Pakketbrief week 14, 6 april 2011

logo

IJzer

't Leeuweriksveld ligt op een plek waar veel ijzer in de grond zit. Dat kun je meteen zien als je een gat in de grond graaft: onder de humushoudende teellaag, die bijna zwart getint is, zie je allerlei kleuren van lichtgeel, donkergeel, rood/oranje tot donkerbruin. Die kleuren worden allemaal veroorzaakt door ijzerverbindingen (in het algemeen worden bijna alle kleuren in grond veroorzaakt door ijzer). Ook alle slootjes in onze omgeving hebben rood/bruin gekleurd water als gevolg van ijzer.
Toen we in het vroege voorjaar van 2009 een bron lieten slaan voor onze beregening en voor water om de groente te spoelen, hoopte ik dat dit water, wat van 50 meter diepte komt, geen ijzer zou bevatten, en in eerste instantie leek het ook helemaal helder, schoon water te zijn. Maar nadat het in contact kwam met lucht, bleek zich toch een roodbruine neerslag te vormen… op 50 m diepte was geen zuurstof, en is het ijzer in onzichtbare vorm opgelost in het water. Zo gauw er dan zuurstof bijkomt, oxideert het en vormt Fe2O3, beter bekend als roest.

Nou is ijzer heel gezond, vanouds wordt het in verband gebracht met wilskracht en sterkte. Maar…de gewassen die we met dit water beregenen, kunnen een lichte bruinachtige glans krijgen en dat ziet er niet zo mooi uit. Dat kunt u zien aan de raapstelen van deze week, de smaak en voedingskwaliteit is prima maar het uiterlijk minder. Een oplossing voor dit probleem hopen we binnenkort te realiseren: een enthousiaste klant en vriend kwam met het idee om een "schelpenreactor" te bouwen, waar het water doorheengeleid wordt. De schelpenkalk reageert met het ijzer uit het water en op die manier kun je een groot deel van het ijzer uit het water halen. Een leuk project! (En onze produkten blijven het gezonde ijzer bevatten: ze vinden het volop in onze grond!)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Paksoy - Lechaim, Nijeveen
Rode eikebladsla - Lechaim, Nijeveen
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Waspeen - via de Zaai-ster

In week 15 verwacht:

Rode bietjes, taugé, prei, ….


A.s. Zaterdag: Eerste meewerkdag !

Elke tweede zaterdag van de maand willen we een meewerkdag organiseren.
Wie (bv) de hele week achter de computer zit en zin heeft om eens een dagje op het land te werken, is op deze dag welkom!
De eerste keer is 9 april a.s., en dan gaan we prei oogsten en schonen. Van 11 tot 14.30 uur, met preisoep en brood in de pauze.

Paasactie Lamsvlees

Ook dit jaar kunt u weer heerlijk lams- en schapenvlees van De Sterke Akkers bestellen voor Pasen! Er geldt 5 % korting op het hele assortiment. T/m ma. 18 april bestellen, do. 21 tot za. 23 april afhalen in de winkel.

Thema-avond sociale driegeleding

Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren twee inleidende avonden over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdagavonden 29 april (Wouter) en 13 mei (Jac) a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.
Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.


De Edda als paasbezinning

Atelier Geerlings in Holsloot organiseert een workshop 'De Edda als paasbezinning'.
www.ateliergeerlings.nl, 0591-564430.


Versaanbod week 15

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Aanbieding

Paksoy/st1,50
Kropsla/st1,30

Recepten

Ovenschotel paksoi & champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr aardappelen, boter om in te bakken, 1 teen knoflook, 1 ui, 250 g (kastanje)champignons, 1 paksoi, 2 eieren, 2 theel. kerrie, peper en zout

Oven voorverwarmen op 220°C. Aardappelen schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Ui pellen en snijden. Knoflook pellen en persen. Champignons schoonvegen, in plakken snijden. Ui en knoflook fruiten in wat boter. De champignons enkele minuten meefruiten. Het kontje van de paksoi snijden, de paksoi wassen, in repen snijden en 2 min. blancheren in ruim kokend water, afgieten en uit laten lekken. Eieren loskloppen en met het ui-champignon-mengsel door de paksoi scheppen. Op smaak brengen met zout en kerrie. Ovenschaal invetten met boter. Aardappelplakken in de ovenschaal doen en paksoi-eimengsel erover verdelen. Ongeveer 25 min. in de oven bakken.

Eikenbladsalade met sinaasappel en brie

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop eikenbladsla, 2 sinaasappels, 1 bosui, 100 gr hazelnoten, 75 gr brie, 3 eetl olijfolie, ½ eetl walnotenolie, peper

De sinaasappels dik schillen tot op het vruchtvlees, hierbij het sinaasappelsap opvangen. Met een scherp mesje partjes sinaasappel tussen de vliesjes uitsnijden. De bosuitjes schoonmaken en in stukjes van 1 cm snijden. De hazelnoten grof hakken. Brie in dunne plakjes snijden.
In een kommetje 2 eetlepels olie, walnotenolie, sinaasappelsap en bosui tot een dressing kloppen. Op smaak brengen met peper. De sla over 2 diepe mooie borden verdelen. Brie erop leggen. In een pan 1 eetl olie zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes enkele seconden om en om bakken. Partjes op de salade leggen en dressing erover sprenkelen. Garneren met hazelnootjes.

Stamppot raapsteeltjes

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 700 gr aardappelen, 60 gr blauwe kaas of een kleine (vegetarische) rookworst of salami, klontje boter of scheutje room, peper en zout, mosterd naar smaak, ev. een potje gekookte maïs of linzen

Snijd de worteltjes van de raapstelen, was de groente in een bak met ruim water. Snijd de raapstelen in stukjes. Aardappelen koken en er puree van maken met een klontje boter of room. Zout en mosterd naar smaak toevoegen. De blauwe kaas fijnprakken of de opgewarmde worst/salami in stukjes snijden. Met het door de puree. Naar wens gekookte maïs of linzen even opwarmen en erdoor roeren.
Tot slot de rauwe raapstelen erdoor scheppen.

Wortel-rijstsoep

voor- of lunchgerecht voor 2 personen

200 gr. (winter)wortel, 25 gr. boter, 2 theel. suiker, 2 theel. tijm, 50 gr rijst, 8 dl. groentebouillon (van tabletten), 1/8 liter slagroom, zout, peper, 2 eetl.gesnipperde bieslook

Maak de wortel schoon en snijd ze in plakjes. Smelt de boter in een pan en fruit de plakjes wortel,de suiker, en de tijm zachtjes ca. 5 min. Roer de rijst erdoor en schenk de bouillon erbij, breng de bouillon aan de kook (met de deksel op de pan) en laat de soep ca. 20 min. koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor en zeef hem eventueel voor een nog gladder resultaat. Roer de slagroom door de soep en breng hem weer tegen de kook aan. Breng de soep op smaak met zout en peper. Bestrooi de soep met de bieslook.

naar boven
naar boven