgetteplakken. Maak de soep in een blender of keukenmachine glad. Serveer onmiddellijk met een dotje yoghurt en garneer met de dunne courgetteplakken.
150 gram gierst, 1 kleine rode ui, bakje cherry tomaatjes, de veldsla uit het pakket, 150 gram zachte geitenkaas, 6 dadels, ontpit, 2 takken verse munt, snufje peper en zout, scheutje olijfolie om in te bakken
Kook de gierst in 2½ keer zoveel water beetgaar in ongeveer 20 minuten. Giet het overtollige water af en laat 10 minuten nagaren. Snipper de ui, halveer de tomaatjes en verhit wat olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui en tomaat voor 5 minuten.
Schep de gierst erbij en breng het geheel op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en schep de veldsla erdoorheen. Verdeel alles over twee diepe borden en top het gerecht af met blaadjes munt, geitenkaas en dadels.