Het voorjaar is in volle hevigheid losgebarsten, door het mooie droge weer kunnen alle boeren nu op hun land en er wordt intensief mest gereden, gecultiveerd, geploegd en gezaaid.
Zo ook bij ons natuurlijk, de eerste bospeen, rode biet, raapsteel, radijs en rucola in de volle grond zijn gezaaid, de plantuitjes en knoflookteentjes geplant. We hebben de palen met net weer opgebouwd en de voorgekweekte peulen en capucijners erbij geplant, en daarna op het resterende deel peulen gezaaid: die komen dan iets later. Ook de voorgekweekte tuinbonen zijn buiten geplant, en de eerste spitskool, paksoy, broccoli, sla's, andijvie, venkel, bietjes en spinazie zijn geplant… dus er is alweer wat frisgroen en andere kleur te zien op ons geploegde, zwarte land!
De aspergebedden zijn weer opgeploegd, en vandaag gaan we het zwarte plastic erop leggen.
De spelt, die er na de vorstperiode van februari toch wat aangeslagen uitzag, is weer helemaal bijgetrokken en heeft er nu duidelijk zin in. Binnenkort ga ik er gras met witte klaver inzaaien, zodat na de oogst meteen een mooie grasklaverweide ontstaat. Wie weet, kunnen daar volgend jaar onze eerste koeien al inlopen…
Hetzelfde geldt voor de prei: ze heeft zich hersteld van de winter en is nu weer flink aan de groei.
Meer dan in andere jaren wil ik dit jaar ook bloemen zaaien: mooie grote zonnebloemen, blauwe lupines die stikstof binden en waarvan de zaden bruikbaar zijn als varkensvoer, afrikaantjes die met hun wortels stoffen uitscheiden waardoor schadelijke aaltjes in de grond het loodje leggen, enkele mengsels met vlinderbloemigen om de grond vruchtbaarder te maken. Het is een lust voor het oog, goede voeding voor de bijen en trekt bovendien allerlei andere nuttige insecten aan!
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Wortelpeterselie | - | van Vilsteren, Marknesse |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Bloemkool | - | via de Zaai-ster |
Paksoy | - | via de Zaai-ster |
Spinazie óf raapstelen, regenboogpeen, prei, bieslook als extraatje,…
Op tweede paasdag, 9 april a.s., organiseren we weer een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
Marion Geerlings vertelt het scheppingsverhaal uit de Edda, Wouter zal een inleiding houden over de biologisch-dynamische preparaten, we graven de preparaten op die we in de herfst gemaakt hebben, prepareren de composthoop ermee, roeren het hoornmestpreparaat en brengen het uit over de akkers, en we maken nieuwe hoorn-kiezel.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom! Aanmelding is gewenst.
We beginnen om 13 uur en eindigen ca. 17 uur.
Ridderzuring is een gevreesd, lastig wortelonkruid en op ons pachtland hebben we er veel last van. Hoewel het leuk werk is, lukt het ons qua tijd vaak onvoldoende om hem te bestrijden. Vandaar deze oproep: wie is er zo ridderlijk om af en toe te helpen in onze strijd tegen de verzuring?
geven samen een concert in het kerkje van Oosterhesselen op zondag 1 april a.s. om 14.30 uur.
De groep Northern Lights speelt Ierse en Schotse traditionele en moderne folkmuziek. In deze band spelen twee bioboeren: Gerard Lanting op piano en, sinds kort ook Kathinka op viool.
Heerlijk om te luisteren! Meer info op www.hesselencultureel.nl
We hebben heerlijke eieren aan te bieden, als u ze wilt voor Pasen zien wij graag uw bestelling tegemoet!
6 st € 1,75
10 st € 2,95
Winterpostelein*/100g 0,50
Peren Dolacomi/kg 1,95
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
350 gr wortelpeterselie, 2 uien, 1 teentje knoflook, scheutje olie, ½ liter water, 1 bouillonblokje, 1 laurierblad, peper en zout, 1 theel. tijm, een bosje verse peterselie, ¼ dl slagroom
Was de wortelpeterselie en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Pel de knoflook en snipper deze. Hak de peterselie fijn. Fruit ui en knoflook in olie, voeg de stukjes wortelpeterselie toe en laat het geheel even bakken. Voeg water, bouillonblokje en laurierblad toe en laat de groente in een kwartiertje beetgaar koken. Voeg tijm, slagroom, peper en zout toe aan de soep en laat de soep nog even koken. Voeg voor het opdienen de fijngehakte peterselie toe. Heerlijk met vers afgebakken brood met echte (kruiden)boter.
Variatie met champignons: Voeg champignons aan de soep toe. Bak hiervoor stukjes champignon met de ui en knoflook mee.
Variatie met andere groenten: Voor deze soep kunt u een deel van de wortelpeterselie vervangen door pompoen, groenselderij en/of prei.
1 paksoi, 6 gedroogde tomaten, 2 eetl sojasaus, 2 gesnipperde sjalotten, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie, 1 blikje tonijn in olie, 1 tl provencaalse kruiden en/of kerrie
Was de paksoi en snijd in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en tomatenreepjes toe. Na ongeveer 5 min. de sojasaus, kruiden en een scheutje water toevoegen en het geheel in ca 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Lekker met gierst, pasta of rijst en een frisse salade.
150 gr couscous; 1 kleine bloemkool; ½ theel. komijnzaad; 1 eetl. verse koriander, gehakt; ½ theel. verse gember, geschild en zeer fijn gehakt; ½ theel. verse groene peper, zeer fijn gehakt; 3 dl kokend water, ½ eetl. citroensap, 1 eetl. olijfolie, 1 theel. zout
Bloemkool in roosjes verdelen. In een zware pan op middelhoog vuur de olie verhitten. Komijn toevoegen. 10 sec. laten sissen, dan gember en bloemkool toevoegen. De bloemkool roerbakken totdat hij bruine vlekken krijgt. Groene peper en couscous toevoegen. 1-2 min., al roerend de couscous bakken, of tot hij lichtbruin is. Kokend water, citroensap en zout toevoegen. Eén keer roeren, deksel op de pan leggen en de warmtebron heel laag zetten. 5 min. zachtjes laten koken. Dan de warmtebron uit en de pan nog minstens 15 min. laten staan op een warme plaats. Koriander toevoegen, met een vork de couscous rul roeren en serveren.
400 gr witlof, 3 mandarijnen, 75 gr belegen kaas, 4 eetl yoghurt, 2 eetl mayonaise, ca 1 eetl mosterd, wat zout en peper
Was de witlof en verwijder lelijk blad. Snijd de kern eruit en snijd de witlof in smalle reepjes. Pel de mandarijntjes en verdeel ze in partjes. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Roer een dressing van de yoghurt, de mayonaise en een groot deel van de mosterd. Maak op smaak met een beetje peper en wat zout. Schep de witlof, de mandarijntjes en de kaas door de dressing.