Sinds een jaar of tien bestaat er een actie waarbij bd-boeren in de herfst het 'publiek' welkom heten om gezamenlijk, met de hand een akker met wintergraan in te zaaien. Toekomst zaaien is die actie genoemd, een goede zaak, misschien lukt het om eens mee te doen als Leeuweriksveld. In het klein hebben we afgelopen maandag ook toekomst gezaaid op ons land: er waren 19 kinderen van de vrije school op bezoek, die gezamenlijk een kleine akker met de hand ingezaaid hebben!
Leuk om te zien hoe elk kind dat weer op zijn eigen manier doet, allemaal met veel enthousiasme en plezier. De één gooit het in de lucht, ziet wel hoe de verdeling wordt, en moet later nog corrigeren - de verdeling moet wel een béétje kloppen, anders komt er een open plek met alleen maar onkruid, dat vindt de boer niet goed - de ander strooit het zaad heel nauwkeurig en geconcentreerd breedwerpig op de grond.
Zo gauw het zaaien klaar is rennen ze allemaal naar de hooibult, de trampoline en naar het konijnen- en caviahok en gaan vol overgave spelen. Als afsluiting hebben we het nog gezamenlijk, voetje aan voetje aangestampt zodat alle tarwekorrels goed contact maken met het vocht in de grond. In augustus komt de klas terug om het graan te maaien, te dorsen, te malen en er brood van te bakken, zodat ze de hele cyclus van zaad tot brood een keer meegemaakt en aan den lijve ondervonden hebben! Dit zou echt een vast element in het leerplan van elke basisschool moeten zijn, vind ik.
Later die middag heb ik, net voor de regen kwam, de 'grote' akker met tarwe ingezaaid met trekker en zaaimachine. Je voelt je een hele piet op zo'n grote machine en binnen 2 uur heb ik op mijn eentje honderd keer zoveel ingezaaid als de schoolklas, met veel grotere precisie v.w.b. diepte en verdeling van het zaad.
Maar ja, wat zou nu meer waarde hebben voor het grote geheel en voor de toekomst, mijn grote akker of die kleine van de kinderen?
Wouter
Zoete bataat | - via de Zaai-ster |
Courgette | - via de Zaai-ster |
Rode biet | - via de Zaai-ster |
Witte kool | - van Vilsteren, Marknesse |
Rode uien | - via Eko de Eerste |
paksoy*, tomaten, ...
90 gr paneermeel, ½ theel. Italiaanse kruiden, 20 gr geraspte Parmezaanse kaas, ¼ theel. kruidenzout, 1 courgette, 55 gr margarine of boter
Verwarm een oven voor op 220°C. Vet een bakplaat licht in met boter. Schil de courgette, snijd de courgette in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de courgette in reepjes ter grootte van frietjes. Meng het paneermeel, Italiaanse kruiden, kaas, en kruidenzout samen in een diep bord. Smelt de boter of margarine. Haal de courgettefrietjes eerst door de gesmolten boter of margarine en druk ze vervolgens in het paneermengsel. Wrijf overtollig paneermeel weg met de hand. Leg de gepaneerde courgette op de bakplaat. Bak de courgette in de voorverwarmde oven totdat de frietjes goudbruin en zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
½ witte kool (ca 400 gr), 1-2 eetl olie, ¼ theel gemalen komijn, ½ theel kerrie, peper en zout, 15 gr bloem, 15 gr boter, 125-150 ml melk, 50 gr geraspte belegen kaas
Verwijder eventueel lelijke bladeren van de kool, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Snijd of schaaf de parten in smalle slierten. Verhit de olie in een wok (of braadpan) en roerbak de kool bestrooid met de komijn en de kerrie 2-3 minuten. Voeg zout naar smaak toe, schenk er ca 50 ml water bij en laat de kool afgedekt zachtjes 10 min stoven. Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat de roux, al roerende, 1 min pruttelen. Schenk al roerend, beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot een gladde saus. Laat de saus ca 4 min zachtjes koken. Neem de saus van het vuur en roer de kaas erdoor. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer de saus bij de kool. Of gratineer in de oven: kaassaus over de kool gieten, gratineren met extra kaas en 10-15 minuten in het midden van een op 175°C voorverwarmde oven goudbruin laten kleuren.
bron: www.smulweb.nl
1 eetl olijfolie, 250-300 gr rode uien, 75 ml rode wijn, 750 ml groentebouillon, ½ takje rozemarijn, ½ stokbrood in plakjes, 50 gr geraspte oude kaas, zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de uien in ringen. Neem een grote soeppan met een scheutje olijfolie en zet deze op het vuur. Fruit hierin de rode ui 5 minuten. Voeg de wijn, het takje rozemarijn en de groentebouillon er aan toe en breng alles aan de kook. Laat op een laag vuur ongeveer 15 minuten koken. Snijd het stokbrood in plakjes, strooi er kaas over en leg ze op een ovenplaat. Bak ongeveer 10 minuten (toch zeker tot de kaas gesmolten is). Haal het takje rozemarijn uit de soep. Breng de rode uiensoep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over twee kommen en leg in elke kom een plakje stokbrood. Serveer met de rest van het stokbrood.
15 gr rozijnen, 50 gr couscous, 1 eetl. olijfolie, stukje gemberwortel, 1 ui, 1 teentje knoflook, ½ wortel, 125 gr zoete aardappel, ½ kleine courgette, 250 ml groentebouillon, 1 eetl. tomatenpuree, ¼ theel. sambal, 50 gr kikkererwten uit pot, peper en zout, 1 eetl. fijngehakte peterselie
Laat de rozijnen 20 minuten wellen in een kom met lauwwarm water. Giet af in een vergiet en dep droog met een theedoek. Snijd het stukje gemberwortel heel fijn, snijd de ui in ringen, de bataat in blokjes, de courgette in stukjes, de wortel in plakjes en pers het teentje knoflook uit. Verhit olie in een pan en bak de gember, ui, knoflook, wortel, zoete aardappel, en courgette ong. 5 minuten.
Schenk de groentebouillon erbij, roer de tomatenpuree en sambal erdoor. Blijf zo af en toe roeren, terwijl het 20-30 minuten zachtjes pruttelt. Maak ondertussen de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze toe met de rozijnen toe. Breng op smaak met zout en peper. Hak de peterselie fijn en garneer de schotel hiermee. Serveer met de couscous.
bron: www.allrecipes.nl