Pakketbrief week 13, 31 maart 2010

logo

Deze week

Er begint al het nodige zichtbaar te worden op de groenteakker: de eerste twee plantingen zijn achter de rug en ook de tuinbonen, peulen, capucijners, plantuitjes en het eerste bedje raapstelen zitten 'erin'.
De prei herstelt zich weer een beetje van de zware winter - hij heeft wel veel schade geleden. Een collega heeft zijn hele preiveld zelfs moeten onderfrezen; zo erg is het bij ons gelukkig niet maar het is veel werk om de prei klaar te maken.
De winterpostelein uit de tunnelkas, die voor de hele winter bedoeld was, is in januari en februari niet of nauwelijks gegroeid. Pas half maart was hij bruikbaar en toen kwam alles ineens, met als gevolg dat u nu drie keer achter elkaar winterpostelein in het pakket vindt. Niet erg toch, het blijft een heerlijke salade! En nu duurt het weer tot november voor u haar in het pakket aantreft.
De wintertarwe is flink aan het groeien, het veld kleurt steeds intenser groen, hij heeft de winter gelukkig goed doorstaan. Nu komt het erop aan om het grasklavermengsel, één van de mooiste bodemverbeteraars die er zijn, op het juiste moment in de tarwe te zaaien. Er zit namelijk ook rode klaver in en als je die te vroeg zaait, loop je gevaar dat hij zich zo sterk ontwikkelt dat de tarwe niet meer goed oogstbaar is. De korrels moeten immers goed droog in de combine komen, en vochtige klaverblaadjes die even hoog staan als de tarwe-aren kunnen dat verstoren.

Wij wensen u een goed paasfeest!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Lentepostelein - 't Leeuweriksveld
Bosknoflook - 't Leeuweriksveld
Rode bieten - Asse Aukes, Sexbierum
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode paprika - via de Zaai-ster
Tuinkers - via de Zaai-ster
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 14 verwacht:

Raapstelen? (anders week 15), zuurkool, waspeen, …

Versaanbod week 14

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Raapstelen *1,00/bos
Bloemkool (Fr)2,50/st
5054 Lentebrood, een spelt-desembrood, rijk gevuld met sultana's, krenten, marsepein, sucade, oranjesnippers, kaneel. 500 g4,95
30K3 Kamut-noot-pompoen2,55
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Een tweede Dansmiddag

Dansen van Universele Vrede in Emmen. Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen.
(Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies. Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis.
De eerste Dansmiddag is met enthousiasme ontvangen. We gaan dus door. Wie danst met ons mee?
10 april, 13-17u.
Grote zaal Vrije School Michaël, (Prinsenlaan 80. Emmen)
Eleonora Helderman, 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Kosten € 8, -

Paardrijden, maar dan anders

In Valthermond geef ik les op een wat ander manier dan gebruikelijk. Ik geef o.a. kennis door over het gedrag en de behoefte van paarden. Hoe je met ze kunt communiceren, zodat je begrijpelijk wordt voor een paard, hij je respecteert en graag met je samen wil werken.
De lessen worden gegeven in alle rust met respect voor de inbreng en het niveau van ruiter en paard. De paarden worden getraind in harmonie met hun anatomie. We maken een stevig fundament, waarop je verder kunt bouwen: van buiten rijden tot Hoge School.
Ik werk samen met diverse deskundigen. Het gezond houden van een paard vraagt vakkennis op verschillende gebieden.
De lessen zijn geschikt voor volwassenen en kinderen met en zonder eigen paard. Ook voor mensen met een PGB.
Informatie en contact:
Florien de Graaf, I.S.P.H. instructrice
Ridder + 1 Ring aan de Academische Rijschool van Klassiek Grootmeester Bent Branderup,
Zuiderdiep 485
7876 BD Valthermond
www.sincerita.nl
tel. 0599-512 690 of 06-30 663 116 (tussen 20.00 en 21.00)


Recepten

Bosknoflook

Snijd het fijn en gebruik het vers (als garnering) of gebakken. In bijvoorbeeld soepen, salades, roerbakgroenten en rijstschotels.

