Veel klanten van 't Leeuweriksveld hebben net als wijzelf mooie, 'eigenwijze' bezigheden. Zoals Florien de Graaf en Eleonora Helderman bijvoorbeeld, die voor deze brief een bijdrage instuurden.
In Valthermond geef ik les op een wat ander manier dan gebruikelijk. Ik geef o.a. kennis door over het gedrag en de behoefte van paarden. Hoe je met ze kunt communiceren, zodat je begrijpelijk wordt voor een paard, hij je respecteert en graag met je samen wil werken.
De lessen worden gegeven in alle rust met respect voor de inbreng en het niveau van ruiter en paard. De paarden worden getraind in harmonie met hun anatomie. We maken een stevig fundament, waarop je verder kunt bouwen: van buiten rijden tot Hoge School.
Ik werk samen met diverse deskundigen. Het gezond houden van een paard vraagt vakkennis op verschillende gebieden.
De lessen zijn geschikt voor volwassenen en kinderen met en zonder eigen paard. Ook voor mensen met een PGB.
Informatie en contact:
Florien de Graaf, I.S.P.H. instructrice
Ridder + 1 Ring aan de Academische Rijschool van Klassiek Grootmeester Bent Branderup,
Zuiderdiep 485
7876 BD Valthermond
www.sincerita.nl
tel. 0599-512 690 of 06-30 663 116 (tussen 20.00 en 21.00)
Dansen van Universele Vrede in Emmen. Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen.
(Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies. Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis.
De eerste Dansmiddag is met enthousiasme ontvangen. We gaan dus door. Wie danst met ons mee?
10 april, 13-17u.
Grote zaal Vrije School Michaël, (Prinsenlaan 80. Emmen)
Eleonora Helderman, 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Kosten € 8, -
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Boterknolletjes | - | Albert Wissmann, Frederiksoord |
Groene kool | - | van Vilsteren, NOP |
Winterpeen | - | Asse Aukes, Sexbierum |
Knolvenkel | - | Salamita, Sicilië |
In de boerderijwinkel hebben we de komende paasdagen een speciale actie: u krijgt 10% korting op al het biologisch lams- en schapenvlees van De Sterke Akkers uit Dalen.
Het supermalse en verrassend smaakvolle vlees komt van drie tot negen maanden oude lammeren. Het schapenvlees is erg lekker, waarschijnlijk door het uitgekiende rantsoen waarmee ze verwend worden.
Op de website www.desterkeakkers.nl ziet u een prijslijst waar u een keuze uit kunt maken.
Bestellen kan bij 't Leeuweriksveld tot uiterlijk 30 maart. U kunt dit vervolgens vanaf 1 april afhalen op 't Leeuweriksveld. Een kijkje op de mooie website is overigens zowiezo de moeite waard!
Winterpostelein * | 0,35 / 100g |
Radijs | 1,10 / bosje |
5054 Lentebrood, een spelt-desembrood, rijk gevuld met sultana's, krenten, marsepein, sucade, oranjesnippers, kaneel. 500 g | 4,95 |
30K3 Kamut-noot-pompoen | 2,55 |
Deze gele knolletjes worden ook wel zandraap, boterraap en goudbol genoemd. Het is een oude, vergeten groente met een bitterzoete smaak. Licht pittig. Ook wel te vergelijken met radijs. De knolletjes kunnen rauw worden gegeten, maar ook gekookt of gebakken. Eventueel begeleid door een kerrie- of notensausje. Of anders verwerkt in een stamppot.
300 gr boterknolletjes, 1 wortel, handje geweekte rozijnen, ½ appel in stukjes, handje gehakte (hazel)-noten, olijfolie, scheutje diksap, knoflook naar smaak, mosterd
De boterknolletjes en de wortel raspen of in kleine blokjes snijden. Geweekte rozijnen, appel, en (hazel)-noten erdoor mengen. Maak een sausje van olijfolie, diksap, knoflook, mosterd en evt. azijn. Giet dit over de groenten. Goed mengen.
500 gr boterknolletjes, 2 sjalotten, 1 eetl tijmhoning of neutrale honing, snuifje tijm, 1 eetl olijfolie, ca. 1 eetl groentebouillon-extract
Maak de boterknolletjes schoon en schil ze eventueel. Los het bouillonextract op in 1½ deciliter heet water. Snij de knolletjes in kwarten. Snipper de sjalotten. Verwarm de olie en fruit de sjalotten samen met de tijm en de honing zachtjes glazig. Voeg de bouillon en de boterknolletjes toe. Laat de groenten zonder deksel zachtjes koken tot het vocht verdampt is en de boterknolletjes mooi glanzen.
600 g venkel, 2 glazen droge witte wijn, 30 g boter, 30 g bloem, 7 dl. bouillon, 1 eidooier, ½ dl. melk, citroensap, zout, peper
Snij van de venkel de groene uitspruitsels weg (bewaar die) en een stukje van de stronk. Snij de venkel in stukjes en was die zorgvuldig. Kook de venkel zachtjes in de wijn in ca. 15-20 min. gaar. Wrijf de venkel door de zeef. Smelt de boter, voeg de bloem toe en dan geleidelijk de bouillon en de gepureerde venkel met kookvocht. Breng de soep aan de kook, leg een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de soep 5 min. zachtjes koken. Maak de soep af met de melk, losgeklopte dooier, zout, peper en wat citroensap.
400/500 gr (kruimige) aardappels, 2 rode uien, 2 preitjes (totaal ± 200 gr), 100 gr winterpostelein, scheutje melk, vegetarische worstjes, olijfolie, zout en peper
Schil de aardappels en kook ze gaar. Stamp ze met een beetje melk tot puree. Snipper de ui en snij de prei in ringen. Fruit in weinig olijfolie eerst de ui twee minuutjes en bak daarna de prei mee tot deze gaar is. Bak ondertussen ook de vegetarische worstjes in olijfolie. Nadat ze mooi bruin zijn, snij je deze in stukjes. Meng de aardappelpuree met het prei-uien mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de postelein en de vega-worstjes toe. Warm het eventueel nog even goed door.
1 groene kool, 100 g pinda's, 1 ui gesneden, 1 teen knoflook geperst, 2-3 theel. komijnpoeder, 2-3 theel. gemberpoeder, 3 eetl. zoute ketjap of tamari, peper en zout, olie om in te bakken
Kool in repen snijden, wassen en uit laten lekken. Pinda's onder voortdurend omscheppen goudbruin roosteren in een droge koekepan en apart houden. Ui en knoflook fruiten in wat olie. kruiden even meefruiten. Ketjap of tamari toevoegen en dan een deel van de kool, al omscheppend laten slinken en dan weer wat kool toevoegen tot alle kool gebakken en beetgaar is. Pinda's erdoor scheppen, en alles op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst en (gember)saus