Pakketbrief week 16, 21 april 2010

logo

Stippel en Vlekkie

Gisteren heb ik met Thekla, Jonas, Merle, Leon, Raoul, Milan en Isharin, de scholieren van vrije school Michaël die hier acht keer geweest zijn voor tuinbouwles, de varkensstal afgemaakt. Vorige week zijn de biggetjes al gekomen, twee mooie gevlekte zeugjes van het ras Bunte Bentheimer. we hebben ze dan ook Stippel en Vlekkie gedoopt.
De stal en bijbehorende uitloop was nog best een hele klus, want als het straks grote zware beesten zijn geworden moet 'ie natuurlijk ook houden! Dus we hebben een afrastering gemaakt met betonnen palen, die we ook nog eens een zelfgemaakte betonnen voet hebben meegegeven in de grond. Tussen de palen hebben we betongaas bevestigd, 40 cm diep ingegraven. Al met al kostte het wel de nodige zweetdruppels. De jongens (waarvan er twee zelf boer willen worden) riepen steeds dat je zulk werk met machines moet doen, maar ik vertelde hoe boeren duizenden jaren lang voornamelijk met de hand gewerkt hebben. Wil je boer worden, dan moet je eerst het handwerk goed leren en pas als je dat een hele tijd gedaan hebt en goed weet wat het is, mag je met machines gaan werken… Al met al hebben de scholieren goed gewerkt!
De stal zelf bestaat uit 4 grote strobalen die op de lange smalle kant in carrévorm zijn neergezet, met een kleine opening op het zuiden. Daarbovenop een dak van dikke isolatieplaten, en op de grond eerst een laag pallets en daarop een dikke laag stro. Ik hoefde er niet lang aan te twijfelen of het stalletje zo goed genoeg was: de scholieren gingen er meteen zelf in liggen en waren er bijna niet meer uit te krijgen!
Toen was het eindelijk zover dat de biggen erin konden. Terwijl de scholieren met grote belangstelling stonden te kijken, heb ik ze één voor één aan hun achterpoten opgetild en van hun tijdelijke verblijf naar de nieuwe stal gedragen. De eerste was rustig, de tweede gilde dat het een aard had. Maar eenmaal aangekomen, waren ze héél tevreden!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Pastinaak - Eindelienge, Ritthem
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Alfalfa - De Peuleschil, Rottevalle
Bloemkool - Bretagne, Frankrijk

De pastinaken komen van Leo en Mieke de Visser, die hun grond alleen met paarden bewerken. Ze gebruiken daarbij wel moderne techniek, die aangepast is op de paarden (o.a. ontwikkeld door de Amish in Noord-Amerika, die uit principe geen tractoren gebruiken). Mooi pionierswerk!

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 17 verwacht:

rode biet, tomaten, … 2- en 4-persoons: prei

Voor het eerst in 12 jaar heeft de Europese Commissie onlangs de teelt van een genetisch gemodificeerd gewas toegelaten. Daarmee geeft ze de winsten van de GG lobby's voorrang boven de bezorgdheid van de bevolking -- 60% van de Europeanen is van mening dat er meer informatie nodig is voordat we voedsel verbouwen dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu kan betekenen.
Een nieuw initiatief biedt 1 miljoen Europese burgers de unieke kans een officieel verzoek aan de Europese Commissie richten.
Onderteken deze petitie voor een duidelijk signaal naar de Europese politiek, want met 1 miljoen handtekeningen van de Europese burgers kan een officieel wettelijk verzoek gedaan worden aan de Europese Commissie om het verbouwen van gentech-voedsel te verbieden en een onafhankelijke instantie in te stellen voor onderzoek.

https://secure.avaaz.org/nl/eu_health_and_biodiversity.

