Pakketbrief week 14, 4 april 2012

logo

Collegiale toetsing

Afgelopen donderdag kregen we bezoek van enkele collega's die ons bedrijf hebben doorgelicht en beoordeeld of we in aanmerking blijven komen voor het Demeter-keurmerk.
De Demeter-eisen (biologisch-dynamisch) gaan een stuk verder dan de eisen voor biologisch (Eko-keurmerk). Ze worden door dezelfde controleur van de Skal getoetst, bij de jaarlijkse inspectie van het hele bedrijf. De bd.vereniging is nu echter een nieuwe controlemethode aan het ontwikkelen, namelijk toetsing door collega's onderling, die elkaars bedrijven bezoeken in aanwezigheid van een "coach" van de bd.vereniging.

Nou heb ik persoonlijk eigenlijk helemaal niks met al die keurmerken. Het is toch immers van den gekke dat je, als je goede en eerlijke landbouw bedrijft, dat dan moet laten toetsen, inspecteren en controleren en daar nog flink voor moet betalen, terwijl dat niet hoeft als je met kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en bio-industrie goedkoop 'voedsel' produceert!
Ik ben dan ook voor een verplicht waarschuwingslabel op producten uit de gangbare landbouw. De basis voor gezonde sociale verhoudingen is vertrouwen, en alleen waar dat vertrouwen beschaamd wordt, moet er ingegrepen worden… maar zover is het natuurlijk (helaas) nog niet.

En dan is deze collegiale toetsing wel een mooie vorm, want daarbij staat niet het negatieve element van controle in de voorgrond, maar de goede ontmoetingen met andere boeren, en we leren en passant een hoop van elkaar. Het leverde ook heel concrete tips op: om de ergste zuringoverlast eenvoudig te bestrijden door er een dikke laag mulch over te gooien, bijvoorbeeld. En om in de winkel een heldere beschrijving te hangen van onze sociale idealen en hoe we daar iets van in de praktijk hebben weten te brengen met hulp van onze klanten.

Enne… oh ja, we zijn goedgekeurd!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Spinazie - 't Leeuweriksveld
Bieslook - 't Leeuweriksveld
Groene kool - van Vilsteren, Marknesse
Regenboogpeen - Zorgboerderij Emmeloord

In week 15 verwacht:

raapstelen, kropsla, witte kool, tomaten?, bietjes

Preparatendag 9 april

Op tweede paasdag, 9 april a.s., organiseren we weer een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
Marion Geerlings vertelt het scheppingsverhaal uit de Edda, Eleonora Helderman gaat een regendans met ons doen (het is alweer veel te droog) maar ook een zonnedans (niet teveel regen) en Wouter zal een inleiding houden over de biologisch-dynamische preparaten.

We graven de preparaten op die we in de herfst gemaakt hebben, prepareren de composthoop ermee, roeren het hoornmestpreparaat en brengen het uit over de akkers, en we maken nieuwe hoorn-kiezel.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom! Aanmelding is gewenst.
We beginnen om 13 uur en eindigen ca. 17 uur.

Acties week 15

Raapstelen*/bos € 1,00
Appels Elstar/kg € 1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Spinazie met kaas en noten

bijgerecht voor 2 personen

500 gr verse spinazie, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1½ eetl. (zonnebloem)olie, 1 grote of 2 kleine tomaten, 125 gr jonge kaas, zout, witte peper uit de molen, 100 gr cashewnoten

Spoel de spinazie enkele malen in ruim koud water. Maak de groente daarna zo droog mogelijk in een slacentrifuge of theedoek. Pel en snipper de ui. Snipper het teentje knoflook. Snijd de tomaten kruislings in, dompel enkele seconden in heet water en haal het vel eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de kaas in blokjes. Verhit in een wok de olie. Fruit de ui 2 minuten in fruiten. Roer de knoflook er door en voeg 1 minuut daarna de spinazie in gedeelten toe. Laat alles onder voortdurend roeren en omscheppen 3 à 5 minuten bakken. Schep er daarna de tomaten en kaasblokjes door en voeg naar eigen smaak en inzicht wat zout en peper toe. Schep het gerecht daarna nog enkele malen om. Schep het spinaziemengsel in het midden van voorverwarmde borden. Strooi de cashewnoten erover. Lekker met warm en knapperig (volkoren) stokbrood of aardappelpuree.

Romige groene kool met komijn en karwij

bijgerecht voor 2 personen

350 gr groene kool, 50 ml creme fraiche of sojacuisine, 20 gr boter, ½ theel. karwijzaad, ½ theel. komijn, peper en zout

Kool in hele dunne reepjes snijden en 2 min. blancheren in ruim kokend water. Koud afspoelen, afgieten en droogdeppen in een theedoek. Boter smelten in een pan, de kool en de komijn en karwijzaadjes erdoor scheppen tot alles beboterd is. Dan de room erbij gieten. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst en een salade.

Winterpostelein met champignons

lunch/bijgerecht voor twee personen

150 gr winterpostelein, 10 cherrytomaatjes, 1 kleine ui, 2 eetl (kruiden)azijn, 1 theel mosterd, 3 eetl (noten)olie, 4 takjes peterselie, peper, zout, 1 bakje (kastanje)champignons, 1 eetl margarine, 1 teentje knoflook, citroensap, 2 eetl fijngehakte cashewnoten

Verwijder de worteltjes van de winterpostelein en was de winterpostelein. Verdeel de postelein over twee borden. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze op de winterpostelein. Pel en snipper de ui. Knip de peterselie fijn. Roer in een kommetje een sausje van de azijn, mosterd, olie, peterselie, ui, zout en peper. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit in een koekenpan de margarine en pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de plakjes champignon ook in de pan en bak deze in ongeveer drie minuten mooi bruin van kleur. Strooi er een beetje peper over en besprenkel de gebakken champignons met citroensap. Verdeel de champignons over de sla. Sprenkel de dressing erover. Strooi tenslotte de gehakte cashewnoten over de champignons. Lekker met donkerbruin brood.

Gevulde eieren met bieslook

voor bij het paasontbijt

1 ei per persoon, 1 el mayonaise per ei, bieslook, zout

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden. Haal de dooiers er voorzichtig uit, prak fijn en meng met de mayonaise, fijngeknipte bieslook naar smaak en zout naar smaak. De eihelften met de massa vullen en garneren met 'n blaadje peterselie of een madeliefje.

Worteltjes met honing

bijgerecht voor 2 personen

2 regenboogpenen, 20 gr. boter, 1 tot 2 theel. honing, verse bieslook of peterselie

Was de worteltjes en snijd ze in stukjes. Kook ze net gaar in een laagje water. Giet overtollig vocht af. Voeg 20 gr boter en 1 tot 2 theel. honing toe. Schep het gerecht om tot alles goed gemengd is en de boter is gesmolten. Strooi er gehakte verse bieslook of peterselie over. Warm serveren.

naar boven
naar boven