Deze week heerlijke spinazie in uw pakket. Deze spinazie hebben we al in oktober geplant in de tunnelkas, en hij heeft dus de hele lange en koude winter doorstaan. Dat moet wel een sterke plant zijn, en dat proef je dan ook! Ook de winterpostelein komt hier vandaan, op dit moment zijn de tunnelkassen echt goud waard voor ons. Verder hebben we, onder de voor de tijd van het jaar nog steeds barre weersomstandigheden aardperen geoogst. Deze knolletjes kunnen de hele winter in de grond blijven, ze zijn vorstbestendig. Niet iedereen is een liefhebber, dat weet ik, maar sterrenkok en vaste klant Joop Zwiep is dat wel. Onlangs schreef hij een column over aardperen, o.a. gepubliceerd op biojournaal.nl, waarin hij zich beklaagt dat de lente komt, en hij dan geen aardperen meer kan krijgen, zo lekker vindt hij ze.
Tip voor het bereiden van aardperen: borstel ze alleen goed schoon in water. Het schilletje is prima te eten, en het bespaart je veel werk. Voor wie last krijgt van winderigheid na het eten van aardperen is een tip om ze te bereiden met bonenkruid, dit kruid kan hiertegen helpen (om dezelfde reden wordt het ook toegevoegd bij het koken van bonen, vandaar ook zijn naam). En als u er écht niks aan vind, kunt u ook overwegen om de knolletjes te planten in de tuin. Aardpeer of topinambour is een zusje van de zonnebloem, vormt ook een lange groene stengel maar minder grof, en hij gaat half oktober nog bloeien met prachtige, gele kleine “zonnebloempjes”.
De eerste planten die we in week 10 buiten geplant hebben, hebben het erg moeilijk. Het zijn extreme weersomstandigheden voor eind maart, maar daarmee vertel ik u niets nieuws. Van de tweede lading planten we zoveel mogelijk in de tunnelkas, op de vrijgekomen plekken na de oogst van spinazie en winterpostelein.
Ik wens u alvast heel goede paasdagen,
Spinazie | - 't Leeuweriksveld |
Aardperen | - 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - 't Leeuweriksveld |
Regenboogpeen | - Krispijn v.d.Dries, N.O.P. |
Rode kool | - van Vilsteren, Marknesse |
Appel Evelina | - Boomgaard Warmonderhof, Dronten |
bleekselderij, courgette, rode biet, postelein, …
Het project ‘BiotuinEmmen’ is een open tuinproject, waarvan de oogst ten goede zal komen aan de Voedselbank.
Binnen het project zullen op biologische wijze groenten, fruit en bloemen worden gekweekt. Graag willen de initiatiefnemers u uitnodigen om een bijdrage aan het nieuwe tuinproject te geven.
Tuinieren is een leuke activiteit, die ook nog eens gezond is. U bent immers niet alleen lichamelijk actief, maar u ontspant zich tegelijkertijd ook geestelijk. Het is plezierig met anderen in de buitenlucht bezig te zijn en te zien (te beleven) hoe planten opgroeien en je kunnen verrassen met hun prachtige bloeiwijzen. Kortom: een aangename en nuttige bezigheid.
Als u zich uitgenodigd voelt een bijdrage te leveren, of eerst gewoon eens wilt kijken of het wat voor u is, kunt u zich aanmelden voor:
• Een eenmalige deelname — een morgen, of middag.
Maar ook voor:
• Een langere periode — de tijden worden dan in overleg bepaald.
Wellicht vormt deze ervaring een aansporing om in eigen tuin, of volkstuin een moestuin te beginnen. Deelname is gratis. De opbrengst komt ten goede aan de Voedselbank. Plaats van ‘BiotuinEmmen’ : Op de rand van Emmen en Weerdinge.
‘BiotuinEmmen’ is een voorlopige naam. In dit stadium zoeken we vooral een begeleider of meerdere (m/v) die ervaring hebben met tuinieren en het leuk vinden hun kennis over te dragen.
