Pakketbrief week 14, 3 april 2013

logo

Preparatendag

Op maandag, tweede paasdag, hebben we met een aantal mensen het preparatenseizoen opgestart. We waren met 13 mensen bij elkaar, en hebben de handen flink uit de mouwen gestoken. De dag stond vooral in het teken van twee preparaten voor het hele land: hoornmest en hoornkiezel. De eerste heeft de hele winter in de grond gelegen en is een soort super verfijnde gecomposteerde mest geworden. Door een beetje ervan één uur lang in water te roeren, wordt zijn energie in het water overgedragen en wordt deze energie dan weer op het land gebracht. Dit hebben we met z'n allen gedaan.
Het kiezelpreparaat moest nu gemaakt worden. Je hebt ervoor poeder van kiezel nodig en het is een heel proces om van een harde steen dit poeder te maken. Eerst tot grind kleinslaan, dan in een vijzel tot zand malen, dan tussen twee glasplaten tot poeder wrijven, als het zacht voelt op je vinger is het goed. Dit preparaat gaat dan de hele zomer de grond in.
De composthoop en de mesthoop zijn verder geprepareerd met 6 plantenpreparaten.

Het grootste deel van de huidige landbouw heeft nog steeds het streven naar steeds minder mensen op steeds grotere oppervlakken. Zo een dag als deze, met zo'n mooie grote groep mensen op ons land, gaat daar recht tegenin, maar wij merken, dat het zo goed is. Hoe meer mensen weer dichter bij de landbouw komen hoe beter.
Het grootste deel van de huidige wetenschap wil een vraag op een schematische manier kunnen beantwoorden: een plant heeft een aantal stoffen nodig om te groeien, als deze niet voldoende in de grond aanwezig zijn, moeten zij bijgevuld. Of het werkt, moet de opbrengst laten zien. De preparaten passen slecht in dit schema. Zij zijn bedoeld om de bodem zo levendig te maken, dat de plant zich weer uit deze levendigheid voedt.
Om er ook maar iets van te begrijpen moet ik zelf dus minstens zo levendig leren denken, en daar helpt mij weer de omgang met de preparaten, een heel bewegelijk en boeiend onderwerp.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Witte kool- van Vilsteren, Marknesse
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Courgette- via de Zaai-ster
Rode bieten- via de Zaai-ster

In week 15 verwacht:

prei, postelein, …


Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Ingezonden mededeling
Het project 'BiotuinEmmen' is een open, biologisch tuinproject, waarvan de oogst ten goede zal komen aan de Voedselbank.
Plaats van 'BiotuinEmmen': op de rand van Emmen en Weerdinge.
'BiotuinEmmen' is een voorlopige naam. In dit stadium zoeken we vooral een begeleider of meerdere (m/v) die ervaring hebben met tuinieren en het leuk vinden hun kennis over te dragen.
Nadere inlichtingen: Wim 06-46546113 e-mail: wimvijselaar@gmail.com


Recepten

Bietjes in honingsaus

bijgerecht voor 2 personen

350 gr bietjes, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 eetl (tijm)honing, ½ rode wijnazijn, snufje kaneel, foelie en tijm, ½ laurierblad, zout, olijfolie

Oven voorverwarmen op 180°C. Bietjes schillen en in blokjes snijden. Ui pellen en snijden. Teentje knoflook schillen. Scheut olijfolie in ovenschaal en 5 minuten in de oven zetten. Alle ingrediënten behalve de honing in de schaal door elkaar scheppen en 20-30 minuten in de oven zetten. Dan de honing erbij roeren, knoflookteentje uitpersen en schaal nog 10-15 minuten in de oven zetten. Lekker met aardappelpuree en gebakken kaasplak.

Rijst met courgette, ui en noten

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr gemengde rijst, 1 laurierblad, 1 ui, 350 gr courgette, een scheut olijfolie, 1 teen knoflook, ½ eetl. verse tijm of ½ theel. gedroogde tijm, ½ theel. oregano, een handvol gepelde walnoten, peper en zout, peterselie

Zet de rijst met water, laurierblad en zout op het vuur. Was de courgette en snijd ze in schijfjes. Snijd de uien in ringen. Pel en snipper de knoflook. Bak courgette, knoflook en ui ongeveer 10 min. in olijfolie. Voeg oregano, tijm, peper, zout en walnoten toe. Schep als de rijst gaar is deze door het groentemengsel. Serveer met vers geknipte peterselie erover. Een heerlijke combinatie!

Stamppot witte kool

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, 450 gr gesneden witte kool, 70 ml water, zout naar smaak, 30 gr boter, 0,2 dl melk, 50 gr belegen kaas, versgemalen zwarte peper naar smaak

De aardappels schillen, wassen en in een pan onder water zetten. De kool eventueel schoonmaken, van lelijke bladeren ontdoen en het blad in fijne reepjes snijden. De kool met aardappels en zout in één pan aan de kook brengen en in 20-25 minuten gaarkoken. De kaas raspen of in blokjes snijden. Van de aardappels en kool het kookvocht afgieten en dit opvangen. Aardappels en kool pureren en met een pollepel vermengen. Melk in een pannetje verwarmen en samen met boter toevoegen. Vermengen en eventueel een scheutje van het resterende kookvocht toevoegen om de gewenste consistentie te verkrijgen. Kaas door de stamppot scheppen en op smaak brengen met peper. Heet serveren.

Linzensoep met bleekselderij

maaltijdsoep voor 2 personen

125 gr linzen, ½ kleine groene Spaanse peper, ½ struik bleekselderij, 20 gr boter, 1 middelgrote ui, 1 klein knoflookteentje, 15 gram bloem, zout, witte peper uit de molen, ¾ eetl. fijn gesneden bieslook of fijngehakte bladselderij, 2 sneetjes oud brood, olie, 50 gr oude of overjarige kaas

Laat de linzen 4 uur in water weken. Was de linzen en breng ze in 875 ml water op hoog vuur aan de kook. Laat ze in 15-45 minuten zachtjes gaar koken. Maak intussen de bleekselderijstengels schoon. Trek indien nodig de draden eraf. Snijd de stengels in smalle reepjes. Laat de reepjes gedurende het laatste kwartier met de linzen meekoken.

Snijd het brood zonder de korsten in blokjes. Bak de blokjes brood knapperig in olie. Snijd de peper zonder de zaadjes in smalle reepjes. Pel de ui en het knoflookteentje en snijd deze ragfijn. Zeef de bloem. Rasp de kaas. Giet het kookvocht van de linzen/bleekselderij af en vang dit op. Laat linzen en bleekselderij op een zeef uitlekken. Maak een fijne puree van de linzen en bleekselderij met de staafmixer of de keukenmachine.

Verhit een pan met dikke bodem, smelt de boter en fruit de ui en knoflook enige minuten. Roer de bloem erdoor en voeg er, onder voortdurend roeren, het kookvocht van linzen en bleekselderij aan toe. Voeg de Spaanse peper toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Roer er daarna de puree van linzen en bleekselderij door. Breng op smaak met wat zout en peper. Houd de soep hierna tegen de kook aan. Strooi bieslook of peterselie erover. Serveer met de broodcroutons en de geraspte kaas.

naar boven
naar boven