Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd om een les te geven als gastdocent op landgoed de Kraaybeekerhof in Driebergen. Op dat landgoed worden onder andere opleidingen gegeven op het gebied van de biodynamische landbouw en alles wat daarmee samenhangt. Voor de opleiding "Barstensvol leven! een inspiratiejaar waarin voeding van grond tot mond aan bod komt", mocht ik vertellen over 't Leeuweriksveld, en over onze ontstaansgeschiedenis en inspiratiebronnen. Een leuke afwisseling op het boerenwerk, een beetje spannend ook wel: dit soort dingen doe ik maar af en toe.
De studentengroep bestond uit volwassenen waarvan het merendeel op zoek is naar een nieuwe richting om in te slaan in zijn leven, omdat de oude niet meer werkt. Als ik zo alles op een rijtje mag zetten wat we op 't Leeuweriksveld allemaal doen en wat voor plannen we voor de toekomst koesteren word ik toch altijd weer trots! Het was leuk om te doen, er was veel belangstelling en er werden veel vragen gesteld. Vooral onze ontstaansgeschiedenis met alle 'nulpunten' waar we doorheen zijn gegaan en onze belangrijkste inspiratiebron: de ideeën van de sociale driegeleding spraken aan.
's Avonds was er nog een les van Michiel Rietveld, de oprichter van studiecentrum Kraaybeekerhof en een beroemd spreker in de b.d.-wereld. Hij vertelde over de vier elementen aarde, water, lucht en vuur en hoe die in de plantenwereld werken. Daarbij had Michiel bladeren van diverse planten uit verschillende stadia van hun ontwikkeling meegenomen, waarmee hij heel mooi aanschouwelijk kon maken wat hij bedoelde, zeer interessant!
Tenslotte heb ik die dag nog iets geleerd. Van één van de deelneemsters hoorde ik nog een mooie spreuk, die hier ook zeker vermeld mag worden:
Leef elke dag alsof het je laatste dag is, maar bewerk de aarde alsof je het eeuwige leven hebt.
Wouter
Veldsla | - 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - via de Zaai-ster (NL) |
Groene pompoen | - via BioRomeo, Ens |
Winterpeen | - Gerbranda State, Sexbierum |
Zuurkool | - Kramer, Zuid-Scharwoude |
Lentepostelein, raapsteel of snijbiet, witlof, rode biet…
Op tweede paasdag, 6 april a.s., maken we weer kiezelpreparaat.
Ook graven we de preparaten die vorige herfst gemaakt zijn, op. Vervolgens roeren we het hoornmestpreparaat en brengen dit gezamenlijk uit over de versgeploegde akkers. Als afsluiting eten we soep met brood.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te doen, van 14.00 tot ± 19.00 u, wel even aanmelden ajb.
Op 18 april gaan we het veld in voor het oogsten van de wortel. Het bereiden gebeurt op het Leeuweriksveld. Afhankelijk van de vindplaats ga ik ervan uit dat 3 uur ongeveer genoeg is. Van 9 tot 11. Als je in het bezit bent van een elektrisch kookplaatje dan is het handig om dat mee te nemen. Een steelpannetje en een theezeefje ook. Heb je dat niet dan laat me dat even weten. Met 8 mensen is de groep vol.
Voor meer info kun je me mailen: ankabults@hotmail.com
Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558
150-200 gr (vlinder)pasta, 1 pompoen, 1 ui, 3 tenen knoflook, 4 takjes salie, een handje pijnboompitten, 100 gr verse Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven voor op 190°C. Pel de ui en snijd deze in partjes. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoenblokjes van 1½ centimeter. Meng de pompoen met de ui en knoflook. Snijd de helft van de salie fijn en strooi deze over het mengsel. Leg alles op een bakplaat, besprenkel met olie en breng vast op smaak met peper en zout. Zet in de oven en rooster de pompoen tot hij gaar en zacht is (minuut of 35). Hussel het iedere tien minuten.
Kook tien minuten voordat de pompoen klaar is de pasta al dente en giet deze af. Verhit 2 eetl olie en bak hierin de rest van de salie (hele bladeren) even kort aan, zodat ze hard worden 1 minuutje. Schep ze uit de pan. Rooster ondertussen ook de pijnboompitten in een klein pannetje. Bak de pasta 2 minuten en voeg vervolgens de pompoen toe. Kruimel nu ook de salie bladeren door het gerecht. Bak beide vervolgens nog een minuut of drie mee, totdat de pompoen goed warm is en de pasta bruine randjes begint te krijgen. Voeg nu de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas toe en haal de pan van het vuur.
bron: www.foodbook.nl
120 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, eventueel amandelschaafsel
Dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie, 2 eetl. azijn, 1 ei, ½ theel. mosterd, peper en zout
Kook het ei hard en laat afkoelen. Verwijder de worteltjes en eventueel lelijke blaadjes uit de winterpostelein. Was de postelein en laat het uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.
500 gr aardappels, 1 kleine ui, boter, ½ eetl. kerriepoeder, 1 klein teentje knoflook, ½ klein blikje ananas, 1 appel, 250 gr zuurkool, 125 gr belegen kaas, 750 ml melk
Schil de aardappelen en kook ze gaar in 20 minuten. Kook de zuurkool in een laagje water gaar in 20-25 minuten. Pel en snipper de ui. Appel snipperen. In een braadpan de ui bakken in wat boter. Strooi kerriepoeder erover en knijp een teentje knoflook erboven uit.
Schep erbij: de ananasstukjes, de appel en de gare zuurkool. Snijd de kaas in blokjes. Warm de melk op (koude melk geeft een taaie stamppot). Stamp de aardappelen met de melk en wat boter. Schep het zuurkoolmengsel erdoor.
bron: www.smulweb.nl
150-200 gr rijst, 500 gr wortels, ½ theel. kurkuma of gemberpoeder, ½ theel. mosterdzaad, 1 teen knoflook, 1 theel. sambal of chilipeper, zout, 2 eetl. olie, 1 theel. honing, 1 eetl. citroensap
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook. Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe.
Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Serveer met de rijst.