De eerste meewerkdag op 't Leeuweriksveld is geslaagd, er waren vijf mensen gekomen en het was heerlijk lenteweer. Na een korte instructie sneden de deelnemers er lustig op los en produceerden in ruim twee uur tijd 170 kg mooie schone prei, onder het voeren van allerlei levendige gesprekken.
Een mooie bijdrage voor ons, want er was veel prei nodig voor deze week: in totaal bijna 500 kg aan bestellingen. In de pauze genoten we van heerlijke preisoep, al dan niet met vlees, van Kathinka. Tegen drieën ging iedereen voldaan naar huis.
Maandag hebben Martin en ik verder gewerkt en hebben een - voor ons - nieuwe methode gebruikt: nadat een bed machinaal gelicht is, de prei meteen ter plekke schonen. Bij het mooie weer dat we hadden, beviel dit goed: minder gesleep met de prei, dus minder beschadigingen, en het afval blijft meteen op het land. Ook heb je op deze manier geen water nodig, je gebruikt alleen een doek om de prei schoon te vegen!
Intussen begint onze akker alweer redelijk vol te raken met gezaaide en geplante gewassen: de aardappels zijn twee weken geleden gepoot, broccoli, spitskool, chinese kool, paksoy, spinazie, sla's, andijvie en venkel geplant, raapstelen en peulen gezaaid… een blokje dat dit jaar mag "rusten" is ingezaaid met zomertarwe, waarin ik nog grasklaver ga zaaien. Op het koolland dat pas later in het jaar beplant wordt, heb ik nu eerst een groenbemester gezaaid: "Lauenauer Aktivhumus" met blauwe lupinen, paarse voedererwten en zomerwikke, perzische en alexandrijnse klaver, serradella, facelia en voedermalva. "Das Unkraut hat keine Chance" schrijft de leverancier erbij en dat wil ik wel eens zien! In ieder geval is dit mengsel ook erg mooi om te zien, goed bijenvoedsel en bindt het goed stikstof.
Prei i.o. | - | 't Leeuweriksveld |
Radijs Eko | - | 't Leeuweriksveld |
Rode kropsla | - | Lechaim, Nijeveen |
Bleekselderij | - | via de Zaai-ster |
Rode bietjes | - | via de Zaai-ster |
Taugé | - | De Peuleschil, Rottevalle |
Trostomaat NL , bosui, …
Onder leiding van Eleonora Helderman.
Gastmuzikant Wiet Helweg op Santoor.
Zondag 1 mei 2011
"Kracht in Verlangen" 13:00 - ± 17:00
Grote Zaal Vrije School Michaël/De Stroeten, Prinsenlaan 80, Emmen.
Inlichtingen en opgave:
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst.
Ook dit jaar kunt u weer heerlijk lams- en schapenvlees van De Sterke Akkers bestellen voor Pasen! Er geldt 5 % korting op het hele assortiment. T/m ma. 18 april bestellen, do. 21 tot za. 23 april afhalen in de winkel.
Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren twee inleidende avonden over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdagavonden 29 april (Wouter) en 13 mei (Jac) a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.
Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.
Atelier Geerlings in Holsloot organiseert een workshop 'De Edda als paasbezinning'.
www.ateliergeerlings.nl, 0591-564430.
Binsla | 1,50 |
Trostomaat/kg NL | 3,50 |
1 ui, 300 gr prei, 1 rode paprika, 100 gr. champignons, 100 gr. taugé, 200 gr. doperwtjes (uit pot), 1 groentebouillontablet, 2 eetl. ketjap, 250 gr. (oosters gekruid) vegetarisch gehakt, 2 eetl. olie, 1 teentje knoflook, ½ theel. tijm, zout, peper
Ui pellen en snipperen. Prei schoonmaken en in ringen snijden. Paprika in stukjes snijden. Champignons schoonmaken en halveren. Doperwten uit laten lekken. De ui, het vegetarisch gehakt, prei en paprika in de olie bakken. De knoflook erboven uitpersen en even meebakken. De champignons, doperwten, taugé en tijm toevoegen en ca. 10 min. laten stoven. Op smaak brengen met zout, peper en ketjap. Lekker met zilvervliesrijst.
500 gr rode bieten, 1 stukje verse gember, geraspt of ½ theel. gemberpoeder, 1 ui, een scheutje olie, ½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes, 2 eetl. citroensap, evt. een handje rozijnen, zwarte peper en zout, evt. 1 theel. suiker
Laat de rozijnen wellen. Was de rode bieten. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil. Snijd de bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Pel en snipper de ui. Bak de ui met de karwij- en/of venkelzaadjes en de gember in olie en voeg er de bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Lekker met aardappelpuree en speklapjes of (vegetarische) worstjes.
1 ui, 1 teentje knoflook, 2 eetl olijfolie, 250 gr linzen, 1 blikje tomaatblokjes (400 gr), 2 kruidenbouillontabletten, 200 gr prei, 3 stengels bleekselderij, peper, zout
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook even aan. Voeg de linzen en de tomaatblokjes met vocht toe. Schenk er 0,5 liter water bij en verkruimel de bouillontabletten erboven. Kook de linzen in ca. 25 minuten zachtjes gaar. Roer regelmatig zodat een mooi gebonden soep ontstaat. Maak de prei schoon en snijd ze in dunne ringen. Was de bleekselderij en snijd deze in dunne reepjes. Roer de prei en de bleekselderij door de soep en kook de soep nog ca. 5 minuten zachtjes door. Garneer de borden met linzensoep eventueel met verkruimelde feta en reepjes verse basilicum.
3 eieren, 2 broodjes, 50 gr taugé, 1 theel. sambal oelek, ½ groene paprika, 1 sjalot of uitje, paar blaadjes sla, 2 eetl. melk, 1 eetl. boter, zout en peper
Pel en snipper de sjalot of ui. Snijd de paprika klein. Verhit de boter in een pan, fruit de fijngesneden ui of sjalot glazig. Voeg de paprika toe. Klop de eieren los met de melk, sambal en kruiden en giet dit in de pan. Voeg de taugé toe en roer met een houten lepel totdat het grootste gedeelte bijna gestold is. Roerei moet smeuig blijven. Snijd de broodjes open en beleg deze met sla. Schep hierop het roerei en klap de broodjes dicht.
1 kropsla, 1 bosje radijs, 1 blikje tonijn, 1 theel. mosterd, 2 eetl. witte wijnazijn, 2 eetl. mayonaise
Slabladeren losmaken, wassen en drogen (in theedoek of slamolen). Radijs schoonmaken en in plakjes snijden. In kom tonijn mengen met mosterd, azijn, mayonaise en 3 eetlepels water. Op smaak brengen met zout en peper. Sla en radijs over twee borden verdelen. Tonijndressing in midden scheppen.