Biologische landbouw en gentechniek - twee principes die elkaar uitsluiten? Gevoelsmatig antwoord ik meteen ja op deze vraag maar ik werd steeds benieuwder waarom het echt zo is.
Ook in de biologische landbouw ontkomen we er niet aan om compromissen te sluiten ten gunste van de algehele economie en prijsvorming. Maar genetische manipulatie, dat gaat echt te ver.
Bij het zoeken naar meer achtergrondkennis viel me een grote tegenstelling op: plantenveredeling op basis van de "ouderwetse" teeltmethodes bij zaadvaste planten gaat er vanuit, dat steeds de beste, gezondste en meest bij een bepaalde plantensoort passende exemplaren gekozen worden om mee verder te werken.
Bij genetische manipulatie moet als eerste een algemene natuurwet omzeild worden: elk organisme heeft een sterk afweermechanisme tegen alles wat vreemd naar binnen komt. Er zijn ziekmakende processen nodig, om een vreemd gen in een organisme te krijgen. Bij planten wordt vaak een kankerverwekkende bacterie gebruikt, die dan zelf weer zo bewerkt wordt, dat via deze bacterie bv. een bestrijdingsmiddelresistentie in de plant terechtkomt.
Vanuit een ethisch gezichtspunt is alleen dat al een onoverbrugbare tegenstelling: De eerste, klassieke methode laat de plant zoveel mogelijk in zijn waarde, in zijn geaardheid, en probeert die verder te ontwikkelen en te versterken. De tweede methode verzwakt de plant en doet haar geweld aan.
Voor mij is biologisch(-dynamische) landbouw juist de uitdrukking van het eerste principe: door elke schakel van het geheel zoveel mogelijk tot zijn echte waarde te laten komen, kan die schakel ook optimaal voor het geheel werken.
Dat sluit genetische manipulatie inderdaad uit.
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Rode kool | - | Jurjen Bruinsma, Sexbierum |
Knolselderij | - | Zorgboerderij Emmeloord |
Groene paprika | - | Aldo van Os, Erica |
Kropsla | - | Jochum de Boer, Kimswerd |
Aanstaande zaterdag 17 april staan we op de derde Culinaire Seizoensmarkt in Veenhuizen. Met een heel assortiment frisse lekkere biologische lentegroentes uit de regio en met twee heerlijke zelfgemaakte lekkernijen: een oosters getinte voorjaarssoep en een citroentaart naar amerikaans recept.
Ook kunt u informatie krijgen over onze diverse abonnementen en onze bestelservice. Of gewoon om even een praatje te maken!
Ook op de markt: Chef-kok Joop Zwiep met kookworkshops over pastagerechten, een workshop lentedesserts, pizza's maken voor kinderen etc. etc., zie www.seizoensmarkt.nl
tijd: 17 april van 10.00 tot 16.00u
plaats: Hotel Restaurant Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16, Veenhuizen
Paksoy * | 1,60 / st |
Trostomaat, nieuwe oogst uit Erica (Aldo van Os) | 1,95 / 500 g |
2 paprika's
70 gr walnoten
stukje geitenkaas
2 eetl. pesto
2 uien
klein potje capucijners
1 groene peper
paprikapoeder
peper, zout
(noten)rijst
½ komkommer
olijfolie
100 gr rijst
peterselie
Snijd de paprika's dwars in 2 helften en maak binnenkant leeg, eventueel onderkant iets afvlakken.
Snipper de uien, snijd de peper in kleine stukjes, giet het vocht van de capucijners, verbrokkel de geitenkaas, hak de walnoten fijn. Snij de komkommer in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor (gasoven stand 4). Bak in een pan met de olijfolie de ui, groene peper en de walnoten.
Voeg de geitenkaas en capucijners toe. Breng op smaak met de kruiden.
Vul de paprika-helften met het mengsel en bak circa 10 tot 15 minuten in de oven. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg de komkommerschijfjes rond de rand van het bord, breng ze op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Leg in deze cirkel de rijst en leg de gevulde paprikahelften daarop.
Klein toefje peterselie voor de afwerking.
± 600 gr gesneden rode kool
2 sjalotten
2 zure appels
2-3 eetl. (olijf)olie
het sap van een sinaasappel
2 eetl rode wijn
1 laurierblad
1 theel gemalen kruidnagel
3 eetl donkere basterdsuiker zout en versgemalen peper
40 gram parmaham
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de sjalotten en snij ze in stukjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Schep in een grote, lage ovenschaal rode kool, sjalot, appel, olie, sinaasappelsap, wijn, laurier, kruidnagel, suiker, zout en peper door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de kool in circa 1 uur gaar. Verwijder het aluminiumfolie na circa 50 minuten en schep alles om.
Bak de parmaham lekker krokant en garneer hiermee de rode kool.
250 gr kruimige aardappels
250 gr knolselderij
tijm
½ l kippenbouillon van tablet
75 gr blokjes kipfilet
1 dl slagroom
zout, peper
nootmuskaat
1 eetl fijngesneden selderijgroen
1 eetl fijngesneden peterselie
Schil de aardappels en snijd deze in stukken, maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes. Aardappelen en knolselderij gaar koken in de bouillon met wat tijm in plm. 20 minuten.
Soep pureren met de staafmixer. Kipblokjes, selderijgroen en slagroom toevoegen en de soep nog even laten koken onder roeren tot de kipblokjes gaar zijn.
Soep op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat. Garneren met fijngeknipte peterselie. Lekker met croutons.
½ kg aardappelen
zout
½ rode of groene paprika
125 gr jong belegen kaas
100 gr (gezouten) cashewnoten
1 eetl olijfolie
400 gr gesneden prei
½ eetl kerriepoeder
ca. ½ dl melk
peper
Schil de aardappels, snijd de grote in stukken en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd de halve paprika in kleine stukjes.
Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in dobbelsteentjes. Houd 1 eetl cashewnoten apart en hak de rest grof.
Verhit de olie en bak de prei met het kerriepoeder al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur.
Giet de aardappels af en stamp ze met de prei, de paprika, de gehakte cashewnoten en de melk tot een smeuige stamppot. Schep de kaas erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Garneer met de rest van de cashewnoten.