Versaanbod week 17

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Asperges AAI (De Morene)ca. € 10,- / kg
Knolvenkel€ 1,50 / 500g

In de winkel verkopen we alweer biologische asperges, nu van Jacob Engels uit Drouwen, later dit voorjaar ook twee weken lang van eigen bodem (nieuwe aanplant 2009)


Recepten

Paksoi met tomaat en cashewnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 paksoi
1 ui
1 theel. djinten (komijn)
1 theel. kerrie
½ bouillonblokje
50 gr. cashewnoten
1 tomaat

Snijd de ui. Hak de cashewnoten grof. Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, djinten en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. half bouillonblokje verkruimeld toevoegen. Tomaat in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al omscheppend in 5 min. beetgaar bakken. (Garam masala erbij). Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met basmatirijst en tzatziki (komkommersalade).

Witlofsalade

bijgerecht voor 4 personen

500 gr witlof
1 ui
1 goudrenet of andere zoet-zure appel
1 sinaasappel
1 mandarijn

Dressing:
2 eetl. olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn
tijm
marjolein
peper, zout
1 eetl. ketjap manis
½ theel. suiker
1 uitgeperst teentje knoflook
1 eetl. tomatenketchup

Was de witlof. Snijd de witlof in stukjes, verwijder daarbij het hart. Snijd de ui en de appel in stukjes. Pel de sinaasappel en mandarijn en verdeel deze in partjes. Meng alles in een kom.

Dressing: Meng de olijfolie, witte wijnazijn, ketjap, suiker, knoflook en tomatenketchup. Voeg naar smaak tijm, marjolein, peper en zout toe. Meng de salade met de dressing.

Eiersalade met alfalfa

Bijgerecht voor 4 personen

4 eieren
klein blikje/potje doperwten
100 gr alfalfa
3 augurken
3 eetl slasaus
1 eetl ketchup
peper, zout
kerriepoeder

Eieren hard koken. Eieren in stukjes snijden, doperwten laten uitlekken, augurken snipperen. In een kom slasaus, ketchup, peper, zout en kerriepoeder mengen. Eieren, doperwten, augurken en alfalfa erdoor roeren. Lekker met een stukje stokbrood.

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

bijgerecht voor 2 personen

250 gr pastinaak
50 gr sjalot of ui
2 eieren
4 eetl gruyere kaas
100 gr volle kwark
100 gr gerijpte geitenkaas
1 eetl. olie
olijven naar smaak
1 blikje/potje ansjovis
peper
tijm
bladerdeeg

Bladerdeeg in de bakvorm leggen, ui fijnsnijden en fruiten in de hete olie. Snijd de pastinaak in kleine blokjes (ong ½ cm) en voeg ze toe aan de ui. Een weinig water en een beetje tijm toevoegen en gaar stoven. Roer de eieren los met de kwark en 2 eetl. gruyere. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer dit ook door het mengsel. Voeg gesneden olijven toe en wat peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Verdeel de ansjovisstukjes gelijkmatig over de vulling. Strooi de rest van de gruyere erover en plaats de taart in de voorverwarmde oven (180 tot 200 graden), ongeveer 30 minuten. Serveer met salade en rijst of puree.

Pasta met bloemkool

hoofdgerecht voor 2 personen

175 gr macaroni grande of andere pasta
300 gr bloemkoolroosjes
1 eetl olijfolie
1 teentje knoflook
75 ml crème fraîche
½ eetl fijngesneden basilicum
50 gr geraspte oude kaas

Kook de pasta in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Kook de bloemkoolroosjes in weinig water met zout 3-4 minuten. Giet de bloemkool af en laat de groenten goed uitlekken. Pers het teentje knoflook. Verhit in een wok de olijfolie. Bak de bloemkoolroosjes al omscheppend in 3-4 minuten knapperig gaar. Voeg de knoflook met de crème fraîche, de basilicum toe en zout en peper naar smaak. Schep de pasta met de helft van de kaas door de bloemkool en verwarm nog 1 minuut. Schep de pasta in 2 kommen of diepe borden en bestrooi met de rest van de kaas.

naar boven
naar boven