Nadere inlichtingen: Wim 06-46546113
e-mail: wimvijselaar@gmail.com
Preparatendagen op 't Leeuweriksveld |
Zondag 7 april vindt de eerste aflevering van Koor Tussendoor plaats. Het KoorTussenDoor is opgericht met als doel zangers een kans te bieden zich een dag te verdiepen in bekende en onbekende zangstijlen. Eens in de twee maanden wordt een workshop georganiseerd met steeds een wisselend thema, onder leiding van steeds een andere dirigent. Het doel is om een dag fijn te zingen en je persoonlijk repertoire te vergroten. Plezier in musiceren staat voorop. De eerste aflevering staat onder leiding van Martine Salomons en het thema is 'klassiek met een swing'. Opgave en meer informatie via koortussendoor@gmail.com
120 gr winterpostelein, enkele saliebladeren, 3 eetl olijfolie, 180 gr chorizoworst in dunne schijfjes, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, 1 à 2 eetl rode wijnazijn, peper en zout
Pel de ui en snijd deze in ringen. Hak het teentje knoflook fijn. Was de winterpostelein, verwijder de lelijke blaadjes. Droog de winterpostelein. Doe het in een slakom met de salieblaadjes erover. Verhit de olijfolie in een bakpan, voeg de schijfjes chorizoworst erbij en bak 1 minuut. Voeg ui en knoflook toe en bak nog 1 tot 2 minuten tot de chorizo bruin is. Maak op smaak met azijn, peper en zout. Verdeel het chorizomengsel over de winterpostelein en schep voorzichtig door elkaar. Dien onmiddellijk op.
600 gr spinazie, 3 á 4 rode uien, 2 á 3 tenen knoflook, scheutje olijfolie, 2 á 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels kerriepoeder (afgestreken), zout en peper naar smaak
Was de spinazie goed en verwijder eventueel lelijke bladeren. Pers de tenen knoflook. Pel de ui en snijd deze fijn. Fruit in een wok in een scheutje olijfolie de ui samen met de knoflook. Voeg hier de kerriepoeder en ketjap manis toe en zout en peper naar smaak. Voeg vervolgens op hoog vuur hand voor hand de bladspinazie toe, blijf flink omscheppen en bak het hooguit 3 minuten. Lekker met gnocchi of andere pasta en vegetarische roerbakreepjes.
½ rode kool, 1 zachtzure appel, 1 ui, ½ theel karwij(=kummel), 2 laurierbladeren, 2 stukjes foelie, 2 kruidnagels, ½ theel zout, ½ eetl suiker, peper, kaneel, klontje boter, 1 glas rode wijn
Snijd de appel in schijfjes. Pel en snipper de ui. Snijd de rode kool fijn en zet op met een kopje water en een glas rode wijn. Kruiden, zout, suiker, ui en appel toevoegen en ruim een half uur laten sudderen. Tussendoor eenmaal omscheppen. Evt. vocht afgieten en de kruiden eruit halen. Klontje boter erdoor roeren en opdienen.
500 gr regenboogpeen, 1 dl bouillon van blokje of poeder, 2-3 theel. citroensap, 2 theel. Provençaalse kruiden, flinke scheut olie om in te bakken
Worteltjes wassen en in dunne schuine plakjes van 1 cm dik snijden. Olie verhitten in pan met dikke bodem en wortelplakjes daarin al omscheppend een paar minuten bakken. Vuur lager zetten, bouillon en citroensap toevoegen en al omscheppend in zo'n 5-10 min. gaarstoven. Provençaalse kruiden erdoor scheppen.
Variatie: snijd een groene paprika in kleine stukjes en bak die met de wortelen mee.
500 gr aardperen, 1½ hand vol geraspte parmezaanse kaas, 1½ dl room of creme fraiche, 1 teen knoflook, 1 flinke hand vol broodkruimels, sap van ½ citroen, ½ flinke handvol verse tijm (alleen de blaadjes), bonenkruid, zout en peper uit de molen, olijfolie
Verwarm de oven voor op 220°C. Borstel de aardperen goed schoon en snijd ze in plakjes zo dik als een potlood. Pel de knoflook en hak deze fijn. Hak de blaadjes tijm fijn. Meng in een kom de room, het citroensap, de knoflook, de helft van de tijm en het grootste deel van de parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout en peper. Meng de plakjes aardpeer erdoor. Doe het mengsel in een ovenschaal. Meng de broodkruimels met de rest van de tijm en parmezaanse kaas, en wat bonenkruid, peper en zout. Strooi de gekruide broodkruimels over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 min. in de oven of tot ze zacht zijn en broodkruimels mooi goudbruin van kleur zijn.