In het laatste nummer van dynamisch perspectief, het ledenblad van de vereniging voor biologisch-dynamische landbouw en voeding, is een uitgebreid artikel over 't Leeuweriksveld gepubliceerd. U kunt het op internet nalezen (en de foto's bekijken) via de volgende link:
http://www.bdvereniging.nl/dynamischperspectief/dp201301_1.pdf
Het leuke van zo'n interview is ook, dat het weer allerlei gevolgen heeft. Zo wil een Warmonderhofstudente nu graag stage bij ons komen lopen in de maand mei. Leuk én handig, want dan is er volop werk.
Ook kregen we naar aanleiding van het interview bezoek van een oude “crack” uit de b.d.wereld, Andreas Wijgmans (87) en zijn vrouw. Andreas was gedurende zijn hele lange leven actief in de b.d.beweging, onder andere op de Warmonderhof in de tijd dat deze zich nog op haar oorspronkelijke locatie in Warmond (ten noorden van Leiden) bevond (dat was voor 1965). Ook heeft hij zich 15 jaar lang ingezet voor verdeelcentrum Proserpina in Nieuwe Wetering, één van de pioniers in de distributie van biologische levensmiddelen. Daarna werkte hij met Willy Schilthuis samen in het bestuur van de bd-vereniging.
Mooi om deze mensen te leren kennen!
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Witlof | - Henk Klompe, Biddinghuizen |
Trostomaat | - via de Zaai-ster |
Venkel | - via de Zaai-ster |
Winterpeen | - via de Zaai-ster |
spinazie, postelein, rode kool+ 1 appel, aardperen, …
Preparatendagen op 't Leeuweriksveld |
Zondag 24 maart is er weer een dansmiddag van 13:00 - 17:00 met als thema
"Opbloeien - Licht als Krachtbron"
Opgeven graag voor donderdag 21 maart 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Eleonora Helderman
Zondag 7 april vindt de eerste aflevering van Koor Tussendoor plaats. Het KoorTussenDoor is opgericht met als doel zangers een kans te bieden zich een dag te verdiepen in bekende en onbekende zangstijlen. Eens in de twee maanden wordt een workshop georganiseerd met steeds een wisselend thema, onder leiding van steeds een andere dirigent. Het doel is om een dag fijn te zingen en je persoonlijk repertoire te vergroten. Plezier in musiceren staat voorop. De eerste aflevering staat onder leiding van Martine Salomons en het thema is 'klassiek met een swing'. Opgave en meer informatie via koortussendoor@gmail.com
581 Wortelbrood Gaos/750g 4,25
04 Rogge-spelt/750g 3,95
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
1 ui, 1 knoflookteentje, 25 gr boter, 300 gr prei, 2 eetl. pesto, 1/8 l slagroom (of iets meer), zout, versgemalen peper, 300 gr visfilet (bv kabeljauw of koolvis), 1 eetl. citroensap
Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de ui en de knoflook en snipper ze. Verhit de boter in de wok of hapjespan en bak de ui zachtjes 3 min. Voeg de knoflook en de prei toe en roerbak het geheel ca 4 min. Roer de pesto en de slagroom door het preimengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Snijd de vis in stukken van ca 4 cm, besprenkel deze met citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Doe het preimengsel in een ovenschaal en schep de vis erdoor. Dek de schaal af. Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 25 min gaar worden. Lekker met tagliatelle of gekookte aardappelen.
300 gr witlof, 80 gr jonge kaas, 30 gr noten, 1 banaan, 1 appeltje, een handje rozijnen of een handje dadels, eventueel augurkjes naar smaak.
Dressing: 3 eetl. kwark of zure room, 2 eetl. mayonaise, 1 eetl. citroensap of azijn, een mespuntje mosterd, peper en zout
Laat de rozijnen minimaal 10 minuten weken in heet water of ontpit de dadels en snijd deze in stukjes. Was de witlof en snijd deze in reepjes. Snijd de kaas in blokje. Hak de noten in stukjes en rooster deze even in een droge koekenpan. Snijd de banaan in stukjes. Snijd de appel in stukjes. Snijd eventueel de augurken in stukjes. Klop de dressing. Meng alles door elkaar en laat minimaal een kwartiertje staan. Serveer bij bijvoorbeeld een kop linzensoep of bij rijst of bulgur.
1 grote of 2 kleine knolvenkels, 1 of 2 tomaten, olijfolie of boter, 1 eetl. citroensap, peper en zout (grof zeezout), ½ theel. venkelzaad, ev. (geiten)kaas
Was de venkel, verwijder de kern en snijd de venkel in plakken van ca. 1 cm dik. Was de tomaten en snijd deze in plakken van ca. 1 cm dik. Neem een grote koekenpan, verwarm boter of een scheutje olijfolie, verdeel de venkel met het venkelzaad over de pan, sprenkel er het citroensap over en leg er de plakjes tomaat bovenop. Strooi er een weinig peper en zout over en laat het geheel ruim een kwartier bakken tot de venkel gaar is. Strooi er ev. geraspte kaas over en laat de kaas even smelten. Serveer met gebakken aardappeltjes, rijst of pasta.
500 gr aardappels, 600 gr winterpeen, 275 gr ui, 1 laurierblaadje, 30 gr boter, 250 ml melk, ½ bosje bladpeterselie, 200 gr oude kaas, zout, zwarte peper
Was de aardappels en winterpeen. Pel de uien. Snijd de aardappels in vieren en de wortels en uien in grote stukken. Zet een pan met 5 deciliter water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe de aardappels in de pan, dan de wortels en dan de ui. Voeg 1 eetlepel zout, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en het laurierblaadje toe. Doe de deksel op de pan en kook zo'n 25 minuten. Snijd de kaas in kleine blokjes. Giet nu het water af, haal de laurierblaadjes eruit en stamp de hutspot met een stamper. Roer de boter, de melk en de kaas erdoor en warm goed door. Breng de hutspot op smaak met peper en zout.
1 ei, 1 kleine ui, 2 tomaten, 2 eetl. boter of margarine, 1 klein teentje knoflook, 250 gr gesneden prei, zout, peper, 1 à 2 theel. Italiaanse keukenkruiden, 1 theel. citroensap
Het ei in ca. 10 min. hard koken, laten schrikken, pellen en fijn snipperen. De ui pellen en in ringen snijden. In een pan de boter smelten. De knoflook pellen en erboven uitpersen. Voeg 1 eetl. water, prei, zout, peper en keukenkruiden toe. Laat dit met het deksel op de pan in ca. 12 min. bijna gaar stoven. Schep de ui en tomaat erdoor en laat het in ca. 3 min. gaar worden. Voeg het citroensap toe en doe het over in een schaal. Bestrooi het met de eisnippers.