Nasi goreng met prei, paprika en (bos)knoflook

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr rijst, 1 eetl olie, 150 gr nasi/bamivlees, 1 kleine ui, 250 gr prei, 1 paprika, 2 bosknoflook, 75 ml ketjap manis

Snijd de ui in partjes. Snij de prei in schuine ringen. Snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de knoflook fijn, ook het groen. Houd het groen apart. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rijst direct na het afgieten in een wijde schaal om snel af te koelen. Verhit de olie in een wok en roerbak het nasi-bamivlees goudbruin in 8 min. Voeg de ui, de prei en de paprika toe en roerbak 5 min. Voeg de knoflook toe en roerbak 1 min. Schep de gekookte rijst erbij en roerbak tot de rijst goudbruin kleurt. Schep op het laatst de ketjap erdoor.

Penne met witlof en gorgonzola

hoofdgerecht voor 4 personen

400 gr witlof, 150 gr gorgonzola, 125 gr spekjes, 400 gr penne rigate, 250 ml slagroom, 1 ui, 1 snufje zout, 1 snufje versgemalen peper

Snijd 1 cm van de onderkant van de stronkjes witlof. Scheid het harde van de stronkjes van de zachte sla-achtige delen. Snijd het harde van de witlof in zaaer kleine blokjes en was ze in koud water. Snijd de zachte delen in heel dunne reepjes en was deze ook in koud water. Hak de ui fijn en snijd de gorgonzola in kleine stukjes. Verwarm 2 eetl olijfolie in een sauspan en fruit hierin de ui zachtjes 3 min. Voeg de spek toe en bak het 5 min zachtjes. Roer de harde blokjes witlof erdoor en fruit nog 2 minuten. Voeg de slagroom toe en laat het mengsel in ongeveer 10 min zachtjes inkoken tot een dikke roomsaus. Voeg tegen het einde 50 gr van de gorgonzola toe en laat de kaas smelten. Kook ondertussen de penne beetgaar. Giet de penne af en doe het terug in de pan. Giet de saus bij de spaghetti en roer het goed door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de penne over 4 borden. Strooi de overgebleven witlof over de pennen en serveer het met de rest van de gorgonzola.

Ovenschotel van rode bieten en hachee

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr rode bieten, 1 dl water, 50 gr boter, peper en zout, 2 kruidnagels, 1 theel suiker, 0,75 dl azijn, 2 uien, 1 afgestreken eetl aardappelzetmeel, 500 gr aardappelen, 1 dl melk, 200 gr runderpoulet, ½ eetl bloem, ½ laurierblad, 250 ml bouillon van een bouillonblokje, paneermeel

Snij de runderpoulet in stukjes en bak dit in 25 gr boter bruin. Voeg 1 in ringen gesneden ui toe en bak deze even mee. Voeg al roerende ½ eetl bloem toe en laat dit ook even mee garen.
Voeg de hete bouillon, 1½ eetl azijn, het halve laurierblad, 1 kruidnagel en één mespunt suiker toe. Laat het geheel in circa 1½ uur stoven, roer af en toe. Verwijder de kruiden. Spoel de bieten af en laat ze in ruim water koken tot het vel los laat (circa 1 uur). Stroop de bieten en snij ze in dunne plakken. Breng 1 dl water aan de kook met zout, peper, 1 kruidnagels, 1 theel suiker, 1½ eetl azijn, en 1 gesneden ui. Bind het geheel met 1 afgestreken eetl aardappelzetmeel en laat de plakken biet 10 min hierin meestoven. Doe het geheel in een vergiet en laat uitlekken. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in vieren. Kook ze in circa 15 min. gaar met wat zout. Giet ze af. Breng 1 dl melk, de rest van de azijn en 10 gram boter aan de kook. Stamp de aardappelen tot puree en roer de warme melk-azijnmengsel er doorheen.
Vet een ovenvaste schaal in. Doe de hachee op de bodem, vervolg met een laag puree, daarop de uitgelekte bieten en afsluiten met de rest van de puree. De bovenste puree gladstrijken.
Bestrooien met paneermeel en stukjes boter. In een oven van 180 graden C. in 15 min. een mooi korstje laten krijgen.

naar boven
naar boven