Een tijd geleden stond in Trouw een artikel over een “Imker met afgeknipte vleugels”.
Het ging over een imker, die zijn bijen volledig volgens biologische richtlijnen houdt en verzorgt en met hen altijd op zoek is naar plekken in Nederland, waar de bijen honing van planten kunnen halen, die onbespoten zijn. Hij heeft zich vervolgens bij de SKAL (controleorganisatie voor het biologische keurmerk) aangemeld voor een certificaat, maar krijgt dit niet, omdat het volgens de richtlijnen in Nederland niet te garanderen is, dat de bijen alleen onbespoten bloemetjes bevliegen.
Maar als hij zijn honing voor de gangbare prijs moet verkopen, kan deze imker de bijen niet meer biologisch houden, want dat is een veel meer op de bijen afgestemde en minder opbrengstgerichte manier van bijenhouden en kan met een lagere prijs niet uit.
Ik dacht meteen, dat is een honing, die ik in de winkel wil hebben. Want wat is nu biologischer: honing uit eigen land met heel misschien een keer een fout bloemetje erin, of een goedgekeurd product uit Oosteuropa/Zuidamerika/Nieuw-Zeeland met een reuze transportweg?
We gaan dus de honing binnenkort in ons assortiment opnemen.
Op 't Leeuweriksveld gaan we op tweede paasdag 21 april weer kiezelpreparaat maken en hoornmestpreparaat roeren en spuiten.
Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen (14-18u).
Verder gaan we op zaterdag 17 mei, 14 juni en 19 juli kiezelpreparaat spuiten en bloemen verzamelen voor de compostpreparaten, telkens van 7-10 u.
Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat, kamille- en paardebloempreparaat en graven het kiezelpreparaat op.
U kunt aan alle activiteiten met preparaten deelnemen, u moet zich daarvoor wel opgeven.
Snijbiet | - 't Leeuweriksveld |
Raapsteel of andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - 't Leeuweriksveld |
Regenboogpeen | - Krispijn van den Dries, Ens |
Groene kool, 1 rammenas, …
In mijn schoonheidssalon in Sleen werk ik met de producten van Dr. Hauschka en Weleda. Natuurzuivere en biologische producten, bereid volgens homeopathische principes en antroposofische inzichten. Wat je ruikt en voelt is echt en is niet versterkt met synthetische toevoegingen voor geur en smeerbaarheid. Ontdek de heerlijke zorgvuldige behandelingen en wees welkom in mijn praktijk!
Femmie Timmerman 0624720208, Rhebruggenstraat 10, Sleen
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p. Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda (Oma Serveert)
kaassoufflé: ½ ui, 1 teentje knoflook, 1 kleine prei, ½ rode paprika, 2 plakken bladerdeeg, 100 gr oude kaas aan 1 stuk, 20 gr boter, 25 gr bloem, 250 ml melk, 1 ei, 2 sneetjes bruin brood
winterpostelein: 1 eetl olijfolie extra vergine, ½ eetl witte wijnazijn, ½ eetl mosterd, 125 gr cherrytomaten, 75 gr winterpostelein
Kaassoufflé: Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
Snijd de kaas in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de ui, knoflook, prei en paprika circa 2 minuten. Smelt in een andere pan de boter en voeg de bloem toe. Gaar circa 2 minuten onder continu roeren.
Schenk de melk erbij, laat circa 4 minuten koken en blijf goed roeren. Zet het vuur uit en roer de kaasblokjes erdoor. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper. Roer de saus door de groente. Verdeel de groentevulling over ovenschaaltjes of koffiekopjes. Kluts het ei en bestrijk het bladerdeeg met het ei en bestrooi met een beetje zout en peper. Dek de bovenkant van de ovenschaaltjes/ koffiekopjes af met het bladerdeeg. Snijd de uitstekende randen eraf.
Leg de restjes bladerdeeg op de bakplaat naast de ovenschaaltjes/koffiekopjes en bak de kaassoufflés in de oven in circa 20 minuten gaar. Leg de sneetjes brood circa de laatste 5 minuten bij de kaassoufflés in de oven.
Winterpostelein: Meng in een ruime kom de olijfolie, azijn, mosterd met een beetje zout en peper. Halveer de cherrytomaten en meng ze door de dressing. Meng net voor het serveren de winterpostelein door de cherrytomaten.
Serveer de kaassoufflés in het ovenschaaltje samen met de salade. Halveer de sneetjes brood en serveer samen met de gebakken restjes bladerdeeg bij de kaassoufflés.
bron: www.24kitchen.nl
600 gr aardappelen, 1 bos raapstelen of 1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, eventueel 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten of gehakte noten, peper en zout, een kopje Parmezaanse kaas
Schil de aardappelen en kook ze gaar in circa 20 minuten. Was de raapstelen, verwijder de wortels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Of was de andijvie en snijd deze in reepjes.
Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met de uitgeperste knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen.
Giet de aardappels af en maak er met boter en melk puree van. Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar.
Maak op smaak met peper en zout. Serveer de raapstelenstamppot direct, laat de stamppot met andijvie nog even doorwarmen. Bestrooi vlak voor het serveren met de kaas.
Lekker met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst.
1 bosje snijbiet, 1 ui gesneden, 1 teen knoflook geperst, olie om in te bakken, 1 theel. bouillonpoeder, 1 oude boterham, 50 g geraspte oude kaas
Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de knoflook en pers deze uit. Boterhammen verkruimelen en in een koekenpan droog en knapperig roerbakken. Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden.
Ui en knoflook fruiten in olie, bouillonpoeder en snijbiet toevoegen en 5 min. roerbakken. Snijbiet in een ovenschaaltje doen, eerst de kaas en dan de broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde gril of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Variatie zonder kaas: u kunt grof gemalen noten en broodkruim mengen en dit over de schotel verdelen.