Afgelopen maandag verscheen een artikel in Trouw onder de kop "Natuurwinkeliers lopen over". De Natuurwinkel, tot nu toe de grootste biologische winkelketen van Nederland, blijkt 40 van haar 55 franchisenemers te verliezen.De betreffende winkeliers zijn ontevreden over het beleid van groothandel Natudis, die eigenaar is van de keten. Ze hebben nu een eigen inkooporganisatie opgericht onder de naam "Beyond Bio". Natudis, dat tot nu toe zo'n 70% van de markt voor verpakte biologische produkten in handen had, en merken voert als Ekoland, Akwarius, De Rit en Molenaartje, is sinds 2003 op haar beurt weer eigendom van de beursgenoteerde multinational Wessanen.
De winkeliers beleven de komst van Wessanen als een probleem: "wij hebben de klant voor ogen, zij letten op de aandeelhouder" zegt er een. En daarmee raak je denk ik wel een kern van de zaak. Het ideaal dat eigenlijk alleen bij de biologische landbouw past is een onzelfzuchtige handel, die zuiver bemiddelend is en zich in dienst stelt van de ontwikkeling van de biologische landbouw enerzijds en het zo goed mogelijk bevredigen van alle behoeftes aan biologische levensmiddelen anderzijds.
Dit staat op gespannen voet met het feit dat bedrijven nu nog als koopwaar gezien worden, of het nu winkels, groothandels of boerderijen zijn. Uiteindelijk is dat een structuur waarin elk bedrijf gedwongen is voor zijn eigen toko te knokken, en die mensen uiteendrijft. Maar ja, over dit essentiële inzicht hoor ik bij het nieuwe "Beyond Bio" ook nog niks.
Wèl bij 't Leeuweriksveld! Tijdens de thema-avonden over maatschappelijke driegeleding gaan we deze ideeën helder uitwerken. U bent van harte welkom!
Prei (i.o.) | - | 't Leeuweriksveld |
Pastinaak (i.o.) | - | 't Leeuweriksveld |
Chinese kool | - | Huib de Rijk, Dronten |
Raapstelen | - | "Eko-logisch", Roelofarendsveen |
Courgette | - | Alba Bio, Sicilië |
Raapstelen, witlof, peen, ….
Elke tweede zaterdag van de maand willen we een meewerkdag organiseren.
Wie (bv) de hele week achter de computer zit en zin heeft om eens een dagje op het land te werken, is op deze dag welkom!
De eerste keer is 9 april a.s., en dan gaan we prei oogsten en schonen. Van 11 tot 14.30 uur, met preisoep en brood in de pauze.
Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren een inleidende avond over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdag 29 april en 13 mei a.s. op 't Leeuweriksveld. Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.
Met werken van Machaut, Fauré, Duparc, Debussy en Poulenc
Zaterdag 2 april 20.00u Galerie Van Strien
Vaart NZ 176, Nw.-Amsterdam
Entree €10
Info en reserveren:
0591-646581 of cantaventi@gmail.com
Atelier Geerlings in Holsloot organiseert een workshop 'De Edda als paasbezinning'.
www.ateliergeerlings.nl, 0591-564430.
www.leeuweriksveld.webxpress.nl/home
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
Raapstelen/bos * | 1,20 |
Prei/kg * | 2,95 |
600 gr pastinaak, 3 eetl olijfolie, 1 theel. venkelzaad, peper, zout
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pastinaken en snijdt ze in plakjes. Plet het venkelzaad in een vijzel fijn. Schep 3 eetl olie (of zoveel als u lekker vindt) op een bakblik en schep de pastinaak hierin om samen met het venkelzaad, royaal peper en wat zout tot de pastinaak goed met olie bedekt is. Rooster de groente in de oven gaar en bruin.
1 kleine chinese kool, 200 gr rijst, 1 ui, scheutje olie, 1 potje gekookte zwarte of bruine bonen, 1 potje gekookte maïs, evt. een paprika, 1 theel. Mexicaansekruiden of tacokruiden, zout
Pel en snipper de ui. Snijd de paprika in stukjes. Snijd de kool in smalle repen en stoof ze in een paar minuten gaar met olie, een scheutje water en een mespuntje zout. Kook de rijst. Fruit ui met de kruiden en evt. paprika in olie en voeg er de bonen en maïs aan toe. Laat het geheel goed doorwarmen. Serveer deze maaltijd feestelijk op een grote wijde schaal: de onderste laag de rijst, daarop de kool en daar bovenop het gekruide bonen-maïsmengsel.
Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroente met een pittige smaak. Ze kunnen in de koelkast ca. 2 dagen worden bewaard. Variaties met raapstelen: in stamppot met uitgebakken spekjes en/of kaasblokjes; in salade met kruimels gorgonzola of met geraspte wortel.
1 bosje raapstelen, 300 gr. vastkokende aardappelen, 50 ml. droge witte wijn, 2 eieren, 1 eetl pijnboompitten, ½ -1 eetl witte wijnazijn, 2 ½ eetl olijfolie, 2 lente bosuitjes, 1 eetl peterselie, 1 eetl bieslook, 40 gr. oude boerenkaas, zout en peper
Snijd de worteltjes van de raapstelen en de raapstelen in ruim water. Snijd de raapstelen grof. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Schaaf of rasp de oude boerenkaas. Boen de aardappels schoon. Kook de aardappelen in de schil ca. 20 min.in ruim kokend water met zout. Pel ze en snijd ze in plakjes. Besprenkel de aardappelplakjes met wijn en laat ze lauwwarm afkoelen. Kook de eieren in ca. 7 min.hard, spoel ze met koud water en pel ze. Snijd de eieren in partjes. Rooster de pijnboompitten goudgeel in droge koekepan. Roer een dressing van azijn, olie en zout en peper naar smaak. Meng alle ingrediënten behalve de kaas met de dressing. Strooi de kaas over de salade. Lekker met boerenbrood.
Bodem: 150 gr bloem, een flinke mespunt zout, 80 gr boter, een scheutje water.
Vulling: 1 ui, 400 gr courgette, 30 gr boter, 1 teen knoflook, peper en zout, 1 theel. citroensap, 50 gr geraspte kaas, event. pesto
Snijd in een kom de boter in de bloem met het zout aan blokjes. Voeg het koude water toe en kneed alles snel tot een samenhangende bal. Vouw het deeg een paar keer op, dek het af met een bordje of een stukje folie en zet het een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Uien schoonmaken en snipperen. Courgette wassen en in 1/2 cm dikke plakken snijden. Verhit olijfolie in een braadpan, fruit de uisnippers licht. Voeg courgette, knoflook, zout, tijm en citroensap en eventueel pesto toe en laat het een paar minuten mee fruiten en daarna afkoelen. Bekleed een ovenschaal of springvorm met het deeg en bak dit ongeveer 15 min. in de oven. Bestrooi de bodem met paneermeel en schep er de courgette-taartvulling in. Strooi er geraspte kaas over en bak de taart af in ongeveer 20 min. in het midden van de oven bij 200°C.